Jobbpolitiken är alliansens misslyckande

Alliansen med moderaterna i spetsen har misslyckats med jobben. Varför är uppenbart. Moderaterna gick in med en klar politisk agenda efter en nationalekonomisk teori om hur arbetsmarknaden fungerade.

I kort –  Drastiskt försämrade villkor i socialförsäkringarna utgör piskan som ska få arbetssökande att acceptera lägre lönenivåer och sämre villkor. Jobbskatteavdraget var moroten där även de med medellåga inkomster skulle få 1000kr tillbaka på skatten. 

Det rejält sänkta priset på arbetskraft skulle få arbetsgivare att anställa som bara den. Detta är den enda arbetsmarknadspolitik moderaterna haft.

En modell som hade fungerat bra för en arbetsmarknad på 1700-talet men är totalt olämplig på dagens svenska arbetsmarknad där andra faktorer kommer till som kunskaper, kompetens och inte minst rätt erfarenhet och social kompetens. 

Den enda framgången är möjligen att tack vare miljardöverskott  i socialförsäkringarna har den moderata alliansregeringen kunnat finansiera skattesänkningar till stor del.

Skillnaden mot socialdemokraterna är att här vill man faktiskt göra något konkret för de arbetslösa. Folk ska få hjälp att stärka sin egen situation och på detta sätt göra dem mer attraktiva på arbetsmarknad. Tillskillnad mot lönesänkningsmetoden.

Bloggat:
Konkreta jobbförslag (S) mot , Opinionen har egen majoritet, SD står med , Socialdemokraternas satsningar på

https://www.expressen.se/debatt/1.1921683/per-schlingmann-foretagen-sviker-landets-arbetslosa

Jobbpolitiken är regeringens stora misslyckande, en slutsats som delas av en tydlig majoritet av svenska folket. På uppdrag av Socialdemokraterna ställde Novus opinion frågan till 1000 svenskar om vad de anser om regeringens insatser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Endast en av fyra, 25 procent, ansåg att regeringen har gjort ett bra jobb och hela 46 procent ansåg att de hade gjort ett mycket dåligt eller dåligt jobb.

Svenska folkets missnöje är lätt att förstå. Nu ska t ex 65 000 praktikanter skyfflas in på de statliga myndigheterna utan möjlighet till kvalitativa insatser och med kraftig kritik från berörda myndigheter som följd. Arbetslösa ungdomar har förvarats på arbetsförmedlingen utan möjlighet till vidareutbildning. Enligt arbetsförmedlingen får bara en av tio unga långtidsarbetslösa en aktiv insats i form av utbildning eller praktik.

Sedan regeringsskiftet har också andelen ungdomar som går vidare till högskole­studier minskat och antalet utbildningsplatser på komvux skurits ned med över 25 000 platser. I elva av OECD:s medlemsländer har idag en större andel unga vuxna eftergymnasial utbildning än i Sverige. Antalet arbetslösa utan slutbetyg från gymnasiet är enligt arbetsförmedlingen över 100 000 personer och väntas fortsätta öka.

Det duger inte. En ungdomsarbetslöshet på dagens nivåer riskerar förändra Sverige för lång tid framöver. Våra möjligheter till framtida tillväxt och välstånd begränsas om vi låter arbetslösheten bita sig fast. Fler jobb bygger Sverige starkt och som ung måste man få en första kontakt med arbetsmarknaden. Utöver riktade insatser för att ge unga sommarjobb har vi Socialdemokrater lagt flera förslag för att ge Sveriges unga jobb och nya möjligheter.

• Vi föreslår 100 000 nya jobb och utbildningsplatser varav 26 000 utbildningsplatser riktade direkt till unga.

• Vi vill införa en ”första dagen garanti” mot ungdomsarbetslöshet. Unga arbetslösa ska direkt få en insats som leder vidare.

• Vi vill investera i lärlingsplatser och traineeplatser i välfärden.

• Vi vill ta bort arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbetavdrag för dem som anställer långtids­arbetslösa ungdomar.

Regeringens bidragslinje måste bytas mot en utbildningslinje. Vi vet att utbildning ger jobb och att jobb ger tillväxt. Sverige behöver konkurrera med kunskap istället för med låga löner för att kunna hävda sig i den globala konkurrensen. Vi vill att hälften av Sveriges unga ska ha påbörjat högskoleutbildning innan de fyllt 26 år och utbildningssystemet måste bli bättre på att förmedla jobb och kontakter. Vi vill öka praktikinslagen på högskolorna. Även för gymnasieungdomarna måste kopplingen till arbetslivet stärkas och möjligheten till lärlingsplatser utvecklas.

S-kommuner ska ge sommarjobb åt alla unga | Brännpunkt | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Jobbpolitiken är alliansens misslyckande

  1. Pingback: Svenska folket sågar Reinfeldts jobbpolitik i ny undersökning « Röda Berget

  2. nemesis skriver:

    Socialdemokraterna måste börja minska befolkningen om alla skall få jobb. De kan lite lite som borgarna ordna jobb till alla.

  3. nemesis skriver:

    Socialdemokraterna måste börja minska befolkningen om alla skall få jobb. De kan lite lite som borgarna ordna jobb till alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *