Nato eller inte Nato

Jag kan faktiskt bara hålla med nedanstående efter vad  jag kan se. Sverige och svensk säkerhetspolitik har sedan början av 2000-talet anpassats till ett nära säkerhetspolitiskt samarbete med just NATO. Det handlar om utbyte av underrättelse information till teknologisk inom det Europeiska försvars samarbete. Samt förstås samövningar och deltagande i det s.k kriget mot terrorismen med NATO i länder som Afghanistan och utanför Somalia.

Allt genomfört under socialdemokratiska regeringar. Oavsett vad det kallas är det ett nära samarbete

Är steget till medlemskap då så långt med tanke på att alla våra ledande europeiska partners är medlemmar i samma organisation. Jag vet inte.

I går utbröt ännu en omgång av stora strutsdansen. Det handlar förstås om säkerhetspolitiken och Nato. Mona Sahlin har skrivit brev och undrat om det är en utredning om svenskt medlemskap på gång, Fredrik Reinfeldt försäkrar att så inte är fallet. Återigen reduceras säkerhetspolitiken till ett inrikespolitiskt tillhygge. Framtida historiker kommer inte att vara nådiga.

Sverige kan inte klara alla hot på egen hand, säger säkerhetspolitikerna och det ligger förstås en hel del i det. Men med vem ska vi då samarbete? Med den försvarsallians som står oss nära, som vi redan har täta kontakter med och som vi utrustar oss för att kunna samverka med? Eller med någon helt okänd konstellation?

Klart att Sveriges framtida säkerhetsstrategi måste innebär nära samverkan med Nato utöver den angelägna förstärkningen av det nationella försvaret. Och i så fall: varför inte bli medlem på riktigt? Upp med huvudena ur sanden och se verkligheten i vitögat!

Säkerheten är värd något bättre än strutspolitik | SvD

 

Bloggat:
NATO är mer ett säkerhetshot än försvar, Den (inter)nationella försvarsdimensionen, S har lämnat Sverige i knä på NATO, http://asalindestam.blogspot.com/2010/03/nato-svar-fran-m.html

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *