Sociala medier inget för Göteborgs toppolitiker

Det förvånar ganska lite att Göteborgs politiker kommer att använda sociala medier i liten utsträckning eller inte alls. Göteborgs politikermiljö är en ytterst traditionell sådan rotad i mer än 100-år gamla sedvanor för hur de politiska spelet ska fungera.

Sen är ju poängen inte om politikerna använder Facebook eller har en blogg utan om de har en förståelse för hur dessa medier fungerar. Och hur de tillsammans kan nå 10-tusentals personer i veckan med sitt eget budskap ofiltrerat av media eller andra politiker. 

Uppenbarligen har politiker problem med att sociala medier ställer krav på aktivt deltagande och kommunikation med potentiella väljare. Något man ropar efter i andra sammanhang.

Det ska bli intressant att se om 2010 blir en valrörelse med politiker som talar på tomma torgmöten medan rekordmånga ungdomsväljare söker politisk information på nätet.

Sverigedemokraterna har om inte annat hittat ditt…

I dagens metro:
Bland Göteborgs toppolitiker är det bara fem som tänker blogga under årets valrörelse. Det visar en enkätundersökning som Metro gjort bland ledamöterna i kommunstyrelsen. Flera av kommunalråden använder i dag inte några sociala medier alls. En av dem är Owe Nilsson (S), som inte heller har någon hemsida.
– För mig är mötet med människor det mest intressanta, säger han. Han får medhåll av Dario Espiga (S), som endast använder Facebook:
– Jag kommer att möta väljarna under valrörelsen i stället.
Men att dra en gräns mellan den fysiska valrörelsen och vad som händer på nätet är märkligt, enligt Simon Sundén, strateg
inom sociala medier.
– Väljarna är väldigt aktiva på nätet. Och för yngre har gränsen mellan internet och det verkliga livet suddats ut, säger han. Och just den rekordstora skaran unga väljare vill partierna åt i årets valrörelse.
Men det är inte på nätet de ska värvas – åtminstone inte till Göteborgs kommunalpolitik.
– Jag tycker att det sätter en press på en att man ska ha en viss frekvens för att skriva dem, säger Jonas Ransgård (M) om bloggar.
Han använder i dag endast en hemsida.
Även Kristina Tharing (M), som inte använder sociala
medier, hänvisar till tidsbristen:
– Är man på nätet eller Facebook förväntar sig den som söker upp en att få kontakt, att få ett svar, och det kanske man inte kan lägga sin tid på.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Göteborg, Politik, Social Medier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sociala medier inget för Göteborgs toppolitiker

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Göteborgspolitiker och sociala medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *