10% arbetslöshet 2010 – Ingen jobbtillväxt i sikte

Jag håller med Swedbanks ekonomer nedan. Den globala ekonomin har hållits igång med massiva statliga subventioner samtidigt som den svenska inhemska levt på de 100 miljarder i skattesänkningar som kommit medel och hög inkomsttagare till del. För eller senare tar köpfesten slut i Sverige och de statliga subventionerna i främst USA tar slut redan 2010. ´

Eller med andra ord. Den globala ekonomin har hållits igång med konstgjord andning.

Notera också att de höga arbetslöshetstalen kommer att hållas upp tack vare åtgärder från alliansen där icke 100% arbetsföra och pensionärer i 65-70 års åldern pressats in på arbetsmarknaden. Detta trots att det inte finns någon efterfrågan på deras arbetskraft.

Vi ser en risk för minskad sysselsättning även i år. Jobben kommer inte tillbaka förrän under nästa år och under 2012", säger hon.

Swedbank bedömer att
arbetslösheten stiger till 10 procent 2010. En förklaring är antalet arbetssökande blivit fler efter förändringar i ersättningsregler och jobbskatteavdrag samt att fler äldre jobbar kvar, påpekar Skingsley. Arbetskraftsutbudet har blivit större under den här konjunkturnedgången i stället för att som normalt krympa.

Marie Giertz och
Annika Winsth chefsekonomer på Länsförsäkringar respektive Nordea, har en något ljusare bild som också avspeglar högre förväntningar på BNP-tillväxten.

https://di.se/Artiklar/2010/2/3/199854/Makropanelen–Jobbfest–Var-god-droj-/

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 10% arbetslöshet 2010 – Ingen jobbtillväxt i sikte

  1. lasse skriver:

    Att kalla en värld där det generellt varit fallande BNP för att det pågår en köpfest verkar en aning bakvänt. Sveriges underskott 2009 var knappt ens i nivå med normal offentlig investeringsnivå. Att under några år i princip finansiera de offentliga investeringarna med krediter är inte mycket jobba upp hysteri om. I fasta priser/volym minskade den privata konsumtionen från 2009 jämfört 2009, offentlig konsumtion stiger förstås när det blir arbetslöshet och intäkterna faller. Det väsäntliga är ju att man så effektivt som möjligt använder de resurserna för att stimulera sysselsättning dvs produktion och konsumtion där finns det en hel del i övrigt att önska från i hur man behandlat krisen. Med en exportsektor vars storlek relativt BNP är mer än 50% och ständiga jättestora exportöverskott och 10% öppen arbetslöshet tycker man det borde finnas utrymme att stimulera den inhemska ekonomin att motverka fallande BNP.

  2. lasse skriver:

    Att kalla en värld där det generellt varit fallande BNP för att det pågår en köpfest verkar en aning bakvänt. Sveriges underskott 2009 var knappt ens i nivå med normal offentlig investeringsnivå. Att under några år i princip finansiera de offentliga investeringarna med krediter är inte mycket jobba upp hysteri om. I fasta priser/volym minskade den privata konsumtionen från 2009 jämfört 2009, offentlig konsumtion stiger förstås när det blir arbetslöshet och intäkterna faller. Det väsäntliga är ju att man så effektivt som möjligt använder de resurserna för att stimulera sysselsättning dvs produktion och konsumtion där finns det en hel del i övrigt att önska från i hur man behandlat krisen. Med en exportsektor vars storlek relativt BNP är mer än 50% och ständiga jättestora exportöverskott och 10% öppen arbetslöshet tycker man det borde finnas utrymme att stimulera den inhemska ekonomin att motverka fallande BNP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *