Jobbskatteavdraget – en mer än 10 år gammal amerikansk lag

Som Aftonbladet skriver på ledarplats nedan är jobbskatteavdraget hämtat från en mer än tio år gammal amerikansk lag. Den infördes mitt under den amerikanska högkonjunkturen på 90-talet riktad som amerikanska socialbidragstagare.

Det var detta som blev grunden till alliansen och Anders Borgs arbetslinje. Där fler skulle gå från ‘bidrag’ till jobb.

Att det blev tvärtom med 450000 arbetslösa, 70000 fler i utanförskap enligt allians regeringens eget sätt att räkna, 500000 färre i a-kassa o.s.v har mycket att göra med jobbskatteavdraget och de ekonomer som drog upp det. De saknade fundamental kunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerad och såg ut.

Det gick inte att skyffla  100-tusentals svenska inne på en låglöne marknad för att det finns inte efterfrågan på sådan arbetskraft eller förutsättningar att leva i dagens Sverige som fattig med sjunkande inkomster.   

Vilket ju inte hindrade alliansen att gå till val med dessa förslag 2006.

Modellen för regeringens jobbskatteavdrag är hämtad från USA. Där kallas den EITC (Earned Income Tax Credit). Till skillnad från i Sverige ger den ingen skattesänkning till dem som tjänar mycket, men idén är densamma. Om den så kallade ”reservationslönen” sänks (alltså a-kasseersättningen efter skatt) kommer arbetslösa ta jobb till lägre lön och sysselsättningen öka.

Problemet är att amerikanska modeller fungerar dåligt i Sverige. Här har arbetsmarknadens parter kommit överens om att hålla uppe lägstalönerna – riskerna i samhället ska inte bäras av de svagaste grupperna.

Det gör att Borgs modell inte fungerar som han vill. Magnus Henrekson, vd för Institutet för näringslivsforskning, konstaterar att jobbskatteavdraget inte har sänkt några arbetskostnader utan blivit en ren inkomstförstärkning för dem som har jobb. Alltså: 100 miljarder i sänkt skatt plus hårdare tag mot sjuka och arbetslösa kombinerat med ett fåtal jobb i en konstbevattnad städsektor. Där har ni på ett ungefär regeringens arbetslinje.

Det fungerar inte i Sverige | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Jobbskatteavdraget – en mer än 10 år gammal amerikansk lag

 1. Jonny Disenfeldt skriver:

  Hmmm… NEJ, det verkar inte som EITC har något som helst med jobbskatteavdraget att göra annat än att de båda innebär skattesänkningar.

  Fakta :
  The United States federal Earned Income Tax Credit (EITC or EIC) is a refundable tax credit; it is means tested, and designed to encourage low-income workers and offset the burden of U.S. payroll taxes. For tax year 2009, a claimant with one qualifying child can receive a maximum credit of $3,043. A claimant with two qualifying …
  Grandparents, aunts, uncles, and siblings can also claim a child as their qualifying child …
  . There is a much more modest EIC for persons and couples without children that reaches a maximum of $457.[1]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Earned_Income_Tax_Cr
  My recent post Response cached until Sat 20 @ 12:56 GMT (Refreshes in 23.86 Hours)

 2. Jonny Disenfeldt skriver:

  Hmmm… NEJ, det verkar inte som EITC har något som helst med jobbskatteavdraget att göra annat än att de båda innebär skattesänkningar.

  Fakta :
  The United States federal Earned Income Tax Credit (EITC or EIC) is a refundable tax credit; it is means tested, and designed to encourage low-income workers and offset the burden of U.S. payroll taxes. For tax year 2009, a claimant with one qualifying child can receive a maximum credit of $3,043. A claimant with two qualifying …
  Grandparents, aunts, uncles, and siblings can also claim a child as their qualifying child …
  . There is a much more modest EIC for persons and couples without children that reaches a maximum of $457.[1]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Earned_Income_Tax_Cr
  My recent post Response cached until Sat 20 @ 12:56 GMT (Refreshes in 23.86 Hours)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *