Svensk ‘veterans day’ ytterligare en byggsten i det militära projektet

När nu Sverige får sin egen ‘veterans day’ så är det ytterligare en byggsten i det militära projektet som pågår att vänja svenska folket vid att svenska soldater konstant kommer att delta i krig någonstans runt om i världen. Tillsammans med våra militära partners i NATO.

För freden naturligtvis. Sverige får också sin egen ‘veteran bureau’ som ska hantera tillströmningen av framtidens soldater med livstidslånga vårdbehov. Det enda som fattas är nationella militärparader på fredssoldatens dag.

Det är så man bygger ett nationellt militärt projekt för framtida krig fredsuppdrag med civilt stöd för ‘våra pojkar och flickor’.

Bloggat:  
29 Maj fredssoldatdagen. Yxorna är värda det bästa.

I regeringens proposition om försvarets nya personalförsörjning läggs politiken fast för hur veteransoldaterna ska tas om hand. Tidigare har stödet till dem brustit, skriver försvarsminister Sten Tolgfors på Dagens Nyheters debattsida.

Veteranerna ska få personlig hjälp med kontakter i samhället. En särskild "veteransoldatenhet" inrättas inom Försvarsmakten för ändamålet.

Tidigare har veteranerna fått hjälp och stöd i högst fem år. Den gränsen tas bort och försvarets ansvar ska i stället gälla "så länge det behövs och är motiverat", skriver Tolgfors.

För att visa sin uppskattning av soldaternas arbete för freden instiftar regeringen sin egen belöningsmedalj för "särskilt berömvärda internationella insatser" och en medalj för dem som skadats i strid.

Dessutom uppförs ett minnesmonument och den 29 maj, som är den internationella fredssoldatdagen, blir veteranernas minnesdag.

Sverige har sedan 1948 deltagit i internationella fredsinsatser. I dem har 81 svenskar förlorat livet. 16 av dem har fallit i strid.

Veteraner får medalj och egen dag | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Svensk ‘veterans day’ ytterligare en byggsten i det militära projektet

 1. Josef Boberg skriver:

  Lite utanför ämnet, kanske… – men…

  REPRESENTATIV DEMOKRATI [= …att auktoritativt och legitimt utöva kontroll… (video 8 min)] = FolkStyredet är frågan – som en 94 år LivsErfaren person – ger uttryck för en hel del KRISTALLKLARA sanningar om HÄR (video ca 11 min).

  Om hur dödsbringande illa ställt det ÄR i Sverige i dags dato på individnivå HÄR och HÄR.
  My recent post R E G I S T E R

 2. Josef Boberg skriver:

  Lite utanför ämnet, kanske… – men…

  REPRESENTATIV DEMOKRATI [= …att auktoritativt och legitimt utöva kontroll… (video 8 min)] = FolkStyredet är frågan – som en 94 år LivsErfaren person – ger uttryck för en hel del KRISTALLKLARA sanningar om HÄR (video ca 11 min).

  Om hur dödsbringande illa ställt det ÄR i Sverige i dags dato på individnivå HÄR och HÄR.
  My recent post R E G I S T E R

 3. Josef Boberg skriver:

  Lite utanför ämnet, kanske… – men…

  REPRESENTATIV DEMOKRATI [= …att auktoritativt och legitimt utöva kontroll… (video 8 min)] = FolkStyredet är frågan – som en 94 år LivsErfaren person – ger uttryck för en hel del KRISTALLKLARA sanningar om HÄR (video ca 11 min).

  Om hur dödsbringande illa ställt det ÄR i Sverige i dags dato på individnivå HÄR och HÄR.
  My recent post R E G I S T E R

 4. Mats skriver:

  Hej,

  Lika undrande som Ola… Vad vill du ha sagt?

 5. Mats skriver:

  Hej,

  Lika undrande som Ola… Vad vill du ha sagt?

 6. Mats skriver:

  Hej,

  Lika undrande som Ola… Vad vill du ha sagt?

 7. Ola skriver:

  Hej,

  Det var många insinueringar men inte så mycket klarspråk. Vill du försöka förtydliga vad din kritik består i? Att man erkänner soldaters insatser?

  Anser du att Sverige rustar för att invadera andra länder?

  • Sir Besserwisser skriver:

   Jag tror nog att Claes är ute efter att denna militär gör för många insatser utomlands, och att han, liksom jag, ogillar att det som var ett "försvar" håller på att organiseras om till en internationell krigsorganisation som tjänar något slags dubiöst "fredsuppdrag" som inte är motiverat med tanke på existensen av FN:s fredsbevarande styrkor.

   Jag själv tycker att soldater som skadas på internationella uppdrag måste tas om hand på bästa sätt, det är statens plikt. men att vi helst skall undvika engagera oss i uppdrag annat än under FN:s mandat.

   Vi behöver i stället ett starkare och mer flexibelt civilförsvar som kan reda ut trassel i Sverige, översvämningar, tågkaos, snökaos, skogsbränder och uppröjning efter hårda stormar, ett civilförsvar som snabbt skulle kunna göras om till ett militärt försvar om den historiska situationen skulle uppkomma. Dagens försvarspolitik där man kastar in massor av pengar i högteknologi med mycket begränsade tillämpningar är bara fantasterier.

   • Claes Krantz skriver:

    @Ola, mats o sir b

    Vad veterandagen handlar om i mina ögon är att bygga folklig rutin och acceptans för framtida krig liksom nuvarande krig vi deltar i som en del av ett säkerhetspolitiskt val. Att vara veteran i ett krig för freden någonstans i Afrika, Asien, Latin-amerika eller någon annanstans där framtida svenska styrkor kan komma sättas in i vårt partnetskap med EU/Nato ska bli något av de hedersammast man kan ha varit. Helt i enlighet med hur det fungerar i andra länder. Liksom att vara redo för 100-tals om inte tusentals invalidiserade soldater i konstant behov av vård.

    Det handlar i mina ögon om att bygga en yrkesarme likt den amerikanska eller brittiska ständigt redo för internationella uppdrag var som helst i världen. Och att den svenska alliansfriheten efter 200år nu försvinner när vi går in i ett europeiskt/nato säkerhetspolitiskt samarbete på obestämda grunder utan några egentliga garantier.

    • Claes Krantz skriver:

     En annan pusslebit här är försvarets media center som ska forma den allmänna opinionen återigen med förebild från Storbrittanien och USA. Det var ju en av lärdomarna från vietnamn kriget att den egna opinionen måste bearbetas och hanteras för att acceptans för krigsinsatser ska finnas.

     Återigen jag säger inte att detta är varken bra eller fel men jag pekar på en utvecklings som jag misstänker de flesta svenskar inte är medvetna om. Sen hade jag sagt skickar man ut soldater är det politikernas förbannade skyldighet både att se till att de har vad de behöver för att genomföra uppdraget och se till deras hemkomst. Men än viktigare är att de pågår en ständig utvärdering om hur dessa soldater används av den politiska ledningen.

 8. Ola skriver:

  Hej,

  Det var många insinueringar men inte så mycket klarspråk. Vill du försöka förtydliga vad din kritik består i? Att man erkänner soldaters insatser?

  Anser du att Sverige rustar för att invadera andra länder?

  • Sir Besserwisser skriver:

   Jag tror nog att Claes är ute efter att denna militär gör för många insatser utomlands, och att han, liksom jag, ogillar att det som var ett "försvar" håller på att organiseras om till en internationell krigsorganisation som tjänar något slags dubiöst "fredsuppdrag" som inte är motiverat med tanke på existensen av FN:s fredsbevarande styrkor.

   Jag själv tycker att soldater som skadas på internationella uppdrag måste tas om hand på bästa sätt, det är statens plikt. men att vi helst skall undvika engagera oss i uppdrag annat än under FN:s mandat.

   Vi behöver i stället ett starkare och mer flexibelt civilförsvar som kan reda ut trassel i Sverige, översvämningar, tågkaos, snökaos, skogsbränder och uppröjning efter hårda stormar, ett civilförsvar som snabbt skulle kunna göras om till ett militärt försvar om den historiska situationen skulle uppkomma. Dagens försvarspolitik där man kastar in massor av pengar i högteknologi med mycket begränsade tillämpningar är bara fantasterier.

   • Claes Krantz skriver:

    @Ola, mats o sir b

    Vad veterandagen handlar om i mina ögon är att bygga folklig rutin och acceptans för framtida krig liksom nuvarande krig vi deltar i som en del av ett säkerhetspolitiskt val. Att vara veteran i ett krig för freden någonstans i Afrika, Asien, Latin-amerika eller någon annanstans där framtida svenska styrkor kan komma sättas in i vårt partnetskap med EU/Nato ska bli något av de hedersammast man kan ha varit. Helt i enlighet med hur det fungerar i andra länder. Liksom att vara redo för 100-tals om inte tusentals invalidiserade soldater i konstant behov av vård.

    Det handlar i mina ögon om att bygga en yrkesarme likt den amerikanska eller brittiska ständigt redo för internationella uppdrag var som helst i världen. Och att den svenska alliansfriheten efter 200år nu försvinner när vi går in i ett europeiskt/nato säkerhetspolitiskt samarbete på obestämda grunder utan några egentliga garantier.

   • Claes Krantz skriver:

    @Ola, mats o sir b

    Vad veterandagen handlar om i mina ögon är att bygga folklig rutin och acceptans för framtida krig liksom nuvarande krig vi deltar i som en del av ett säkerhetspolitiskt val. Att vara veteran i ett krig för freden någonstans i Afrika, Asien, Latin-amerika eller någon annanstans där framtida svenska styrkor kan komma sättas in i vårt partnetskap med EU/Nato ska bli något av de hedersammast man kan ha varit. Helt i enlighet med hur det fungerar i andra länder. Liksom att vara redo för 100-tals om inte tusentals invalidiserade soldater i konstant behov av vård.

    Det handlar i mina ögon om att bygga en yrkesarme likt den amerikanska eller brittiska ständigt redo för internationella uppdrag var som helst i världen. Och att den svenska alliansfriheten efter 200år nu försvinner när vi går in i ett europeiskt/nato säkerhetspolitiskt samarbete på obestämda grunder utan några egentliga garantier.

    • Claes Krantz skriver:

     En annan pusslebit här är försvarets media center som ska forma den allmänna opinionen återigen med förebild från Storbrittanien och USA. Det var ju en av lärdomarna från vietnamn kriget att den egna opinionen måste bearbetas och hanteras för att acceptans för krigsinsatser ska finnas.

     Återigen jag säger inte att detta är varken bra eller fel men jag pekar på en utvecklings som jag misstänker de flesta svenskar inte är medvetna om. Sen hade jag sagt skickar man ut soldater är det politikernas förbannade skyldighet både att se till att de har vad de behöver för att genomföra uppdraget och se till deras hemkomst. Men än viktigare är att de pågår en ständig utvärdering om hur dessa soldater används av den politiska ledningen.

    • Claes Krantz skriver:

     En annan pusslebit här är försvarets media center som ska forma den allmänna opinionen återigen med förebild från Storbrittanien och USA. Det var ju en av lärdomarna från vietnamn kriget att den egna opinionen måste bearbetas och hanteras för att acceptans för krigsinsatser ska finnas.

     Återigen jag säger inte att detta är varken bra eller fel men jag pekar på en utvecklings som jag misstänker de flesta svenskar inte är medvetna om. Sen hade jag sagt skickar man ut soldater är det politikernas förbannade skyldighet både att se till att de har vad de behöver för att genomföra uppdraget och se till deras hemkomst. Men än viktigare är att de pågår en ständig utvärdering om hur dessa soldater används av den politiska ledningen.

  • Sir Besserwisser skriver:

   Jag tror nog att Claes är ute efter att denna militär gör för många insatser utomlands, och att han, liksom jag, ogillar att det som var ett "försvar" håller på att organiseras om till en internationell krigsorganisation som tjänar något slags dubiöst "fredsuppdrag" som inte är motiverat med tanke på existensen av FN:s fredsbevarande styrkor.

   Jag själv tycker att soldater som skadas på internationella uppdrag måste tas om hand på bästa sätt, det är statens plikt. men att vi helst skall undvika engagera oss i uppdrag annat än under FN:s mandat.

   Vi behöver i stället ett starkare och mer flexibelt civilförsvar som kan reda ut trassel i Sverige, översvämningar, tågkaos, snökaos, skogsbränder och uppröjning efter hårda stormar, ett civilförsvar som snabbt skulle kunna göras om till ett militärt försvar om den historiska situationen skulle uppkomma. Dagens försvarspolitik där man kastar in massor av pengar i högteknologi med mycket begränsade tillämpningar är bara fantasterier.

 9. Ola skriver:

  Hej,

  Det var många insinueringar men inte så mycket klarspråk. Vill du försöka förtydliga vad din kritik består i? Att man erkänner soldaters insatser?

  Anser du att Sverige rustar för att invadera andra länder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *