Wanja Lundby-Wedin –Sverige slits itu av samhällskillnader

För att ge min kommentar till Wanja Lundby-Wedins debatt artikel i Aftonbladet citerad nedan.

Dagens Sverige vi lever i är 2/3 dels Sverige med två alternativa verkligheter.  I den ena finns en mycket välmående medelklass tillsammans med några av världens rikast personer. Vi har många miljonärer och miljardärer i Sverige. Det är lätt att bli och vara rik i dagens Sverige med de rätta förutsättningarna.

I den andra verkligheten hittar du just-in-time arbetskraften och de som står helt utanför arbetsmarknaden. De arbetande fattiga och för dagen 460000 arbetslösa. De med ekonomiska marginaler under eller precis kring existensminimum.

Här hade jag sagt LO och det socialdemokratiska partiet tillsammans med andra måste jobba mycket hårdare för att vända utvecklingen.

Både partiet och LO har hittills misslyckats att vända en utveckling som varit tydlig i åratal. Detta måste ändras med en ny politik och konkret handling som ger alla möjligheter efter valet 2010. Alla ska med.  Kan inte socialdemokratin och LO klara att lyfta de fattiga arbetande likväl som de arbetslösa tillsammans med övriga Sverige har man förlorat sin särställning.

Alternativet är att LO blir en organisation enbart för välbetalda industriarbetare med trygga arbeten och socialdemokraterna ett parti som lägger mest kraft på att lösa livspyssel frågor för dessa samt medelklassens tjänstemän.

Jag hoppas socialdemokratin och LO väljer reform och samhällsförändringsvägen med en kraftfull ny politik efter den 19 september.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att nästan var fjärde arbetare inte klarar att betala en oväntad utgift på 8?000 kronor inom en månad utan att låna eller be om hjälp. Bland högre tjänstemän klarar 95 procent av att betala en sådan oförutsedd utgift. Möjligheten att spara är alltså en klassfråga.

LO har i en rad rapporter visat hur klyftorna ökar i Sverige. Mellan 2002 och 2007 fördubblades andelen fattiga bland sjuka och arbetslösa. Under samma period ökade den rikaste tiondelen av befolkningen sin realinkomst med hela 88 procent.

Men de ekonomiska klyftorna började öka långt tidigare. Efter att Sverige under en period av femtio år gått mot en allt större inkomstutjämning vände utvecklingen i början av 1980-talet. Sedan dess har inkomstskillnaderna ökat.

Det finns framför allt två orsaker till denna utveckling. Den första är att kapitalinkomsterna har ökat kraftigt, framförallt bland de allra rikaste.

Den andra orsaken är ökade ekonomiska skillnader mellan de som arbetar och de som är arbetslösa eller sjuka. Delvis handlar detta om att trygghetssystemen inte följer löneutvecklingen, men det beror också på att trygghetssystemen försämrats och att skatterna har sänkts, mest för de som redan tjänar bäst. I vår mätning av inkomstklyftorna, som sträcker sig fram till 2007, finns det första året med regeringens jobbskatteavdrag med. Sedan dess har utvecklingen förstärkts genom ytterligare skattesänkningar som främst gynnat höginkomsttagare.

Omöjligt att spara i klyftornas Sverige | Politik | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Wanja Lundby-Wedin –Sverige slits itu av samhällskillnader

  1. Pingback: Att tala om klassklyftor provocerar borgerligheten – vi måste tala mer om klass « Röda Berget

  2. Pingback: Fredrik – otryggare kan ingen vara « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *