Fredrik Reinfeldt – HSB

Den socialdemokratiska partieldaren Göran Persson fick öknamnet  HSB eller han som bestämmer. Även Fredrik Reinfeldt kunde passa för den ‘titeln’. Det är knappast det vänliga lyssnande ledarskapet som beskrivs i Torbjörn Nilssons bok ”De omänskliga”.  Det är snarare en stenhård maktpolitiker som driver igenom den kurs han själv anser vara den rätta. Det är också en mycket gammal ledarskapsmodell.

Det jag undra är om Fredrik Reinfeldt har någon som talar om för honom när han har fel som han lyssnar på. Vem säger till när han beter sig som en idiot. Eller har vi nu fått ett presidents styre till en sådan via statsminister posten att ingen i Fredrik Reinfeldts omgivning vågar ett sådant majestätsbrott.

Moderaternas ledarskap verkar återigen ha hamnat i en bunker där några få aktörer tagit skydd undan en fientlig värld.

Bloggat:
Scaber Nestor, Nemokrati, VARGEN., Christian Engström, …, You’re no different …, futuriteter, Gunnar Axén – om soc…, annarkia, Lowdin i Bromma, In Your Face och Minamoderatakaramell… 

Svårare hade han att förklara vad som egentligen sades på det interna möte där riksdagsledamoten och moderaten Karl Sigfrid övertalades att lägga ner sin röst i FRA-omröstningen 2008. Karl Sigfrid hade tidigare deklarerat att han tänkte rösta nej till förslaget, men SVT:s Agenda kunde i september 2008 berätta hur han gett upp efter hårda påtryckningar från bland andra statsministern.

I Ekots lördagsintervju citerade reportern Tomas Ramberg ur journalisten Torbjörn Nilssons kommande bok ”De omänskliga” där mötet beskrivs detaljerat. Bland annat ska statsministern ha sagt att ingen fick lämna salen innan alla var överens, att han såg Karl Sigfrids ståndpunkt som ett personligt påhopp och som att han pekade finger åt ”en moderat statsminister”. Han ska också ha skrikit att Karl Sigfrid var den ”svaga länken i alliansen”.

– Alla påståenden i boken är inte korrekta, sade statsministern i intervjun utan att vilja specificera vad från mötet som inte återgivits korrekt.

– Vi har rätt att ha möten där journalister eller andra inte är med. Om jag säger vad som sagts är det meningslöst att kalla dem hemliga, sade Reinfeldt.

Statsministern poängterade att han visst har ett ”lyssnande ledarskap” men att partipiskan är viktig för att få en stadga i regeringsmakten och att det skulle vara dåligt för Sverige om alla fick rösta som de ville i alla frågor.

Reinfeldt: Partipiskan är viktig – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *