Surprise – Fastighetskrisen är inte över

Det är kanske en överraskning för en del men tanke på vad som sagts i den lokala svenska ekonomiska ankdammen men den globala ekonomiska krisen är inte över. Speciellt inte I USA där ekonomin hållits under armarna med en massiv ekonomisk livboj av pengar från den amerikanska staten.

Det handlar heller inte bara om fastigheter och pengar låsta av dessa utan något mycket större. Omvandlingen av den amerikanska ekonomin från en ekonomin helt baserad på löpande kredit till allt. Och en arbetslöshets nivåer på vissa platser lokalt upp till 20%  i USA. En icke utlöst bubbla är en enorm kreditkorts och konsumtions utlåning där miljoner amerikaner släpar på en jätteskuld.

En skuld som många arbetslösa får svårt att minska då en stor del av de nya arbeten som kommer är till lägre löner och sämre förmåner jämfört med tidigare.

Vad händer i den globala ekonomin om USA slutar vara motor.      

– En tsunami av utmätningar kommer under 2010 med centrum här i Kalifornien och den blir så häftig att den första vågen lär te sig försvinnande liten, säger fastighetsexperten Dick Brown på ett seminarium.

Just i Kalifornien har en marknad uppstått där det ordnas auktioner på utmätta villor och där mer eller mindre seriösa aktörer dykt upp för att leta investeringsmöjligheter. Trakten där Browns firma är verksam kallas Inland Empire och expanderade oerhört snabbt i början av 00-talet. Kommunerna här återfinns högt uppe på listor med sammanställningar av fastighetsbubblans offer. I orterna närmare Los Angeles och kusten stiger villapriserna men inne i landet, i Inland Empire och längre norrut i Central Valley, fortsatte priserna att sjunka förra året.

Arbetslösheten, med en ny och mycket oroande hög andel långtidsarbetslösa, är huvudskälet till att det talas om en kommande våg av utmätningar under det här året. Den första utmätningsvågen 2008 gällde folk med låga inkomster som tagit så kallade subprimelån, men nu finns medelklassfamiljer med helt normala villalån bland de miljoner hushåll som är i farozonen.

President Obama och kongressen har förvisso beviljat medel till olika slags stödprogram som ska hjälpa människor att bo kvar i sina bostäder. Men de förslår inte särskilt långt med tanke på uppskattningarna som tyder på att runt 4 miljoner villaägare i USA för närvarande släpar efter med betalningarna i mer än 90 dagar.

(…)

Hela 11 miljoner villaägare befinner sig dessutom i den kategori som kallas ”under water”, eller att huset är värt mindre än inköpspriset. I Los Angeles Times kan man läsa reportage om villaägare som bankerna låter bo kvar helt enkelt för att man redan har tagit över för många villor – eller för att man inte vill bidra till att ännu fler tomma villor leder till prisfall.

Fastighetsmarknaden förblir alltså en av de många osäkra faktorerna i den amerikanska ekonomin. Flera rapporter på sistone tyder visserligen på en prisuppgång efter nästan tre år med kraftiga fall men det ska ställas mot fortsatt osäkerhet kring sysselsättning, tillväxttakt, pressen på delstatsbudgetarna och den allmän framtidstron i landet.

Kalifornien ”en tsunami av utmätningar” | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Internationellt, USA och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Surprise – Fastighetskrisen är inte över

 1. lasse skriver:

  Man kan notera en skillnad i USA mot här, där är folk inte personligt ansvariga för huslånen. Tycker de att skillnaden mellan hypoteket/huslånet och marknadsvärdet har blivit för stort, kostar mer än att hyra t.ex. kan de lämna huset och skicka in nycklarna till banken. Att banken nu låter en del bo kvar är nog relaterat till det nämnda, bättre att få in en del än ingenting om folk lämnar huset i ett osäljbart område.

  Vet inte hur det gick men i Lettland skulle man väl försöka införa det anglosaxiska systemet som de har i USA, Borg var ju i Lettland och klagade att det gick inte för sig med denna amerikanisering av systemet.

  Att folk inte för resten av livet sitter inlåsta sina obetalbara hus eller skulder från dessa är en fördel för möjligheten att den amerikanska ekonomin återhämtar sig. Folk kan komma tillbaks.

  Annars lär det varnats för att nästa våg är den stora kommersiella fastighetskraschen i USA.

  En del index på fastighetspriser är nån sorts allmänt genomsnitt och om fler ur högre uppå ur medelklassen tvingas sälja är det dyrare villor och indexet ger bilden av prisuppgång.

 2. lasse skriver:

  Man kan notera en skillnad i USA mot här, där är folk inte personligt ansvariga för huslånen. Tycker de att skillnaden mellan hypoteket/huslånet och marknadsvärdet har blivit för stort, kostar mer än att hyra t.ex. kan de lämna huset och skicka in nycklarna till banken. Att banken nu låter en del bo kvar är nog relaterat till det nämnda, bättre att få in en del än ingenting om folk lämnar huset i ett osäljbart område.

  Vet inte hur det gick men i Lettland skulle man väl försöka införa det anglosaxiska systemet som de har i USA, Borg var ju i Lettland och klagade att det gick inte för sig med denna amerikanisering av systemet.

  Att folk inte för resten av livet sitter inlåsta sina obetalbara hus eller skulder från dessa är en fördel för möjligheten att den amerikanska ekonomin återhämtar sig. Folk kan komma tillbaks.

  Annars lär det varnats för att nästa våg är den stora kommersiella fastighetskraschen i USA.

  En del index på fastighetspriser är nån sorts allmänt genomsnitt och om fler ur högre uppå ur medelklassen tvingas sälja är det dyrare villor och indexet ger bilden av prisuppgång.

 3. lasse skriver:

  Man kan notera en skillnad i USA mot här, där är folk inte personligt ansvariga för huslånen. Tycker de att skillnaden mellan hypoteket/huslånet och marknadsvärdet har blivit för stort, kostar mer än att hyra t.ex. kan de lämna huset och skicka in nycklarna till banken. Att banken nu låter en del bo kvar är nog relaterat till det nämnda, bättre att få in en del än ingenting om folk lämnar huset i ett osäljbart område.

  Vet inte hur det gick men i Lettland skulle man väl försöka införa det anglosaxiska systemet som de har i USA, Borg var ju i Lettland och klagade att det gick inte för sig med denna amerikanisering av systemet.

  Att folk inte för resten av livet sitter inlåsta sina obetalbara hus eller skulder från dessa är en fördel för möjligheten att den amerikanska ekonomin återhämtar sig. Folk kan komma tillbaks.

  Annars lär det varnats för att nästa våg är den stora kommersiella fastighetskraschen i USA.

  En del index på fastighetspriser är nån sorts allmänt genomsnitt och om fler ur högre uppå ur medelklassen tvingas sälja är det dyrare villor och indexet ger bilden av prisuppgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *