Väljarna röstar på sakinnehåll – Media fokuserar på person och yta

Borde inte frågan vara istället för vilken politiker som är populärast varför media ensidigt fokuserar på person och ytan i  det politiska spelet istället för sakinnehåll?

Trots statsvetarna gång på gång sagt att i Sverige röstar vi inte på person verkar tidningarna med otaliga popularitetsundersökningar vilja ändra på detta. Det är kanske ett hälsotecken att väljarna hittills inte följt med där.

Om något så klass och ideologi röstar vi Sverige efter värderingar fortfarande. De politiska partierna må ha närmat sig varandra i sina budskap men väljarna har inte gjort detta tror i alla fall jag.

Tvärtom om verkar det största negativa åsikterna om politiker komma när det inte är klart var dessa står ideologiskt i frågor väljaren tycker är viktiga.

Ottydlig och rörig eller rent av klantigt hanterad politisk kommunikation är den största boven här tror jag. 

Här har Socialdemokraterna fortfarande inte lyckats presentera helhetsvisionen av det Sverige de vill ha. Och heller inte lyckats på ett bra sätt att presentera statsministerkandidaten Mona Sahlin på ett genomgående sätt.

Det är fortfarande ett work in progress medan valdagen närmar sig. Klart är dock att journalister med behov av att sälja tidningar kommer att skapa den bilden i vilket fall som helst.

Bloggat:
En lydig kultursektor, Sänkt skatt för pensionärer, Inte som tänkt, Därför vinner Reinfeldt och därför förlorar Sahlin., Wow! Knappt 100 i månaden?, Wow! Knappt 100 i månaden?, Kan du tänka dig att rösta på de "rödgröna" även om det innebär att vi kan få vänsterpartister på ministerposter?, Nemokrati, Gunnar Axén – om soc…, annarkia, Minamoderatakaramell…, In Your Face, Svart på vitt, Anders Dahlberg och Ulrika Falk, Valet handlar om politik – inte person (Röda Berget), Lördagsbetraktelse om jag får vara med (Högbergs tankar); Önskas: en valrörelse som handlar om politik och inte person (HBT-sossen);

Enligt professor Tommy Möller på statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet förefaller det som om frågan om förtroendet för partiledarna blir allt viktigare för väljarna.

– Förklaringen är att sakfrågor och ideologi tenderar att få en mindre framträdande roll när partierna befinner sig ganska nära varandra, säger han.

Samtidigt understryker han att valforskningen visar att få väljare röstar på ett parti bara på grund av att man gillar en partiledare.

– Vi vet att de direkta partiledareffekterna är begränsade. Däremot finns det mycket som talar för att indirekta effekter kan vara ganska stora, säger Tommy Möller.

Han pekar på att det vid flera tillfällen skett stora överflyttningar av röster under pågående valkampanjer.

– Det är svårt att belägga att det berott på partiledarens popularitet men det går inte att bortse ifrån att det sammanfallit med att partiledaren varit duktig på att få fram budskapet.

Tommy Möller konstaterar att trenden gått mot att partiorganisationerna sätter partiledarna mer i fokus och att det blir mer fokus medialt på partiledarna. I den frågan får han medhåll av Jesper Strömbäck, som är professor i journalistik vid Mitthögskolan i Sundsvall.

– Jag tycker att det är för mycket fokus på partiledarna. Det är politikens sakinnehåll som i slutändan påverkar människors liv, säger han.

Professor Henrik Oscarsson vid SOM-institutet i Göteborg pekar också på att väljarna i första hand röstar efter politikens sakinnehåll.

”Förtroendet för ledarna verkar bli allt viktigare” – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Väljarna röstar på sakinnehåll – Media fokuserar på person och yta

  1. Keynes skriver:

    Intressant iaktagelse. Har nog inte riktigt tänkt på det själv innan men tar man sig en funderare så verkar det onekligen stämma.

  2. Keynes skriver:

    Intressant iaktagelse. Har nog inte riktigt tänkt på det själv innan men tar man sig en funderare så verkar det onekligen stämma.

  3. Keynes skriver:

    Intressant iaktagelse. Har nog inte riktigt tänkt på det själv innan men tar man sig en funderare så verkar det onekligen stämma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *