Göteborgspolitiker och sociala medier

Metros enkät om Göteborgspolitikernas ovana vid sociala medier var kanske inte riktigt rättvis med tanke på att den fick det svar de troligen ville ha. D.v.s de hittade de politiker som hade minst vanan vid sociala medier och fokuserade på dessa.

Alla Göteborgs ledande politiker går faktiskt att hitta på egna bloggar där de skriver både personligt och politiskt. Problemet kanske är att journalister har inte tid att läsa bloggar.

Sen är det en annan sak att varken gammalmedia och de politiska partierna riktigt förstått den samlade kraften i alla olika kanaler och former av webbmedia.

Det handlar ju om att bryta gammalmedias monopol som de som förmedlar vilken bild av verklighet som är den rätt. Politiker har om de använder sociala medier rätt möjlighet till direkt kommunikation

Vilket kanske också skrämmer.

3 bloggande Göteborgs politiker där Helen Odenjung på FP får plus för att hon faktiskt förstått att använda alla olika media som ett verktyg för politisk kommunikation. D.vs. hon finns på twitter, bloggar o.s.v och styr också in läsare till parti bloggar för att aktiver dem.

Håller tummarna för Obama

– Sjukvård är inte en allmän rättighet. Man måste sörja för sig själv och sin familj, säjer en amerikan i en radiointervju inför kvällens omröstning om Obamas sjukvårdsreform. Det är inte utan att man hajar till. Uppfattningen att inte alla ska ha rätt till sjukvård är ovanlig i Sverige. Men i USA är frågan kontroversiell. I ett år har diskussionerna pågått om de förändringar som Obama nu vill genomföra för att alla amerikaner Anneli Hulthén (S) – bloggar på GT.se

Förskolan ett (s)orgebarn i Göteborg!
Var tredje vecka skriver jag under signaturen "Kommunsnack" i Tidningen nu. Här är veckans krönika:
Barnomsorgslagen som infördes av förra borgerliga regeringen 1995 den har inte följts i Göteborg någonsin. Ska man vara snäll – och det ska man ju – så har faktiskt den styrande minoriteten bestående av S & MP och med V som stöd, kapat köerna rejält det senaste året. Alliansegeringens beslut att kommuner riskerar vite hjälpte säkert till. Men i alltför många fall har det varit enligt skohornsprincipen.
Helenes blogg: Förskolan ett (s)orgebarn i Göteborg!

Vi är alla sjusovare
Idag söndag är det den internationella sömndagen. Jag måste erkänna att jag var helt okunnig om att detta ädla tillstånd har en egen dag som uppmärksammas internationellt. Och varför just idag har jag inte fått reda på. Hade nog passat bättre när man blir överrumplad av väckarklockan den första sommartidsdagen. Hur som helst man kan reflektera mycket kring den stora del av våra liv som vi befinner oss i någon form av medvetslöshet för att kroppen och framförallt hjärnan skall få nödvändig vila. Professor Jan Hedner, som är en auktoritet inom sömnforskningen delar i dagens GP med sig av sina kunskaper och krossar kanske också en och annan föreställning. En powernap på 10-15 minuter kan vara skönt men ger ingen återhämtningssömn. Tillåt mig tvivla, efter att dumt nog ha sträckkört ner till Medelhavet för många år sedan, såg gav just de där korta sömnavbrotten ny kraft och sömnigheten var som bortblåst ytterligare några timmar. Detta bör absolut inte efterföljas.

Jan Hallberg (M) – bloggar på GT.se

Ytterst tror jag det handlar om att integrera alla de olika kommunikations kanalerna med det dagliga politiska arbetet på ett sätt som de olika partiernas organisationer inte är redo för ännu.

/ck

Valrörelser är tidskrävande. väljare kan komma med konstiga frågor och obehagliga anklagelser, som alla kanske inte kan besvaras. Men att därför konsekvent undvika ett växande forum för kommunikation är inte särskilt klokt.

Facebook är som ett nytt torg. Människor hittar gamla vänner, får nya, kanske till och med möter kärleken. De samtalar, orerar och grupperar sig. Att vägra delta är att lämna över på walk-over till motståndarna. Vilka partier har råd med det idag?

Det kan ta ett tag att vänja sig vid att använda sociala medier. Man skall skriva kort och kärnfriskt, vara personlig men inte privat. Lite lotsning är inte att förakta för nybörjare. Därför har partierna också rekryterat mediestrateger som skall hjälpa till med hanteringen. Det är inte konstigare än att partierna alltid haft ”spökskrivare” som bistått med tal, insändare och debattartiklar i valrörelsetider.

Men för den som någon gång skrivit på en dator är tröskeln i slutändan inte särskilt hög. Faktum är att det förmodligen är svårare att skriva ett kort och bra torgmötestal än att blogga, twittra eller göra inlägg på facebook.

(…)

Men det nya torget är ett faktum. Av demokratiska skäl är det fullkomligt ologiskt att blunda för det. Många analytiker är dessutom överens om att sociala medier kan bidra till att minska det så kallade politikerföraktet, som inte sällan grundar sig på uppfattningen att politiker inte lyssnar. Varför missa chansen?

Nätet är ett nytt torg – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Media, Politik, Social Medier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *