2/3 dels Sverige är här – Ökade under socialdemokratiskt regeringsinnehav

Det intressanta med rapporten nedan är inte att de som haft arbete och varit höginkomsttagare fått stora lönelyft som gjort att dragit ifrån mellan 2000 – 2007. Mer anledning till att bli förbannad har man över att socialdemokraterna satt vid makten under största delen av perioden. Om man råkar vara socialdemokrat eller någon som vill se en samhällsutveckling där alla kommer med.

Det är kanske inte så konstigt att socialdemokraterna fick sparken september 2006 av väljarna när de gick till val på parollen ‘alla ska med’ något som de flesta utanför val högkvarteret insåg inte stämde med verkligheten. Något som moderaterna skickligt utnyttjade. 

Vad som hänt efter att alliansens regeringstillträde säger inte rapporten men misstänker jag handlar om en förvärrad situation för de som inte har haft arbetet. En fullt medveten politik från alliansen att försämra för de som redan har de dåligt var deras lösning på 2/3 dels samhället. Samt förstås skattesänkningar där majoriteten gick till samma höginkomsttagare som gynnats av höga lönelyft.

För att tala klarspråk finns det hos hos socialdemokraterna skulle jag säga fortfarande en tendens både att inte vilja se den svenska nyfattigdomen och istället bli den välmående medelklassens språkrör. Inte för att man inte är medvetna om problemen utanför att det är svårt att se utanför den egna verkligheten.

Det hade behövts ett ‘back to basics’ hos socialdemokratin om partiet ska komma tillbaka till något som liknar den roll det en gång hade i svensk politik.

Socialdemokratin ska varken vara infrastruktur partiet eller partiet som fixar livspusslet för välmående 2-inkomst villahushåll i förorterna. Socialdemokratin borde vara det svenska samhällsbyggare partiet som både ser helheten och inte är rädd för nya lösningar.  Det parti som vill lyfta hela Sverige och alla svenskar oavsett bakgrund.

/ck

 

Bloggat:
Den optimala bloggningen om allt och inget är nu här!, Ny rapport: Klyftorna ökar i Sverige

 

 

Inkomstskillnaderna i Sverige har ökat.

Samtidigt har andelen av befolkningen som lever under fattigdomsstrecket minskat, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Att inkomstskillnaderna i Sverige ökade mellan 2000 och 2007 berodde på att de högavlönade fick större lönelyft.

Andelen av befolkningen som lever under fattigdomsstrecket minskade från 11 till 5 procent mellan 1997 och 2007, visar rapporten

Social rapport 2010 från Socialstyrelsen, som beskriver utvecklingen av sociala problem och riskutsatta grupper 1990–2007.

Unga i farozonen

De som löper störst risk för fattigdom är ungdomar, ensamstående mammor och invandrare. Även allvarlig sjukdom leder ofta till försämrad ekonomi, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den långvariga fattigdomen har minskat, men blivit mer koncentrerad till invandrare. Av de som haft ekonomiskt bistånd (socialbidrag) i fem år eller mer är över 60 procent födda utomlands.

"Kopplingen mellan ekonomisk och etnisk segregation är tydlig", står det i pressmeddelandet.

En annan fråga som tas upp i rapporten är ungdomsarbetslösheten, som är tre gånger högre än arbetslösheten bland medelålders.

Klyftorna ökar i Sverige | Ekonomi | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på 2/3 dels Sverige är här – Ökade under socialdemokratiskt regeringsinnehav

 1. Anonym skriver:

  Det är just denna sticka-huvudet-i-sanden-mentallitet som Silfverstrand talar sig varm för, som undergräver (s) förtroende i väljarkåren och som effektivt förhindrar en kritisk utvärdering av (s) historiska verksamhet. Är det helt uteslutet att detta har att göra med att det sammanfaller med den politiska period, som denne Silfverstrand som riksdagsman,partistyrelseledamot mm, personligen är ansvarig för?

 2. Anonym skriver:

  Det är just denna sticka-huvudet-i-sanden-mentallitet som Silfverstrand talar sig varm för, som undergräver (s) förtroende i väljarkåren och som effektivt förhindrar en kritisk utvärdering av (s) historiska verksamhet. Är det helt uteslutet att detta har att göra med att det sammanfaller med den politiska period, som denne Silfverstrand som riksdagsman,partistyrelseledamot mm, personligen är ansvarig för?

 3. Pingback: Fattigdom smittar « Storstad

 4. Visst kan man bli upprörd över detta, men det är nog inte det mest angelägna att upplysa menigheten om. Vår uppgift som socialdemokrater ¨är att kasta den borgerliga regeringen ur sadeln. Och då krävs det nog mer än att idissla gamla s-försyndelser.

  http://www.s-info.se/silfverstrand

 5. Visst kan man bli upprörd över detta, men det är nog inte det mest angelägna att upplysa menigheten om. Vår uppgift som socialdemokrater ¨är att kasta den borgerliga regeringen ur sadeln. Och då krävs det nog mer än att idissla gamla s-försyndelser.

  http://www.s-info.se/silfverstrand

 6. Visst kan man bli upprörd över detta, men det är nog inte det mest angelägna att upplysa menigheten om. Vår uppgift som socialdemokrater ¨är att kasta den borgerliga regeringen ur sadeln. Och då krävs det nog mer än att idissla gamla s-försyndelser.

  http://www.s-info.se/silfverstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *