Väljarna har förtroende för alliansen men röstar rödgrönt

I korthet kan man sammanfatta de senaste årets opinionsundersökningar så här. Folk har förtroende för alliansregeringens allmänna duglighet och gillar Reinfeldt men kommer ändå rösta rödgrönt för att deras egna situation inte förbättras.

Något som ju bland annat det omskrutna jobbskatteavdraget visat. Ett avdrag som varken skapat fler arbete eller gett mer än några få med arbete någon ekonomisk förbättring. 

Den moderatledda alliansens har misslyckats med att skapa en nationell ‘feel good’ faktor. Att en tredjedel av svenska folket fått det mycket bättre medan en annan tredje del i stort trampat vatten och den sista tredjedel svenskar sakta sjunker i en ekonomisk dypöl är knappast ett bra betyg på en regering som sade de skulle vara för hela folket. Eller i alla fall den arbetande delen av befolkningen. 

En majoritet av befolkningen har inte vunnit ett dugg på 4 år med en moderatled allians och många istället fått de sämre.

Bloggat:
Diverse politiska funderingar, Arbetarna är förlorarna i de rödgrönas Sverige, Sverige är på rätt väg!, Avundsjuka och ekonomiskt förnuft

Trots att opinionsundersökningarna av partisympatierna envist visar ett försprång för den röd-gröna oppositionen stärks förtroendet för den borgerliga regeringen.

De flesta svenskar tror att alliansen skulle göra ett bättre jobb i regeringsställning än oppositionen. Det visar opinionsinstitutet Skops senaste mätning av svenska folkets betyg på regering och opposition.

Nu är förtroendet för regeringen nästan uppe på toppnivåerna från augusti-september 2009. 59 procent av de tillfrågade tycker att regeringen gör ett mycket bra eller ganska bra jobb. Sedan förra mätningen är det upp fem procentenheter.

Räcker inte

De som anser att regeringen gör ett mycket bra jobb är två procentenheter fler än vid förra undersökningen. Mindre än var fjärde svensk (23 procent) anser att regeringen gör ett mycket dåligt eller ganska dåligt jobb.

Men trots att förtroendet för regeringen ökade för andra mätningen i rad räcker dock inte för att lyfta partisympatierna.

"Väljarna är inte beredda att stödja den borgerliga regeringen bara för att den anses göra ett bra jobb", säger Skops Örjan Hultåker i ett pressmeddelande.

Plånboken styr

Han tror att förklaringen kan sökas i väljarnas ekonomiska förväntningar på det kommande året. Många tror att det ska gå bättre ekonomiskt för landet, men tror samtidigt inte att de själva ska få del av förbättringen, vilket ger minus för regeringspartierna i partisympatimätningarna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Väljarna har förtroende för alliansen men röstar rödgrönt

 1. jonnydisenfeldt skriver:

  Hur var det med "några få med arbete någon ekonomisk förbättring" … Jobbskatteavdraget har gett vanliga heltidsanställda människor ett rejält lyft i plånboken.Det vill du förringa, varför avskaffar ni socialdemokrater då inte i "ärlighetens" namd detta som ni hatar och förraktar så ? Du talar med dubbel tunga Herr Krantz.Du tycker att ett par tusenlappar extra i månaden för en arbetande familj är fel. Varför ?Varför ska ni då ta steg mot att ge pensionärena detta med ?Logiken brister totalt i ditt resonemang.För övrigt uppstår maximal effekt vid en månadsinkomst på ca 28000:- dvs de som tjänar mycket mer får inte mer.Vad gäller arbetslöshet så är den hög och i paritet med resten av Europa pga den finansiella härdsmältan.Hur var det under S-regimen 2002-2006 med arbetslösheten under en brinnande högkonjunktur ?Hur var det med de massiva förtidspensioneringarna ?Hur förvaltade ni den perioden av ekonomisk högkonjunktur ?Varför förlorade ni valet 2006 ?Lite självkritik och förstånd vore på sin plats kanske ?Vad sägs om denna statistik :Land Budgetunderskott, % av BNP 2009 Statsskuld, % av BNP Grekland ————- -13,6 ——–115,1 Irland ————— -14,3 ——– 64,0 Storbritannien ——- -11,5 ——– 68,1 Portugal ————- -9,4 ——– 76,8 Frankrike ———— -7,5 ——– 77,6 Italien ————– -5,3 ——–115,8 Spanien ————– -11,2 ——– 53,2 Belgien ————– -6,0 ——– 96,7 Österrike ———— -3,4 ——– 66,5 Nederländerna ——– -5,3 ——– 60,9 Danmark ————– -2,7 ——– 41,6 Tyskland ————- -3,3 ——– 73,2 Finland ————– -2,2 ——– 44,0 Sverige ————– -0,5 ——– 42,3 Så, oavsett vem som får makten i september så kommer man till ett bord med ordning och reda.

 2. Claes Krantz skriver:

  Skäms på dig själv och skriv hövligt om du vill stanna kvar här med dina kommentarer. När det gäller jobbskatteavdraget se kommentaren till ingemar. I övrigt får du gärna tycka att ett jobbskatteavdrag som gett mest till de som har mest är bra. Det måste kännas bra att du kan få några tusen mer att köpa för bekostat av en arbetslös, sjuk eller pensionär. De som lever i verkligheten och har kontakt med verklighet i fattigsverige vet bättre. Sen har alliansen inte lyckats med något mer än att ge sverige massarbetslöshet och ett budgetunderskott på 3.4% i år. Något vi måste göra något åt enligt EU reglerna.

 3. Claes Krantz skriver:

  Nästan 3000kr mer hur mycket blir det om du drar av av nästan 1000kr i höjd a-kassa förutsatt båda jobbar. Plus övriga avgifts och skattehöjningar? Sen litar jag mer på finansdepartementets beräkningar. Ett vårdbiträde med heltids arbete har fått hela 1500kr i månaden. Varav 4-500 försvinner direkt till a-kassan i form av höjningar. Under perioden 1995–2008 var den genomsnittliga nominella löneökningen 3,8 procent per år och reallöneutvecklingen 2,5 procent per år. Villket var den bästa sedan 1960-talet. Alliansen har gjort vad socialdemokraterna alldrig gjort sparkat på den lilla mäniskan för att gynna de som redan har mest. Men de står dig fritt att räkna dina hundralappar plockade från sjuka, arbetslösa och pensionärer… Jobbskatteavdragen för olika månadslöner 2010Yrke Månadslön Skattelättnad Skattelättnad Vårdbiträde 21 900 1 482 6,8 Metallarbetare 25 600 1 683 6,6 Sjuksköterska 27 200 1 736 6,4 Gymnasielärare 28 600 1 754 6,1 Läkare 57 000 1 754 3,1 Anm: Grundlön per månad 2008 för respektive yrkesgrupp (SSYK) från Statistiska centralbyråns strukturlönestatistik, framskriven med beräknad löneförändring inom sektorn. I beräkningarna används genomsnittlig kommunalskatt för 2010 (31,56%).Källor: Statistiska centralbyrån och Finansdepartementet

 4. Ingemar skriver:

  Sedan 2006 har vanligt folk fått en extra månadslön. Ett par där båda har helt vanliga löner på 20 000 kronor i månaden har nästan 3000 kronor mer varje månad att leva på. Tretusen spänn, varje månad! På ett år blir det exakt 34 776 kronor. Titta själv på jobbskatteavdrag.seHur i hela världen Claes Krantz kan bagatellisera det begriper jag inte. Det är den största reallöneökning som vanligt folk fått på många, många år. Sanningen är att alliansen gjort det som sossarna borde gjort för länge sen – sänkt skatten för vanligt folk. För vanliga vårdbiträden, handelsanställda och metallare.Och det bevisas ju av att de rödgröna tänker behålla nästan hela jobbskatteavdraget, utom sista steget som handlar om några hundralappar.

 5. jonnydisenfeldt skriver:

  Trist att se dig gå ner på så låg nivå.Du skriver :"… det omskrutna jobbskatteavdraget visat. … eller gett mer än några få med arbete någon ekonomisk förbättring."Skäms på dig !För alla som heltidsarbetar (vilket trots allt är en rätt stor andel av vår befolkning) har jobbskatteavdraget inneburit mycket. Du verkar ogilla att arbetande människorska kunna försörja sig, ska kunna känna en trygghet i sin vardag att de ska ha råd med oförutsedda utgifter. Jag känner avsmak när jag läser vad du skriver.Och hur har alliansen lyckats med att lotsa oss igenom historiens värsta ekonomiska kris :Land Budgetunderskott, % av BNP 2009 Statsskuld, % av BNP Grekland ————- -13,6 ——–115,1 Irland ————— -14,3 ——– 64,0 Storbritannien ——- -11,5 ——– 68,1 Portugal ————- -9,4 ——– 76,8 Frankrike ———— -7,5 ——– 77,6 Italien ————– -5,3 ——–115,8 Spanien ————– -11,2 ——– 53,2 Belgien ————– -6,0 ——– 96,7 Österrike ———— -3,4 ——– 66,5 Nederländerna ——– -5,3 ——– 60,9 Danmark ————– -2,7 ——– 41,6 Tyskland ————- -3,3 ——– 73,2 Finland ————– -2,2 ——– 44,0 Sverige ————– -0,5 ——– 42,3 Så, oavsett vem som får makten i september så kommer man till ett bord med ordning och reda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *