430 nya jobb till Göteborg och inga uppsägningar med rödgrön budget

Den rödgröna budget som presenterades idag innebär för Göteborgs del förutom nya jobb och infrastruktursatsningar att kommunen kan vara säker på att inte behöva säga upp personal på grund av indragna statsbidrag. Och att en satsning på att bygga hyresrätter inledds något som definitivt hade behövts i Göteborg.

Mer i göteborgsposten:  
GP1, GP2, Gp3, GP4

/ck

430 nya jobb till Göteborg genom höjda statsbidrag, ökade satsningar på infrastruktur med en höghastighetsbana till Borås och omedelbar byggstart av Västlänken. Detta var några av många punkter som lyftes fram när Leif Pagrotsky (S), riksdagskandidat från Göteborg presenterade den rödgröna vårmotionen på Lindholmen Science Park på måndagsförmiddagen.

– Budgeten innebär att Göteborg inte behöver säga upp någon personal, utan kan istället nyanställa, säger Leif Pagrotsky.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet representeras av Josefin Brink och Peter Rådberg. De tre talar mycket om en rättvis och miljövänlig budget.

Inom miljöområdet föreslås bland annat satsningar på kollektivtrafik och infrastruktur, högre skatter på energi som främst drabbar industrin och en kilometerskatt på tunga lastbilar.

Peter Rådberg (MP) påpekar att den sektor som genererar flest nya jobb i dag är miljöområdet. Det gör att satsningar där är lönsamma.

Bland förslagen som handlar om rättvisa prioriteras pensionärerna, som lovas rejäla skattelättnader. A-kassan kommer att återställas både vad gäller ersättningsnivå och egenavgift. En ny form av förmögenhetsskatt för höginkomsttagare kommer att införas samtidigt som avdraget för hushållsnära tjänster försvinner.

Josefin Brink (V) talar om behovet av nya hyresrätter. I budgeten satsas pengar på nybyggnationer av hyresrätter över hela landet. Göteborg kan förvänta sig en stor del av de investeringarna då det är högt tryck på lediga lägenheter i staden.

För näringslivets del innebär med det rödgröna budgetförslaget en sänkt arbetsgivaravgift för småföretag som anställer arbetslösa ungdomar. Bygget av höghastighetståg mellan Göteborg och Borås samt upprustningen av Hamnbanan gör att Göteborgs hamn bättre kan bindas ihop med Landvetter Flygplats.

AiP / Fler jobb till Göteborg i rödgrön budgetmotion

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg, Politik, rödgröna, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *