En rödgrön budgeten jag väntat på i 4 år. Äntligen en regering som kommer att investera i Sverige och alla svenskar

SDC14496

De rödgröna partierna presenterade idag vad jag väntat på i snart fyra år. En politik avsedd att hålla ihop Sverige. En politik där det finns en plats för alla svenskar. En politik där alla ska få en rättvis chans. Och en viljeriktning att gå mot ett modernare och förnyat Sverige. Der är en politik som tittar framåt istället för bakåt mot 100 år gamla samhällsmodeller.

Infrastruktursatsningar, utbildnings och kunskaps satsningar och inte minst satsningar på bostadsbyggande av hyresrätter är en del i en politik som kan lyfta hela Sverige. Ekonomisk politik ska inte bara handla om att öka konsumtions utrymmet för den övre medelklassen i storstädernas villaområde. Det handlar om att både ha visioner och en framtidssyn på vad som är möjligt. Tror man inte på politikens möjligheter är det dock kanske inte så konstigt om man heller inte har några visioner.

utbildning

Speciellt glädjande i den rödgröna budgeten är satsningen på utbildning kombinerat med relevant praktik. Arbetsförmedlingens omvandling till en kunskapsförmedling avsedda att lyfta de arbetslösas kunnande är central i en kunskaps ekonomi tror jag. I en modern kunskaps ekonomi krävs det en konstant vidareutveckling av de kunskaper man har oavsett vad man jobbar med. En av de största misstagen alliansen gjorde var att skära ner på utbildning och ombildning  för arbetslösa i tron att detta inte behövdes.

I min del av Sverige, Göteborg, har ekonomin börjat hämta sig hos de industriella exportföretag som regionen och Sverige lever på. Nu är istället paradoxen att det är risk för arbetskraftsbrist samtidigt som 10000-tals göteborgare går arbetslösa. Gruppen långtidsarbetslösa växer snabbt till idag över 16000 i Göteborg. Om något visar det på hur dåligt alliansen skött arbetsmarknadspolitiken att det inte går att matcha arbetslösa mot lediga jobb för att de arbetslösa saknar relevant utbildning och kunskap. Att ge arbetslösa människor de rätta verktygen för att komma ut ur sin arbetslöshet har alltid varit en central del i den socialdemokratiska arbetslinjen. 

arbetsloshet

Speciellt allvarligt tycker jag all den stora mängden långtidsarbetslösa är och att de fortsätter att öka. Detta om något visat på hur stort alliansens misslyckande är med det de kallade jobbpolitik. Med snart 500000 arbetslösa har Sverige en massarbetslöshet som bara kommer att fortsätta växa med ytterligare 4 år med alliansen. Varför? Alliansen saknar en fungerande arbetsmarknadspolitik och tycks tro att bara löneanspråken från de arbetslösa sänks tillräckligt blir dessa personer anställningsbara.

I verkligheten fungerar det förstås inte så. Du inte anställningsbar på dagens svenska arbetsmarknad om du gått arbetslös i mer än ett år och saknar relevant utbildning/erfarenhet. Eller inte är 100% arbetsför.

Företagen kommer inte att anställa de långtidsarbetslösa utan kompetenshöjande utbildning kombinerat med praktik och andra stödåtgärder.

Den rödgröna budgeten är också historisk på ett annat sätt. Den är första gången någonsin som socialdemokraterna presenterar ett gemensamt budgetförslag med 2 andra partier med avsikten att regera Sverige gemensamt om väljarna så vill.  Det är 3 partier som bestämt sig gör att regera ihop trots skillnader och olika åsikter i frågor. Vilket ger mig gott hopp för framtiden.

Den 19 september har väljarna ett klart val. Alliansens Sverige har alla sett de senaste 4 åren. Det är ett land delat i vinnare och förlorare där vinnare är de som ska belönas. Ett annat namn kunde vara 2/3 dels Sverige eller utanförskaps Sveriges. Mitt val är klart. Jag ser hellre än regering som håller i hop landet än en regering som låter Sverige slitas i sönder med allt större skillnader mellan svenskarna.

Bloggat:
HBT-sossen, Stefans konspiration…, Peter Andersson – me… och Högbergs tankar, Valet är ditt,

Media:

 GP1, GP2, GP2, SvT,

/ck

Om all fungerar live från presskonferensen kl 10 med de rödgröna partierna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, headline, Moderaterna, Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på En rödgrön budgeten jag väntat på i 4 år. Äntligen en regering som kommer att investera i Sverige och alla svenskar

 1. hermes44 skriver:

  Hjärnflykten tycks redan ha varit i full gång… dessutom kommer ingen sakna de som bara vill berika sig, vilket ju dina exempel tydligt pekar på. Och varför skaffade du dig ett studielån – det är ju bara drönare som inte orkar bekosta sin egen utbildning. Hoppas du kan stå ut med att alla får det bättre.

 2. hermes44 skriver:

  Hua vilken människosyn..

 3. Barbro skriver:

  Claes.De svenskar som är "of good capacity" och som arbetar i USA klarar av att betala den nationens taskiga sjukförsäkringssystemet. Det tyska sjukförsäkringssystemet lär åtminstone ha varit ekvivalent med det svenska eller möjligen något bättre.Vi behöver inte braindrain i Sverige, men å andra sidan vet vi att svenskar "abroad are good people" och kan sprida vår jämlikhet, vår jämställdhet och vårt ansvarstagande. Inte hade BP tagit ekonomiskt ansvar för senaste oljekatastrofen om inte Svanberg hade varit ordförande.Summan av min kardemumma – Let them ( some of the young educated swedes) be angry. But let them go……

 4. Claes Krantz skriver:

  Jag hoppas tvärtom. Jag vill inte leva i ett land där den rikaste tredjedelen av svenska folket sparkat undan stegen för övriga med ökade fattigdom och social klyftor. Eller enkelt uttryckt där vinnaren tar allt och skiter i resten av svenska folket. Som du ju redan gjort klart är en hopp drönare som och parasitet. Jag förstår hur svårt det måste vara att avstå några hundralappar till dessa. Likadant antar jag du inte vill betala någon skatt för övrig offentlig service. Självklart betalar du dina egna kostnader där och skulle alrdrig komma på tanken att parasitera på skattebetalarna där. Självklart står det dig fritt att med näbbar och klor kämpa dig upp och bli rik. Det går ganska bra att bli miljardär i Sverige. Vi har haft ganska gott om dessa de senaste 100 åren.Men jag önskar dina vänner lycka till i USA eller Tysklad dessa skatteparadis. Uppenbarligen du eller dina vänner varit där och upptäckt t ex kostanden för den amerikanska sjukvården.

 5. 70-talist skriver:

  Ja det är härligt att vi skattebetalare får betala utbildningen två gånger till latadrönare som bara suttit av första omgången i skolan. De får gärna utbilda sigmen själva betala det som vi fått göra. Vi sitter idag med dryga studielån som skallbetalas och när vi nu (vid 35 års ålder) äntligen kan börja tjäna pengar och skaffaoss familj skall vänterröran plocka av oss mera pengar. Var finns utbildningspremien?Överlag får förmodligen rödgrönesörjans budgetförslag till följd att antalet drönareökar och att allt färre skall försörja allt fler. Det låter bra i retoriken att "de rika"skall bidraga men det man glömmer från vänsterhåll är att redan idag står c:a 6 %för befolkningen för 25 % av skatteinbetalningarna. De bidrar redan idag med meraskattepengar än vad andra gör. Är det meningen att de skall plundras in på barakroppen? Talade idag med två 24-åriga studenter (som varit flitiga hela sitt liv) ochde har redan erbjudits arbeta i Tyskland och USA med betydligt bättre villkor än här.Båda kommer troligtvis att lämna Sverige för att fortbilda sig i något av dessaländer och därefter arbeta där. Denna typ av "hjärnflykt" kommer att bliva vanligare om en person inte tillåtsfår ordentligt betalt för sin utbildning och arbete i Sverige.Kanske är det detta vänstern vill att ha en stor outbildad grå massa som dekan ljuga fulla med sina lögner.Beträffande kilometerskatten kan jag bara nämnda att c:a 5.000 -10.000 arbetenförsvann till Danmark och Tyskland förra gången den infördes i Sverige. Tycks dockinte bekymra vänstern.Jag hoppas av hela mitt hjärta att Borg får fortsätta sitt gedigna arbete (högstbetyg inom EU) och att vänstern återföres till skamvrån där den hör hemma.

 6. Pingback: Rödgröna presenterar ny färdriktning för Sverige « Ulrika Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *