Littorin och den 100 år gamla synen på arbetsmarknad

Jag undrar hur många svenskar som vet eller förstår att moderaterna hämtat sin arbetsmarknadspolitik från en mer än 100år gammal modell för hur ett samhälle och en ekonomi fungera. En tid före det fanns starka fackföreningar. Det är i mycket en för-industriell ekonomisk politik tillämpad på ett post-industriellt samhälle. Eller på ren svensk en stenålderssyn på hur en moderna ekonomi fungerar.

Littorin och moderaterna har uppenbarligen inte förstått hur en moderna post-industriell kunskaps ekonomi fungerar. Att arbetskraften inte längre bara är en utbytbar komponent som man kan ta in eller kasta verkar de inte känna till eller att den berömda små företagaren oftast ingår i ett större industri kluster.

Det finns i alla fall nu ytterligare ett Littorin citat att foga till samlingarna.  ‘en generös a-kassa bidrar till högre arbetslöshet’

Mer i media:
Svd, GP 

/ck

Men den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik utgår från att ett lågt arbetsutbud (människor söker inte jobb) är huvudskälet till att människor går arbetslösa. Efterfrågan på arbetskraft finns någonstans i bakgrunden men är något som politikerna inte kan göra så mycket åt. Huvudlinjen är därför att det måste "löna sig bättre att arbeta". Då kommer fler att "ta de jobb som faktiskt finns". Om arbetslöshetsersättningen sänks så minskar arbetslösheten. Vetenskapliga undersökningar visar – menar Littorin – att sänkt a-kassa med tio procent minskar den genomsnittliga arbetslöshetsperioden med tio procent (vilket inte är det samma som den faktiska arbetslösheten). Littorin medger att det finns andra undersökningar som visar på svagare samband och effekter. Men han kan ändå generalisera som en sann moderat: "en generös a-kassa bidrar till högre arbetslöshet".

Sänkt a-kassa ska leda till att människor tar jobb till lägre lön. Men facket har lyckats hålla uppe lägsta lönerna. Därför är sysselsättningseffekterna försumbara. Vilket Magnus Henrekson på IFN har visat i en uppsats. Politiken vilar alltså på ett falsarium eller en nyliberal önskedröm om hur arbetsmarknaden borde fungera.

A-kassor med hög arbetslöshet betalar efter Littorins förslag högre avgifter, skälet är att tidigare kunde "kollektivavtal avseende löner och andra anställningsförhållande slutas utan att några hänsyn behövde tas till om arbetslösheten i det egna kollektivet kunde komma att öka". Lönerna ska alltså ner eller hållas nere i dessa branscher. Littorin betraktar helt enkelt arbetsmarknaden – och dess olika delar – som ett självreglerande system.

Dagens Arena | Inte särskilt realistisk

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Littorin och den 100 år gamla synen på arbetsmarknad

  1. jonnydisenfeldt skriver:

    Vad händer om A-kassan blir riktigt generös och erbjuder en pomperipossa effekt och ger t.ex 110% i ersättning … sign me up !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *