Kompetenshöjning rödgrönas avgörande skillnad mot alliansens arbetslinje

Det är ju inget nytt för de som följer arbetsmarknadspolitiken i verkligheten att den alliansen kallat arbetslinje fokuserat ensidigt på incitament och kvot skrivande av ansökningar.  Men det förtjänar att upprepas gång på gång tills den vederstygelse alliansen kallar arbetslinjen är borta.

Investeringar i kunskaps och kompetenshöjning för arbetslösa tillsammans med en ersättning de kan leva på är del i en modern arbetsmarknadspolitik tillskillnad från morot och piska.  

Arbetsförmedlingen räknar samman de nya jobb som kommit in under april stannar räkneverket på 48?000. Det är 14?000 fler än samma månad förra året.

– Läget på arbetsmarknaden går mot en stabilisering, säger Lena Liljebäck som är biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Samtidigt finns krisen kvar i vardagen, inte som ärr utan som öppna sår.

Under april var över 400?000 svenskar antingen registrerade som arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är en arbetslöshet på nio procent.

Dessutom har de långa arbetslöshetsperioderna ökat dramatiskt. I dag är 80 000 svenskar långtidsarbetslösa. Det borde finnas ett behov av ny kompetens, av utbildning och lärande. Så ser dock inte arbetsmarknadspolitiken ut 2010.

En rapport som LO presenterade i måndags visar hur Arbetsförmedlingen de senaste åren lagt allt mer kraft på att få de arbetslösa att skicka så många ansökningar som möjligt. Stödet har främst bestått av coacher eller program som i praktiken ofta betyder handledning, precis det som tidigare betraktades som förmedlingens huvuduppdrag.

Den så kallade ”jobbpolitiken” gör samtidigt att arbetslösa efter hand förlorar allt mer av sin ekonomiska trygghet och integritet. Det ska ge ”drivkrafter” att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

det ditt eget fel | Ingvar Persson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *