Mutskandalen i Göteborg – Avgå Helena Nyhus

REPORTAGE: En av de mutmisstänkta tjänstemännen säger nu att han kan ha vidarebefordrat tjänster från byggmästaren Stefan Allbäck ända upp till ledningen för kommunala Familjebostäder. Och Uppdrag granskning kan avslöja att mutanklagelserna aktivt gömdes undan.

Uppdrag granskning | svt.se

Capture

Efter att ha sett det senaste uppdrag gransknings reportaget om den Allbäckska mutaffären kan bara undra vad sjutton hände. Varför tilläts/skickades Anneli Hulthén fram att sitta framför Janne Josefsson kamera och ta på sig hela ansvaret för något hon hittills inte haft en enda koppling till. Med felaktiga information från just det kommunalråd som haft ansvaret för den kommunala nämnd vars för detta tjänsteman är mutanklagad. Samma kommunala nämnd som med kommunalrådet Nyhus godkännande anlitat vakter för att hålla ute media och också gjort vad man kunnat för att smussla undan tips om mutorna.

Jag vill inte att Anneli Hulthén ska sitta och ta ansvaret för något som panikslagna kommunala tjänstemän och partikamrater gjort. Det måste finnas en gräns för partilojaliteten.

Det är också uppenbart att Allbäck själv riktat in sig på Anneli Hulthén genom att anlita som rådgivare en lobbyist, Morten Rud Pedersen,  som därtill råkar vara Anneli Hulthéns före detta man och är en person med djupa band inom socialdemokratin. Och till Göteborgs kommun.

Sen är det en ‘sjyst’ spark Anneli Hulthén får från Jan Hallberg var egna moderata partikamrater också suttit i samma nämnd. Finns det något generellt politiskt ansvar gäller det för alla partier hoppas jag Jan Hallberg. Moderaterna har ju suttit med i många av de slutna rum Jan Hallberg talar om.

Skandalen handlar om att byggmästaren ska ha mutat tjänstemän i Familjebostäder och Idrottsförvaltningen för att få uppdrag. Samt att dålig kontroll gjort detta möjligt.
Kommunalrådet Jan Hallberg (m) som är vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsledare kräver inte att Anneli Hulthén avgår.
– Anneli måste själv göra bedömningen om hon ska avgå och i så fall själv fatta beslutet, säger han försiktigt.
– Jag tror det är klokast att låta alla utredningar som görs få verka och sen se vad som kommer upp, anser Jan Hallberg. Det är väldigt lätt att börja kasta stenar.
Så tillägger han:
– Alla som sitter i kommunala nämnder och styrelser bör självklart fråga sig vad man har för rutiner och om rutinerna efterlevs.

Kommunalrådet Jan Hallberg ger sin bild av misstänkta muthärvan – GT.se – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Vad som hade behövt hända nu är att Helena Nyhus hade avgått från sin kommunalrådspost samt idrotts och föreningsnämnden och tagit en politisk timeout. Liksom de övriga ledamöterna i nämnden. Där kan man tala om förbrukat politiskt förtroende.

Likadant borde förtroendet vara förbrukat för de högre tjänstemän på idrotts och föreningsnämnden som varit involverade i alla dåraktiga beslut. De har uppenbarligen inte kompetens att leda en sådan nämnd.

Detta vore en början en på ett resolut agerande inom Göteborgs kommun.

Nästa steg vore att externa konsulter anlitade för att se över hela den kommunala upphandlingen och hur den hanteras. Vad som hänt är ju att kommunala tjänstemän haft möjlighet att dribbla bort de politiker som satts att ha ansvaret för deras verksamhet. Liksom att bolagsfloran inom kommunen gicks igenom. och att detta rapporterades till media i detalj så ofta det gick.

Någon gång vore väl också en kurs om media rättigheter liksom en i mediaträning för kommunala tjänstemän på sin plats. Det är urbota korkat att försöka lägga locket på liksom att falla för kameror som inte stängts av. Men jag misstänker det rådde en mindre panikstämning under alla de månader Uppdrag Granskning höll på med att förbereda sitt reportage.

Jag tror Helen Nyhus sade nog som det var till Janne Josefssons kamera. ‘Ni har ett sätt att jobba som gör folk vettskrämda.’   Politiker är också folk även om de får lära sig att hålla masken bättre.

/ck

Kommunalrådet Anneli Hulthén, regeringschef i Göteborg, fick aldrig reda på att tipsen inte var anonyma. Enligt programmet berättade aldrig partikollegan Helena Nyhus att det fanns ett namn under ett av breven.
– Men jag vill inte peka ut någon utan tar på mig det, säger Anneli Hulthén i programmet.
Och Helena Nyhus tar på sig skulden för att Hulthén inte fick rätt information.
– Jag var otydlig, säger Nyhus.
När det gäller intervjuförbudet på idrotts och föreningsförvaltningen hävdar Helena Nyhus att det var förvaltningen som fattade beslutet.
– Det var en överreaktion från förvaltningens sida och jag ber om ursäkt för den.
Anneli Hulthén skräder inte orden om det beslutet.
– Det var inte bara dåligt, det kan till och med vara ett brott mot grundlagen.

Kommunalrådets groda i Uppdrag granskning – GT.se – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Mer i GP:
GP1, GP2, GT,

Bloggat:
Uppdrag granskning – vem har gjort vad med vem i Göteborg?, Stanna kvar, Anneli Hultén kan inte fritas från politiskt/moraliskt ansvar av en, Gör mer i egen regi och skärp rutinerna

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg, headline, Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Mutskandalen i Göteborg – Avgå Helena Nyhus

 1. very interesting posts nonetheless

 2. Barnet skriver:

  Vad menar ni med att sossepolitiker ska avgå och höga tjänstemän ska omplaceras? Om de är insyltade i korruption ska de dömas till fängelse eller åtnjuter kanske vissa i Göteborgs Stad rättslig immunitet?

 3. Claes Krantz skriver:

  Om du menar mig så var min åsikt att hela nämnden inklusive dess ordförande skulle skulle ta sitt politiskt ansvar för hanteringen avgå. Och de högsta tjänsemännen omplaceras.

 4. UUU skriver:

  "Det är inte Annelie som skall ta skit för detta, däremot tycker jag att det är dags för alla politiker i Göteborg att ta sig en allvarlig funderare kring vilka uppdragsgivarna egentligen är samt att på allvar fundera på hur det står till med öppenheten och demokratin – det är väldigt internt i många kretsar… till nytta för vem, undrar jag? "Socialdemokraten Anneli skall inte ta ansvar….men borgare skall göra det. Fantastik retorik från en Socialdemokratisk supporter!!!

 5. Lena Björndahl skriver:

  Kompiskultur är samma sak som sluten kultur, grupp – eller hur? Ett kompisgäng kan bara existera om gruppen är mer eller mindre sluten – därför är det ett problem!(Av samma orsak startade jag "säg Hej till Göteborg" – jag är vansinnigt trött på alla introverta grupper som anser det vara nog att de själva äger informationen om allt kul som faktiskt händer i stan! Att inte förstå att öppenhet och informationsutbyte är demokrati – ja, det finns inte ord för hur korkat det är, speciellt 2010 när alla möjligheter finns!Bara den som kan välja att vara med är nöjd – förbannad är den som inte ens gavs möjligheten att välja bort den!)Spräng upp grupperna med jämna mellanrum – de är farliga för demokratin och vi är inte starka nog att som individer själva se hur vi glider in i dessa slutna sällskap och blir en del av etablissemanget. Det är också därför intervjupersoner blir chockerade, känner sig kränkta av bl.a Janne Josefsson – de känner inte igen sitt beteende eftersom de inte längre äger förmågan att se sakerna utifrån – man har blivit ett med den sjuka gruppen.Sen finns det bra grupper också – men sannolikheten är stor att stängda grupper skapar sjuka, introverta miljöer!

 6. Claes Krantz skriver:

  När det gäller nämnderna hör jag mer än jag någonsin skulle kunna skriva här. Men grundproblemet är tror jag inte en sluten kultur så mycket som en kompis kultur. Som ibland går före ansvariga politiker rollen. Det är jättesvårt att utkräva ansvar av kompisar, släkt, och vänner man hängt i hop med i årtionden. Men lojalitet får inte gå före det ansvar man har som folkvald politiker. Det jag definitivt inte vill se är Annelie Hultén som den superlojala person hon är ta ansvaret för andras misstag. Det borde de ansvariga ha tillräcklig politisk integritet att göra själva.

 7. Lena Björndahl skriver:

  Annelie Hultén är väl nåt av det bästa som hänt GBG. Det vore mer, mycket mer, än en skandal ifall hon skulle bära hundhuvudet för dessa ärenden och tokiga beslut… varken de preskriberade eller nyare och definitivt inte det fullkomligt vettlösa beslutet att stänga ute massmedia.Beslutsfattarna där har missuppfattat uppdraget så totalt! Dessutom visar det på en annan mycket farlig tendens, nämligen att vissa nämnder har blivit en sluten grupp snarare än politiskt tillsatta och ansvarsfulla individer med visioner. Detta är, i mitt tycke, det värsta av hela historien – enskilda politiker har låtit sig luras in i arbetssätt och klimat som inte på något sätt överensstämmer med de politiska visionerna – man har på så sätt övergivit hela iden med demokrati, politik och öppenhet, man har blivit ett "vi mot dom"… och jag kan inte ens uttrycka med ord hur ledsamt och bedrövligt jag tycker detta är! Det är inte Annelie som skall ta skit för detta, däremot tycker jag att det är dags för alla politiker i Göteborg att ta sig en allvarlig funderare kring vilka uppdragsgivarna egentligen är samt att på allvar fundera på hur det står till med öppenheten och demokratin – det är väldigt internt i många kretsar… till nytta för vem, undrar jag?

 8. Pär Lind&eacute skriver:

  Hej! Jag håller inte med om att Jan Hallberg "sparkar" på S eller på Hulthén. Han säger faktiskt att ALLA som suttit i nämnder och styrelser har anledning att fundera över hur rutinerna fungerat och hur rutinerna är utformade. Jag uppfattar att han därmed inte undantar någon, inbegripet de egna partikamraterna. Jag tror dessutom att det kan ligga en del i hans resonemang om en sluten politisk kultur, där ändamålet s a s helgar medlen. Jag är inte moderat, men jag tycker att Hallberg skall ha heder av att han inte rider på "muthärvan" i syfte att plocka politiska poäng. Han är inte ens lika hård mot Nyhus som du själv är Kranz. Där kunde han valt att vara mer kritisk. Jag anser att det finns ett politiskt ansvar, och Nyhus har agerat förvånansvärt taffligt och oprofessionellt i den här historien. Jag håller med om att Hulthén absolut inte bör avgå. Stanna kvar och gör upp med den osunda slutna kulturen istället.

 9. B-O Gavne, Väst skriver:

  Å SÅ BEHÖVS DET OCKSÅ en genomgång av pappa Gustav II Adolfs valspråk: Gloria Altissimo Suorum Refugio (på svenska: Lovad vare den Högste, de sinas tillflykt). -Alltså det demokratiska och rättstatstjôtet! Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagskrivit, att våra lokala politiska samhällen, alltså kommunerna Sverige runt, benämns just ”kommun”. INTE benämns (Göteborgs)”stad”, som tjôtet nu går. -Alltså visst finns också Göteborgs stad, med sina gator, höga hus och dålig luft, med att lokal-samhället av invånare runt Kopparmärra benämns kommun.Att vi svenska folk vill ytterligare hävda demokratin till för i tiden då vi hade 4 stycken olika typer lokalsamhällen..-Att dessa stads snackarna vill skilja på oss svenska folk, de fina stadsboende människorna och andra; de skitiga landsbygdsboende, bön´erna. Ni vet som hände sig i Tyskland under 1900-talet, med arier och andra. Detta som sedan utvecklades till krig och ända till gaskamrarna. Och jag påstår inte att denna så kallade kommunreformen runt 1969, är det bästa för all framtid. Att möjligen den idag bör revideras något. Med att vi svenska folk diskuterar saken och röstar. -Men inte, som bland andra Anneli Hulthén pysslar med, reviderar med våld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *