Alliansregeringen höjde skatterna med 13 miljarder

Jag tycker det är intressant hur lite media pratat om alla de totalt 15 skatter alliansen höjt.

För att ta alliansregeringens favoritexempel.  Hur mycket har sköterskan som fått nästan 1500 kr i jobbskattessänkning kvar efter a-kassa höjning, tobaksskatten, bensinskatten och skatten på pensionssparande. Eller den retroaktiva skatten. eller alla de övriga skattehöjningarna.

De höjde skatterna hindrar ju förstås inte att de med verkligt höga inkomster fortfarande har fått rejäla skattehöjningar. 

Bäst är dock kommentaren från skattebetalarnas förening till Anders Borgs krystade förklaringar om varför det behövdes en

Robert Gidehag, VD för Skattebetalarna anser att införandet av ränta på uppskovet vid en husförsäljning gör att folk får betala för en skatt som dom inte visste skulle komma, en retroaktiv skatt.

Om inte annat kunde ju Robert Gidehag ge lite kredit till socialdemokraterna och de övriga rödgröna som lovat ta bort den retroaktiva skatten.

Alliansregeringen har under de snart fyra år som de haft makten sänkt skatten med nästan 90 miljarder kronor. Men regeringen har samtidigt höjt en rad andra skatter.

Johan Fall, ekonom på Svenskt näringsliv (2:06)

Alliansregeringen har under de snart fyra år som de haft makten sänkt skatten med nästan 90 miljarder kronor. Men regeringen har samtidigt höjt en rad andra skatter. Ekonomistyrningsverket räknar med att åtminstone ett femtontal skatter har höjts under den borgerliga regeringen.Reporter: Olof Sjölander. …

Ekonomistyrningsverket räknar med att åtminstone ett femtontal skatter har höjts under den borgerliga regeringen.

Tobaksskatten, bensinskatten och skatten på pensionssparande är bara några exempel på skattehöjningar sen Alliansen tog över. Nu under våren har regeringen beslutat att avskaffa revisionsplikten för mindre företag. Tanken är att minska krånglet för företagarna.  En reform som kostar statskassan 1,5 miljarder kronor.

Men samtidigt höjer regeringen bland annat stämpelskatten för företag som köper fastigheter. Och enligt organisationen Svenskt Näringsliv motverkar det syftet med att underlätta för företagen. Johan Fall är ekonom på Svenskt näringsliv.

–  Tyvärr gör man nu i anslutning till att man tar bort revisionsplikten ett ganska halsbrytande antagande att det här kommer att öka skattefelet som man kallar det, och det är bekymmersamt, säger han.

Totalt har ändå skatterna minskat med 77 miljarder kronor. Något som föreningen Skattebetalarna förening är nöjd med. Men organisationen är ändå kritisk till regeringens skattepolitik, inte minst förändringen av fastighetsskatten. Robert Gidehag, VD för Skattebetalarna anser att införandet av ränta på uppskovet vid en husförsäljning gör att folk får betala för en skatt som dom inte visste skulle komma, en retroaktiv skatt.

Regeringen har höjt flera skatter – Ekot | Sveriges Radio

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, headline, Politik, Skattepolitik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Alliansregeringen höjde skatterna med 13 miljarder

  1. Pingback: Maktordningen och elitens stormtrupper i uppslitande gräl « Kungabloggen

  2. Magnus Ärlig skriver:

    Okej, så sjuksköterskan kanske bara fått 1200 kronor varje månad all inclusive. Och med er politik hade hon/han inte fått en spänn. Men tack för påminnelsen!Förresten undrar jag hur man utifrån ert perspektiv resonerar:Först skäller ni ut jobbskatteavdraget i fyra års tid och kallar det skattesänkningar till de välbeställda. Det ger tydligen inte heller några jobb (trots att riksrevisionen säger att det skapar 80 000 jobb). Efter fyra års skäll kovänder ni plötsligt. Då finns två alternativ:1. Ni har sett ljuset och tycker att över 80% av regeringens skattesänkningar är bra.2. Ni saknar ryggrad och vågar inte gå till val på den politik ni röstar om i riksdagen. Men det är väl som alltid: Allt för makten! Huujja!

  3. Pingback: Victor Svedberg » Socialist Sweden

  4. jonnydisenfeldt skriver:

    En sak är säker.Sjuksköterskan, metallarbetaren etc, alla har de mer kvar i plånboken tack vare alliansens förda politik än vad de haft med ditt partis politik.S hade höjt de flesta av de nämda skatterna inklusive en hög med till skatter. Hade sjuksköterskan fått ett jobbskatteavdrag ? Svar NEJ, det var ni ju emot när det togs upp i riksdagen. Hade den arbetande sjuksköterskan haft det bättre med er politik ? Svar Nej.Jag konstaterar att du på sedvanligt politiskt maner sprider partipropaganda utan innehåll.Väx upp, skapa en socialdemokratisk politik vi kan diskutera kring istället för att hålla på med dimridåer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *