Begravde anhörig – fick inte A-kassa

Det kanske förvånar en del men det finna inga giltiga skäl att inte komma om arbetsförmedlingen kallar till möte. Möjligen den egna begravningen. Om man inte fått godkännande från sin handläggare på arbetsförmedlingen som mycket väl kan ändra mötesdatum om det inte bedöms att vara av särskild vikt att vara där. Problemet är att det är så mycket godtycke och beslut som varierar beroende på enskilda tjänstemän.

Jag skrev redan för ett år sedan om ett annat fall.

En något gammal nyhet men värd att uppmärksamma. Speciellt eftersom arbetsförmedlingen inte gjorde något fel. Så ser reglerna ut om du är arbetslösa och gjorde även före 2006. Om arbetsförmedlingen kallar är den enda giltiga orsaken att inte komma, förutom ens egen begravning, om man fått arbete eller är kallad till intervju. Även om det bara handlar om en 5 minuters ifyllning av en ny handlingsplan.

Med andra ord. Den arbetslöse står inte bra till arbetsmarknadens förfogande utan även till arbetsförmedlingens förfogande.  Här är du i stort rättslös som arbetslösa mot enskilda handläggare som närsomhelst kan avanmäla en arbetslös. En åtgärd som används i stort som en ren disciplinåtgärd. Oftast sker det automatiskt där om en handläggare inte fyller i närvaro vid en uppsatt tid datorn automatisk avanmäler den arbetslöse.

För vuxna människor vana vid att kontrollera sitt eget liv och de rättigheter man har som anställd till egen tid och möjlighet att gå ifrån arbetet kommer nog det nya livet som arbetslösa som en chock misstänker jag.

Men det var väl så här en majoritet av svenska folket ville ha det för att kontrollera de lata arbetslösa som inte söker arbete…….

I början av april dog Tuula Lorentzons mamma hemma i Helsingfors i Finland. Tuula, som bor i Nybro i Småland, gjorde sitt bästa för att ordna med det praktiska från andra sidan Östersjön.

Strax före begravningen fick hon en kallelse till Arbetsförmedlingen – mötet var lagt dagen före mammans begravning.

Fick inte boka om

När Tuula ringde till arbetsförmedlingen för att boka om tiden fick hon veta att det inte gick – och att hon skulle bli avstängd från a-kassan om hon inte kom till mötet.

– Handläggaren sa att de enda giltiga skälen för att inte komma är att man har fått ett jobb eller är på en anställningsintervju. Jag trodde inte det var möjligt. Min mamma är död och jag får inte ens ledigt för att gå på begravningen, säger Tuula.

Hon fick också veta att hon måste infinna sig på arbetsförmedlingen för att bli återanmäld. Totalt förlorade Tuula Lorentzson en veckas a-kassa för att hon inte stod till Arbetsmarknadens förfogande.

Claeskrantz.se » Gick på begravning – Förlorade a-kassa

Orsaken är en ny syn på arbetsmarknadspolitik som infördes 2000 av socialdemokraterna och som sedan moderaterna starkt utvidgade. Den går ut på billiga åtgärder fokuserat på att söka arbete och kontroll av den arbetslösa individen. Ansvaret läggs på individen. Inte samhället.

Dagens arbetsförmedlingen och dess tjänstemän har strikta instruktioner om att agera just på det här sätter. Avanmälan sker automatiskt via datasystem om inte handläggaren skrivit in att du kommit på möten. 

Vilket ju gör historien nedan mycket konstig då det handläggaren skulle gjort är att senarelägga mötet i det datasystem som alla arbetsförmedlingar har tillgång till. Hade han eller hon gjort detta hade bara mötestiden flyttats fram och inget hade hänt.

Bloggat
Arbetsförnedringen i farten igen, Seg som bara den, 2 filmer, Väderblogg, Villy gick på begravning – stängdes av från a-kassan, När Littorin bestämmer är begravningar onödiga, man ska söka jobb!, Tjänstemän slutar aldrig att förvåna…, Fortsatta bra Rödgröna-förslag, Att förlora sin A-kassa på grund av begravning, Sveriges svarta vecka (tung astrologi)

 

Villy visste att begravningar normalt sett inte är giltiga skäl för att missa möten med Arbetsförmedlingen, enligt deras riktlinjer. Begravningen var en familjär angelägenhet så Villy Kronholm blev mycket lättad när han mötes av beskedet att han skulle få gå – begravningen skulle inte äventyra hans a-kassa.

– Jag fick beskedet att inget kommer att hända med min ersättning eftersom jag ringt och meddelat dem så tidigt. Jag fick dispens att besöka begravningen, säger Villy.

Han gick på begravningen och sörjde sin sambos döda mamma. Den 14 oktober damp ett brev från Arbetsförmedlingen ner hemma hos Villy. Arbetsförmedlingen hade avanmält honom som arbetssökande från och med 12 oktober.

Kunde inte läsa

När Villy kontaktade en annan handläggare för att påtala att han fått dispens för begravningen fick han besked att ”ord står mot ord”. Handläggaren hävdade att han inte kunde se vem som givit Villy dispensen eftersom han inte kunde läsa signaturen i journalen.

– Det var inget han kunde göra. Begravning var inget godkänt skäl till att utebli från möten fick jag till svar nu.

Villy JO-anmälde Arbetsförmedlingen. Den aktuella handläggaren vill inte ge några kommentarer.

– Jag vill inte uttala mig utan hänvisar till min chef, Patrik Vikström, sektionschef på Västeråskontoret, säger handläggaren.

"Känner inte till"

– Jag vill inte prata om enskilda fall. Men generellt är det väldigt klart: Begravningar är inte giltigt skäl här och har aldrig varit det så länge som jag jobbat här, säger Patrik Vikström.

– Några dispenser känner jag inte till att man kan utfärda.

Efter att ha utrett fallet konstaterar Arbetsförmedlingen i ett yttrande till JO att det var rätt att stänga av Villy från a-kassan.

Begravde anhörig – fick inte A-kassa | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *