Ny undersökning – Väljarna missnöjda med ökade klyftor

Majoriteten av svenska folket vill enligt undersökningen nedan ha ett rättvisare Sverige och ser också hur klyftorna ökat de senast åren. Den finns en bred majoritet för en politik som håller ihop den svenska samhället hos både vänster och höger väljare.

Varför får inte detta större genomslag i den svenska debatten och offentliga samtalet. Varför inte inleda en debatt om orsaker och vad som kan göras åt detta.

Kanske detta vore något för partierna att diskutera i en valrörelse som till stora delar kommit att handla om skattepolitik och hur många hundralappar mer eller mindre folk fått i skattesänkningar.

Starkt missnöje med ökande klyftor 2010/05/12

Det finns ett starkt missnöje bland väljarna med de ökande inkomstklyftorna i Sverige. Tre av fyra väljare vill att politikerna ska försöka minska klyftorna mellan människor. Det visar en rapport som tagits fram av Kalla Sverige, LO och LO-förbundens gemensamma projekt för att belysa effekterna av regeringens politik.
En opinionsundersökning som Synovate genomfört på uppdrag av Kalla Sverige visar att många väljare tycker att klyftorna i samhället är för stora. 1 000 personer har svarat på frågor. Nästan sju av tio anser att klyftorna i Sverige är ganska eller mycket stora.
Bland Socialdemokraternas sympatisörer anser 85 procent att klyftorna är ganska eller mycket stora medan fyra av tio som sympatiserar med Moderaterna anser att klyftorna är ganska eller mycket stora. Bland borgerliga väljare utmärker sig Kristdemokraternas sympatisörer, de anser i högre utsträckning än andra borgerliga sympatisörer att klyftorna är ganska eller mycket stora.
Undersökningen visar även att en majoritet anser att klyftorna har ökat. Sex av tio anser att klyftorna har ökat under de senaste åren. Samtidigt anser endast en av tjugo att klyftorna har minskat. Sex av tio män och nästan sju av tio kvinnor anser att klyftorna är ett mycket eller ganska stort samhällsproblem. Knappt två av tio tycker att klyftorna mellan människor varken är ett stort eller ett litet problem
75 procent vill att politikerna ska försöka minska klyftorna mellan människor. En klar majoritet bland såväl rödgröna sympatisörer som alliansväljare tycker att politikerna ska minska klyftorna. Kristdemokraternas sympatisörer vill i högre utsträckning än övriga borgerliga sympatisörer minska klyftorna i samhället. Oavsett partitillhörighet är det en mycket liten andel som tycker att politikerna bör öka klyftorna mellan människor.

LO – Landsorganisationen i Sverige – Starkt missnöje med ökande klyftor

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Ny undersökning – Väljarna missnöjda med ökade klyftor

  1. Pingback: Olika perspektiv: en retorisk fråga « Storstad

  2. Pingback: Blocken balanserar på slak lina. | annarkia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *