Arbetsförmedlingen – Ett jobb i månaden för 60000

Det är knappast en nyhet för de som haft kontakt med arbetsförmedlingen att de förmedlas få arbeten via kontakten med arbetsförmedlare.

Lika lite som det är en nyhet att svenskt näringsliv gärna vill öppna för en helt privatiserad arbetsförmedling.

Det är också kanske en nyhet för en del arbetsförmedlingen är en statlig myndighet där tjänstemännen i första hand ska följa de direktiv de får från regering och riksdag.

Från regering och riksdag har man sedan 2000 lagt mycket stark vikt vid kontrollen av de arbetslösa och en inriktning på snabba och billiga sökåtgärder. En S politik som den moderata alliansen kraftigt förstärkte 2006 och kallade det arbetslinjen.

För den enskilde svensken läggs alltså mer resurser på att dessa uppfyller kvoten sökta arbeten och att de står till arbetsmarknadens förfogande än stöd och hjälp till att vara kvalificerad för ett nytt arbete. I mycket handlar det om självservice d.v.s den arbetslöse personen gör själva arbetet att söka nya jobb. 

En stor del av arbetsgivarna vänder sig i sin tur till privata bemannings företag som kan göra arbetet att sortera och plocka fram kandidater från de ofta hundra eller tusentals ansökningar som kommer från icke kvalificerad arbetskraft tack vare ‘kvot systemet’ som tillämpats från arbetsförmedlingen generellt. 

Eller med andra ord kravet på alla arbetslösa att visa att de är aktiva är ett hinder i en bra matchning av arbeten.

Till det kommer att arbetsförmedlingen idag är alliansregeringens supermyndighet som fått ansvaret att förvara hundra tusentals svenskar placerade i permanenta ‘aktivitetsåtgärder’ liksom alla de svenskar som friskförklarats från sjukförsäkringen, 60000 är väl dessa, och inte minst hanteringen av introduktionen av nyanlända svenskar.

Det är kanske inte så konstigt att arbetsförmedlingen inte fungerar så bra som den borde. Eller att en vanlig företagare inte kan få fram kvalificerad erfaren personal. Både arbetssökande och arbetsförmedlare är ju för upptagna med att göra annat.  I den arbetslösa personens fall med att få träning i att skriva CV och meritförteckningar hos någon privat aktör till arbetet de inte har kvalifikationer eller utbildningar för. 

Om den moderata alliansregeringens arbetsmarknadsminister någon åsikt om detta vet jag inte men troligen lär han stå lika passiv som vanligt. Så ser ju arbetslinjen ut.

Mer i Media:
Svd

 

…en rapport från Svenskt Näringsliv kritiseras Arbetsförmedlingen för allvarlig ineffektivitet och byråkrati. Bland annat konstateras att en arbetsförmedlare i genomsnitt bara förmedlar ett jobb i månaden.Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv (2:10)

– En arbetsförmedlare förmedlar färre än ett riktigt jobb per månad. Det är inte någon förbättring sedan 2003 när Riksrevisionen först uppmärksammade den låga effektiviteten, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv och en av författarna till rapporten.

När Riksrevisionen för några år sedan granskade Arbetsförmedlingens effektivitet visade det sig att en arbetsförmedlare i genomsnitt förmedlade 8,5 anställningar under ett helt år.

Nu har Svenskt Näringsliv gjort en egen granskning för 2009 och konstaterar att situationen inte är mycket bättre nu. Arbetsförmedlaren ordnade 9.4 jobb per år, alltså knappt ett jobb i månaden. Det betyder att varje jobb som förmedlades kostat 60 000 kronor.

Clas Ohlsson, chef för Arbetsförmedlingens analysavdelning, håller inte med om den här beskrivningen. I stället för ett jobb i månaden anser han att en förmedlare ordnat två jobb och att det ändå är en bra investering.

– Vi försöker ju satsa våra personalresurser på dem som vi tror inte kommer klara sig utan oss. Och om det handlar om en person som annars skulle slås ut från arbetsmarknaden eller vara arbetslös under en mycket lång tid, då tycker jag att de här 30 000 eller 60 000 kronorna är ganska lite.

Svenskt Näringsliv anser att Arbetsförmedlingen borde utsättas för mer konkurrens. Många privata jobbförmedlare som finns är ofta mer effektiva än Arbetsförmedlingen och framför allt är de mer aktiva, enligt Stefan Fölster

Arbetsförmedlare kritiseras för passivitet – Ekot | Sveriges Radio

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Arbetsförmedlingen – Ett jobb i månaden för 60000

  1. Pingback: Debatt om arbetslösheten « Ulrika Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *