Hallå Stockholm. 4 av 5 väljare bor inte i Stockholm

Okej. Visst är det trevligt för stockholmare att 40000 i månaden eller mer är en vanlig inkomst där?  Jag kan förstå att alla dessa stockholmare med 40000 i månaden eller mer behöver premieras med subventionerad städhjälp och låga skatter. De har ju utbildat sig. Ett par hundra kronor mer i månaden och skatt på förmögenheten och mångmiljonvillan måste svida hårt.  

Men med tanke på att det är en nationell valrörelse som ska föras vore det kanske en tanke att föra den politiska debatten med blicken inställd lite högre än kommunpolitiken i Nynäshamn eller Sigtuna.

Om inte annat kanske argument för en politik som håller ihop hela Sverige istället för ökade klyftor är av intresse även för de med 40000 i inkomst och mångmiljonvilla i en Stockholmsförort. En politik som ställer svenskar mot svenskar är inte det bästa receptet för ett framgångsland.

Något för s-kommunalråd med flera i Stockholm att fundera på.

Mer i media:
AB1, AB2

Jag är orolig för att partiet går för mycket åt vänster, säger Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan (S).

Kampen om Stockholm är stenhård. Inte bara för att var femte väljare bor här. Stockholmarna har också en tendens att byta parti oftare än andra.

Valet 2006 blev en katastrof för Socialdemokraterna. Och i dag ligger partiet långt under valresultatet i Stockholms län.

”En grundbult”

Bara i två kommuner i länet, Sigtuna och Nynäshamn, gick Socialdemokraterna framåt i valet 2006. Båda kommunalråden i dessa kommuner kritiserar nu de rödgrönas skattepolitik inför årets val:

– Vi har ett starkt stöd i medelklassen, det har varit en grundbult i Socialdemokraternas regeringsinnehav genom åren. Det är viktigt att fortsätta ha det, då är det viktigt att ha en politik som gör att människorna känner att de kan rösta på oss, säger Anders Johansson (S), kommunalråd i Sigtuna.

Hur ser du på de rödgrönas höjning av skatten för dem som tjänar över 40 000 kronor?

– I Stockholm är det en vanlig inkomstnivå. Det har ett stort signalvärde att säga att den som utbildat sig och gjort karriär ska kunna tjäna 40 000 kronor utan att betala mer skatt än den som tjänar 30 000.

”Slåss för väljarna”

Även Ilija Batljan i Nynäshamn är kritisk.

– Det är viktigt att Socialdemokraterna nu går ut och slåss för Stockholmsväljarna och berättar vad man vill och hur det ska gå till. Man måste förstå hur stockholmarnas verklighet ser ut, säger han.

”S SVIKER STORSTAN” | Valet 2010 | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *