Arbetslösheten 9.8% – Vad gör den moderata alliansen?


”Arbetslösheten, både i antal arbetslösa och som andel av arbetskraften, ökar fortfarande”, skriver SCB.”

Den centrala punkten i vad både DN och SvD rapporterar är tror jag det ovanstående. Arbetslösheten ökar. Och kommer att fortsätta öka. Tvärtemot vad experterna trodde till 9.8% enligt senaste SCB mätningen.  Räkna med 10% arbetslöshet till hösten.

Arbetslöshetskrisen är inte trots vad som än försäkrats från borgerligt håll över. Tvärtom. Mycket tack vare att alliansen har lyckats med sin politik ironiskt nog.

Varför? Jo därför att alliansen har ökat arbetskraftsutbudet. Halta, lytta, cancersjuka, pensionär,  inte 100% arbetsföra pressas alla ut på en arbetsmarknad som inte vill ha ha dem.  Till det kommer 100-tusentals förlorade arbeten inom industrin och offentliga tjänster. Och en 30% ungdomsarbetslöshet där folk inte vill anställa ungdomar trots generella arbetsgivarerabatt.

Många av de som förlorat sina arbetet är heller inte anställningsbara. Liksom många i den snabbt ökande skaran långtidsarbetslösa saknar de rätta kunskaper och erfarenheter.

I sin fundamentala okunskap om den moderna svenska arbetsmarknaden har nämligen ekonomerna Reinfeldt, Borg och Littorin missat att priset är inte den enda eller avgörande faktorn vid anställningar. Det hjälper inte om arbetskraften sänker löneanspråken till svältlöner om de inte har de rätta

Så ser det ut i en post-industriell kunskaps ekonomi där till och med städjobb kräver certifiering. Ja, det krävs erfarenhet och utbildning även till städjobb. Och rätt utseende av döma av alla de annonser som kräver foto med övriga papper.

Sverige kan om ett år stå inför den paradoxala situationen att både ha arbetskraftsbrist och massarbetslöshet på samma gång.

Bloggat:
Jobblinjens misslyckande, Högern vill ha sänkta ungdomslöner, En tusenlapp mindre till kvinnorna, Kvinnornas Fredrik och Socialistiska Central Byrån, Arbetslösheten ökar dramatiskt,

Arbetslöshetssiffran var betydligt högre än förväntat.

Analytiker som Reuters talat med hade i genomsnitt räknat med en arbetslöshetsnivå på 9,0 procent.

– Den överraskade på uppsidan, och det handlar väldigt mycket om att arbetskraftsutbudet är större än förväntat, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

– Vi tittar mycket på sysselsättningen, och den stiger ju fortfarande. Det är det viktiga för konjunkturen.

– Arbetskraften har uppfört sig annorlunda under hela den här krisen, och det handlar väl till viss del om den politik man har fört, att man uppmuntrar folk att söka sig ut på arbetsmarknaden i större utsträckning.

Olle Holmgren, analytiker på SEB, tror att den oväntat höga arbetslöshetssiffran till stor del kan förklaras av att många heltidsstuderande nu kommer ut och söker jobb över sommaren.

– Arbetslösheten stiger mer än väntat. Sysselsättningsprognosen var i linje med vad vi förväntat oss. Det kan tyda på att arbetslöshetssiffran steg på grund av tillfälliga effekter nu, säger han.

SCB: 9,8 procent arbetslösa – DN.se

Mer i media:
AB1, AB2

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Arbetslösheten 9.8% – Vad gör den moderata alliansen?

  1. very interesting posts nonetheless

  2. itsetoffo skriver:

    AF har väl insyn till antalet arbetslösa ? Enligt deras månadsstatistik fanns mars 2010 / 241.495 öppet arbetslösa personer och april 2010 / 224.155 personer. Undrar vad som har hänt med dessa 17.340 personer, som arbetslösheten har minskat mellan mars och april ?????

  3. Pingback: alliansen » Twitter Trends

  4. Pingback: I borgarnas Sverige - ökande arbetslöshet | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *