Militärbaser eller amerikanska militära intressen

vietnam

En säkerhetspolitisk diskussion om antalet amerikanska militära baser runt om i världen är knappast produktiv. Eller intressant. Diskussionen är lika ointressant som Atlantisternas hejarklacks beteenden för allt som kommer från andra sidan atlanten. Eller NATO fantasternas ensidiga propaganda.

Det borde inte vara svensk säkerhetspolitik att driva amerikanska säkerhetspolitik eller bygga upp ett ensidigt beroende av amerikansk militär infrastruktur. Amerikanarna är definitivt inte så naiva som många svenskar att det skulle sätta andra länders intressen före de egna intressena. Likt de borgerliga partiet som tycks tro att Sverige är en amerikansk delstat. Likt en gång de Moskva trogna kommunister som troget följde partlinjen i alla väder.

Om inte annat kan man undra varför det i andra länder går att ha en mycket mer nyanserad diskussion.

Mer intressant är en diskussion kring frågan om en världsordning byggd på global amerikansk militär dominans är bra eller ens önskvärd. 

Medan man i Sverige efter kalla krigets slut talade om global nedrustning och en ny världsordning byggd på fredliga relationer mellan stater inledde USA efter kalla kriget en militär planering för att skapa vad amerikanska tankesmedjor och pentagon kallade full ‘spectrum military dominance’  avsedd för att på global nivå skapa en amerikansk militär kontroll. Eller med andra ord det kalla kriget kanske tog slut men den amerikanska militären fortsatte det påhejade av diverse tankesmedjor i Washington. Många knutna till det republikanska partiet och diverse militärindustri företag. PNAC eller project för a new american century var en sådan. De s.k neocons eller neo konservativa inom Bush administrationen var en del av denna grupp långt innan Bush administrationen kom till makten.

Sverige har kommit att delta som en partner i den amerikanska militära säkerhetspolitiska hegemonin som utvecklades efter det kalla kriget. Det gäller då inte bara ett direkt militärt utbyte utan underlättelse och försvarsindustrisamarbete. Detta utan någon egentlig diskussion eller debatt i Sverige. Samarbetet har motiverats som en del av upplösningen av kalla krigets konflikter där teoretiskt stormakter inte skulle stå emot varandra igen. Något som vi idag vet var ett felslut.

Tvärtom handlar det idag om en återgång till gamla konfliktmodeller för tiden före första världskriget där stormakterna kämpar om kontroll över marknader och råvarutillgångar.

Vad som borde diskuteras är Sveriges roll i den nya globala kamp och vad som bäst tjänar svenska intressen. Inte antalet militärbaser i symboliska uttalanden. Eller flaggviftande för en Euro_amerikansk allians ledd från Washington.

Bloggat:
Man kan inte låta bli att tycka synd om Det som göms i snö kommer fram i tö., Rödgrön politik som gör Sverige till åtlöje, Länge leve USA:s armé!, Lars Ohly styr utrikespolitiken, Bäva månde US Marine Corps, Vad är näst?, Lars Ohly som utrikesminister, Huka dig Obama för nu .., Konsekvenserna av inbrott och , Vänsterpartiet dominerar, Rödgrön utrikespolitik – ett senkommet , Front mot USA., Grandiost och selektivt, Rödgrönt krav: USA ut ur världen!, Verkligheten är vänsterns största fiende, Go home Yankees!, Blodtryckshöjare, ANTI-AMERIKANISMENS ANSIKTE, Lars Ohly är nöjd, Att lovsjunga andra länders styre!, Nu griper vi efter halmstrån, Utrikespolitik för demokratins fiender, CUBA, NORDKOREA, IRAN OCH SVERIGE

”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser”.

Detta entydiga besked ges i programmet ”En rödgrön politik för Sveriges relationer med världens länder” från 17 februari. Dokumentet är godkänt av de tre partiernas ledare.

–Det är en svensk position gentemot USA. De ska avveckla alla baser utanför landets gränser, säger Hans Linde, Vänsterpartiet.

Även i länder som Afghanistan, Sydkorea eller Tyskland?

–Ja. Det står i överenskommelsen. Där finns inga undantag. Vi ska ha en svensk position för nedrustning och avspänning. Det är viktigt att USA avvecklar sin militära närvaro runt om på jordklotet, svarar Hans Linde.I Asien finns en spridd oro för Kinas ambitioner. Kommunistdiktaturen Nordkorea med kärnvapen hotar Sydkorea, där håller USA 25000 militärer, med krig. Sverige har en nyckelposition i Korea och ingår sedan 1953 i den neutrala övervakningskommissionen mellan Syd- och Nordkorea. Ambassadör Sture Theolin ledde denna 2006–2008 och är förvånad över de rödgrönas krav.

–Det är ett grundrecept för den som vill destabilisera Ostasien, en av världens viktigaste tillväxtregioner. Det skulle få globala konsekvenser där valutakrisen i Europa skulle vara som bleke jämfört med vad som då skulle ske i hela världsekonomin, säger Sture Theolin.

Även forskningsledaren Mike Winnerstig vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, betonar att USA:s baser och kärnvapenparaply avhållit Japan och Sydkorea från att rusta upp och skaffa egna kärnvapen. I Europa har USA redan minskat sina styrkor i Europa från 340000 till 80000 man.

–De symboliserar en stark politisk och militär solidaritet, som även vi är delaktiga i. Skulle de försvinna blir det problem inom EU och Nato. Länder i Östeuropa har en viss misstänksamhet mot Tyskland och Ryssland. Så länge amerikanerna är på plats behöver de inte rusta upp. Är man renodlat antiamerikansk så är det här en frestande lösning. Men har man fred och stabilitet för ögonen så kan konsekvenserna bli direkt motsatta, säger Mike Winnerstig.

Han påpekar att det är inkonsekvent att de rödgröna inte också kräver stopp för Ryssland som nu bygger baser i Abchazien och Sydossetien i Georgien i strid med folkrätten.

 

Reträtt av USA rödgrönt krav | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik, USA och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Militärbaser eller amerikanska militära intressen

  1. Pingback: Israel vs Vänsterexperimentet. - Frihetsbloggen

  2. Pingback: Oberoende Moderat finner en överenskommels … « essbeck

  3. Pingback: Lärlingar och marinsoldater | Sagor från livbåten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *