Förskolan den viktigaste valfrågan i Göteborg?

Arbetslöshet, bostadsbrist, social och ekonomisk segregation och ren fattigdom i delar av staden. Var hamnar dessa frågor hos de styrande i Göteborg?

För socialdemokraternas del. Är det i barngrupperna på dagis som möjligheternas Göteborg skapas? Eller hos de övriga rödgröna partierna. Vad hjälper satsningar på cykelbanor och levande stadsdelar om en del göteborgare varken har råd med en cykel eller hyran. Om de överhuvudtaget kan få en bostad.

För många pensionärer är valfriheten i många fall vad de ska dra in på nästa gång för att ha råd med att betala räkningarna. Inte valet av hemhjälp.

För studenter handlar det om ren överlevnad ekonomiskt om de inte kan få stöd av föräldrarna. Tillsammans med pensionärer och lågavlönade kvinnor är de några av Sveriges nyfattiga.

Det jag saknar är förstås en helhetsvision kopplat till praktiskt politik. Och prioriteringar. Den kommunala politiken borde vara mer än förvaltning av en välfärd som i allt större utsträckning verkar gå främst till en redan välbärgad medelklass.  

Det handlar om att i ord och handling föra fram en politik som håller ihop hela Göteborg. 
/ck

Mer i media:
GP1, GP2

Det var bitvis hårda ord när de fyra borgerliga allianspartierna i går presenterade sina budgetförslag för Göteborg. Storleken på barngrupperna på dagis – en av vårens snackisar – blir inte oväntat en av de stora valfrågorna.

Intressant nog förde också Socialdemokraterna fram gruppstorleken som en av sina främsta profilfrågor, när de presenterade sitt budgetförslag för några veckor sedan. 150 miljoner kronor satsas i S-budgeten på att få ned antalet barn i grupperna – på den borgerliga sidan ligger Folkpartiet högst med så mycket som 200 miljoner i öronmärkta bidrag för kvaliteten i förskolan. Oavsett dessa summor finns nu till slut alltså enighet över blockgränsen om vikten av ha färre barn i grupperna. En annan sak är trovärdigheten hos respektive sida när det gäller att verkligen lösa problemen.

Förskolan lokal valfråga – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Göteborg, headline, Politik, rödgröna, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *