Alliansens politisering av Arbetsförmedlingen

Håkan A Bengtsson skriver nedan i Arena om politiseringen av svenska myndigheter till rena propagandamaskiner för alliansregeringen.

Möjligen är jag en cyniker man jag förutsatte att folk förstår att de rapporter och pressmeddelanden AF kommer med är en del av den moderata alliansregeringens politik. Har inte arbetsförmedlingen uppdraget att presentera det bästa möjliga resultat som går för sin politiskt styrda verksamhet? 

Det är politiskt styrda lyckopiller AF skickar ut som pressmeddelanden som beskriver en alternativ verklighet. Inte helt olikt hur den gamla sovjetstatens tjänstemän brukade presentera den bästa möjliga statistik över produktionsresultaten i ekonomin oavsett hur det såg ut. 

AFs anställda vet t ex säkert att det finns en allt större grupp långtidsarbetslösa som är oanställbara utan massiva åtgärder av kvalificerad kombinerad utbildning/praktik. Något som det ingår i AFs politiska riktlinjer att de arbetslösa inte ska ha. De ska inte ‘låsas fast’ i åtgärder som kan hindra dem att ta arbeten heter det. 

Det den moderata alliansen kallade arbetslinjen är i praktiken en politik som låser fast allt fler svenskar i permanent arbetslöshet.

Mer om läsa om arbetslösheten:
Reinfeldt: Ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla, Roger Jönsson, Högbergs tankar, Ulrika Falk, Röda Berget och linusfremin.wordpres…

För den som läser Arbetsförmedlingens pressmeddelanden inställer sig frågan om myndigheten har fått något slags propagandauppdrag från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. I april hette det i ett pressmeddelande från myndigheten att ”nedgången på arbetsmarknaden planar ut”. Antalet lediga platser ökade och antalet varsel minskade. Arbetslösheten var visserligen mycket högre än 2009, men Arbetsförmedlingens prognoschef meddelade trots det att ”med viss försiktighet kan jag säga att sysselsättningen inte minskar längre”. Den 15 maj kom nya glädjande nyheter. Rubriken löd: ”Försiktig optimism på arbetsmarknaden”. Det är, skrev Arbetsförmedlingen, ”nu tydligt att arbetsmarknaden är på väg mot en återhämtning”.

Mot detta kan man ställa Statistiska centralbyråns strikta redovisning av statistik. SCB kan inte identifiera någon ”statistiskt säkerställd förändring” av antalet sysselsatta det senaste året. Antalet kvinnor med fast anställning har däremot minskat med 69 000. Och antalet arbetslösa har ökat med 80 000 personer sedan motsvarande månad 2009. Arbetslösheten ligger nu enligt SCB på 9,8 procent (eller 9,3 procent om man ”säsongsrensar” siffrorna).

9,8 procents arbetslöshet i april 2010 är alltså en ökning med 1,5 procentenheter sedan april 2009!

Värre är också att antalet arbetslösa som varit utan jobb mer än 26 veckor – det vill säga långtidsarbetslösa – har ökat med 54 000 det senaste året. Antalet personer som inte är en del av arbetskraften (alltså de som inte jobbar, går en arbetsmarknadsutbildning eller är anmälda som arbetslösa) visar inte ”någon statistiskt säkerställd förändring på ett års sikt”. Antalet sjuka har dock minskat.

En förljugen bild – Dagens Arena

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Alliansens politisering av Arbetsförmedlingen

  1. Alfa skriver:

    Synd att språknivån är så tarvlig. Innehållet i bloggen är annars intressanta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *