Säg upp dig från arbetet eller lev på 223 kr alliansens arbetslinje?

Det är något fel med en politik kallad arbetslinjen som tvingar människor att säga upp sig och bli heltidsarbetslösa om de har tjänstledigt på grund av sjukdom. Eller ger dem alternativet att leva på existensminimum.

Men så ser alliansen arbetslinje ut tydligen. Bli arbetslös och lev på sjukpenning eller behåll jobbet och få kompletterande socialbidrag. Vilket i säg är en omöjlighet eftersom man ju inte står till arbetsmarknads förfogande. 

Överlev på 223 kronor om dagen. Den verkligheten riskerar cirka 4 000 utförsäkrade att möta i sommar. Då minskar deras ­aktivitetsstöd från Försäkringskassan kraftigt. Orsaken: de är anställda men tjänstlediga på grund av sjukdom.
– Om de säger upp sig behåller de ersättningen, säger Holger Hammar, ­kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

Gruppen det gäller är de som varit långtidssjukskrivna och haft sjukpenning i maximalt antal dagar. De har tagit tjänstledigt utan lön för att ­kunna delta i arbetsförmedlingens introduktionsprogram och få fortsatt ­bidrag i form av aktivitetsstöd.

Den maximala dagpengen är 680 kronor och den får de i högst 150 ­ersättningsdagar. Sedan sjunker summan till 223 kronor om de behåller ­jobben. Säger de upp sig räknas de som arbetslösa och kan fortsätta på aktivitetsstöd. Kravet är att de blir kvar hos Arbetsförmedlingen.
– De kan då delta i till exempel praktik eller ­arbetsmarknadsutbildning­-ar, säger Holger Hammar.
Försäkringskassan räknar med att en del av de cirka 4 000 är för sjuka för att arbeta och därmed kommer att beviljas sjukpenning igen. Exakt hur många det rör sig om är ännu oklart.

Tvingas säga upp sig – eller leva på 223 kr/dag | Metrojobb.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Säg upp dig från arbetet eller lev på 223 kr alliansens arbetslinje?

  1. Pingback: Välgörenhet eller välfärd? « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *