Sjuk arbetsmarknad i Sverige – 2 miljoner timmar utan lön

Något är sjukt på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt som vi har nästan 10% arbetslöshet där 100-tusentals svenskar är på väg in i långtidsarbetslöshet och permanent fattigdom arbetar en stor del av gruppen svenskar med jobb utan lön. Som Metro skriver nedan var det 1.9 miljoner timmar utan lön som svenskarna arbetade förra året.

Totalt handlar det om 4.2 miljoner timmar övertid under 2009 eller 103 000 heltidsarbeten. Mer övertid än vad vi gjorde under högkonjunkturen 2004. Detta samtidigt som fler än 100-tusen förlorade sina arbeten 2009

Arbetsgivarna har helt enkelt dragit ner på personal och låtit resten arbeta mer ofta obetalt.

överkapaciteten’ på arbetsplatserna får också den effekten att när det går uppåt i ekonomin kan arbetsgivare vänta i det längsta med att anställa. Vilket väl både AF och regeringen vet trots talet om att nu vänder det på arbetsmarknaden..

Mer att läsa:
Storstad, Ulrika Falk, Kulturbloggen, Stefans Konspirationer, HBT-Sossen

I media:
GP, AB1, AB2

När företagen drar ner på personalen tvingas de som är kvar arbeta mer. Obetalda övertidstimmar har ökat med 42 procent. Förra året arbetades 1,9 miljoner timmar utan lön.

Det obetalda övertidsarbetet har exploderat det senaste året. I krisens spår tvingas framför allt manliga tjänstemän jobba uppemot 50 procent fler timmar övertid utan ersättning.

Fram till och med 2008 låg antalet jobbade övertidstimmar utan ersättning relativt stabilt kring 1,3 miljoner timmar. Men under 2009 hade de obetalda arbetstimmarna ökat till rekordhöga 1,9 miljoner timmar, en ökning med hela 42 procent, enligt siffror som TT hämtat ur Statistiska centralbyråns databas för november.

Ökningen var särskilt markant i höstas – en tid när företagen började få allt mer att göra igen men där personalstyrkan hade bantats rejält vilket ställde ökade krav på dem som var kvar.

För arbetsgivarna blir det billigare att låta dem som inte får något extra att arbeta mer. Den tesen stöds av det faktum att den betalda övertiden samtidigt har minskat. Den obetalda övertiden gäller främst tjänstemän.

Metrojobb.se

..
Under 2009 jobbade svenskarna 4,2 miljoner timmar övertid i veckan. I tid motsvarar det 103 000 heltidstjänster, mer än under högkonjunkturåret 2004.
Den obetalda övertiden ökar snabbare än den betalda och TCO räknar nu med att var fjärde övertidstimme jobbas utan ersättning. En tidigare undersökning som TT gjort visar att den obetalda övertiden ökade med 42 procent förra året.
– Dels handlar det om ett tryck att jobba hårt i krissituationer, dels om en fortsatt tendens att avtala bort övertidsersättning, säger Mats Essemyr.

Övertiden motsvarar 100 000 nya jobb | Metrojobb.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *