Betygspolitik utan innehåll från FP: Björklund

Jag hade kallat folkpartiledares utspel för veckan om betyg från årskurs 6 betygspolitik utan innehåll. Skriftlig dokumentation av hur bra eller dåligt det går för en elev är knappast en garanti för att något görs åt eventuella problem.

Det tycks höra till traditionerna att varje regering ändrar i betygssystemen som ett mått på en aktiv skolpolitik. Så har man gjort sedan 70-talet.

Vad som saknas är fokuseringen på lärande och den enskilda individens utveckling, Och nödvändiga resurser i ett kommunaliserat skolsystem med högst varierande kvalité. Både på lärare, utbildningsmaterial och lokaler.

Nu tror jag inte det är elevens utveckling som ligger till grund för Major Björklund och folkpartiets skolpolitik. Som s-bloggaren Fredrik Petterson skriver när han citerar Folkpartiledaren Björklund i en debatt med Maria Wetterstrand.

Elever som presterar dåligt (läs: inte uppfyller skolans krav) gör detta av slöhet eller brist på disciplin. Det är således elevens, inte skolans eller samhällets, fel att eleven inte presterar på ett önskvärt sätt och medicinen mot detta beteende är att genom skriftliga omdömen (läs: betyg) påvisa för eleven och dennes föräldrar exakt hur dålig eleven är.

Vad Björklund sade i Agendas debatt.

– Betygen är viktiga för att eleven och föräldern ska få en tydlig information om hur eleven ligger till i skolan. Om elever i sexan eller sjuan får betyg blir det lite mer på allvar, och då skärper man sig.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle, Utbildning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Betygspolitik utan innehåll från FP: Björklund

  1. @claes skriver:

    Och värst är inte politikerna utan en del tjänstemän som längtar tillbaka.Jag för ett krig på http://skolnormal.se

  2. Claes Krantz skriver:

    @ClaesJag kan bara hålla med. Utbildning i en kunskapsekonomi är både en färskvara och något som ständigt utvecklas. Vad om gör mig än mer trött är att betygsivrare i båda lägren inte tycks förstå behovet av att lära elever att använda kunskapen som ett verktyg. De bara poängterar statisk informations hämtning interaktivt oavsett om det är från databaser eller människor.

  3. @claes skriver:

    Jag utbildar i ny teknik, handhavande och utveckling inom områden som knappt existerade för bara några månader sedan, som exempelvis framtagning av innehåll, apps och lösningar för Apples läsplatta iPad.Det blir nästan surrealistiskt att gå igenom ansökningarna till vår skola och ta hänsyn till skolbetyg som studenten fick under första halvan av dennes liv när dessa nya arbeten inte ens fanns med i de mest visionära fantasierna.Vi går miste om en stor mängd talanger.Vi borde tänka helt nytt vad gäller vårt utbildningssystem som idag till största delen jobbar för att stänga ute många människor från att ta del av ny kunskap i nya områden där de som trettioåringar kanske till och med excellerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *