Borgs arbetsmarknadspolitik är bidragslinjen

”Vi måste fortsätta förstärka arbetslinjen. Vad vi kan bedöma så ger det närmast tilltagande effekter att ytterligare förstärka jobbskatteavdraget.” – Anders Borg DI

Det borde vara klart för de flesta att moderaterna saknar arbetsmarknadspolitiska åtgärder mer än att sänka skatterna för de som har arbete. Det är de sänkta skatterna tillsammans med stenhårda krav på arbetslösa som är arbetslinjen.

Den Borgska arbetsmarknadspolitik borde kallas bidragslinjen med tanke på hur allt baseras på skatterabatter till utvalda grupper.

Företagen får skatterabatter för att behålla den personal de redan har. Likt de ungdomsrabatter på arbetsgivaravgifter som mer än hälften gått till ungdomar som redan har jobb. Arbetsgivare kan förstås även få betalt för att ta emot den växande skaran av legoarbetskraft från olika statliga ‘åtgärdsprogram’. Arbetskraft som förstås ‘praktiserar’ till ersättningar långt under majoritetens kollektivavtals löner.

Medan det på arbetslösa ställs stenhårda krav på att acceptera lägre löner och sämre villkor för en ny anställning.

En del hade undrat över varför arbetsgivare ska anställa någon när de kan få betalt för att ta emot gratis arbetskraft från staten. 5000 i månaden statlig arbetskraft som arbetar praktiserar i upp till två år utan några åtaganden från arbetsgivaren är ett ganska bra erbjudande från alliansregeringen skulle jag säga.

Jag undrar också hur många det är som förstår att skatterabatten jobbskatteavdraget till övre medelinkomsttagare och höginkomsttagare är avsedd att hålla igång den inhemska konsumtionen. Den ökar transfereringarna eller bidragen till de hushåll som redan har stor disponibel inkomst så att dessa kan öka sin konsumtion ytterligare.

Robin Hood är inget mot Anders Borg när det kommer till att ta från de fattiga för att ge till de rika. För det var väl så det gick till?

Anders Borg pratar också i DI om yrkesvux. Detta på samma vuxengymnasium som alliansen 2007 drog ner med 20000 platser och i praktiken halverad. 

Jag undrar hur många som vet eller förstår att yrkesvux är något som håller på att byggas upp från grunden igen. En alltså inte färdig verksamhet den moderata alliansen först 2009 tillförde pengar till. Efter att först ha slaktat den redan existerande verksamheten inom AMS. Nu är det kommunerna och privata entreprenörer som ska sköta utbildningen av arbetslösa. En utbildning som tyvärr inte kommit igång ännu på allvar.  

I grunden anser Anders Borg liksom moderaterna att arbetsmarknadsutbildning är en privat affär för den enskilda. Staten har inget ansvar  att hjälpa företagen att hitta kompetent och erfaren personal. Staten ska bra hålla i de ekonomiska ‘fundamenta’  och ge grunden för marknadens parter att själva hitta lösningar. Vilket är båda en nyliberal åsikt men också en tillbakagång till en ekonomisk syn på samhället som är mer än 100-år gammal.

Det är med andra ord en för-industriell ekonomisk poltik moderaterna tillämpar på ett post-industriellt kunskapssamhälle där kvalifikationer och utbildning är grunden i den ekonomiska utvecklingen. Det är Inte bara kostnaden per arbetad timme som är avgörande för företagens utveckling.
/ck

Hur ser du på att näringslivet högljutt efterlyser mer politik för jobbskapande?
”Jag möter sällan den kritiken från de små och stora företagare jag träffar. Jag uppfattar det mer som att intresseorganisationerna driver den hållningen. Många företagare vet att det allra farligaste för dem är om Sverige drabbas den typen av oro vi ser i Grekland. Så ordning och reda i statsfinanserna tror jag är helt avgörande för företagarna och nästan allra viktigast för dem.”

Halva kostnaden för regeringens rabatt på arbetsgivaravgift för ungdomar går åt till unga som redan har jobb, enligt Riksrevisionen. Hur ser du på den kritiken?
”De allra största skadliga effekterna av höga skatter och arbetsgivaravgifter är på unga och äldre. Det försenar inträdet på arbetsmarknaden. Mina experter har svårt att hitta något som fungerar mer effektivt. Vi tror att sänkt ungdomsarbetsgivaravgift är viktigt.”

Hur ser du på finanspolitiska rådets kritik att regeringen lagt för lite resurser på arbetsmarknadsutbildning?
”Vår bild har varit att en arbetsmarknadsutbildning hos Arbetsförmedlingen är två till tre gånger så dyr som en plats i yrkesvux. Vi vill gärna ha volymer i arbetsmarknadsutbildning. Men det är bättre att det ligger i det reguljära utbildningssystemet. Vi tror inte på traditionell AMS-politik.”

Oppositionen anser att mer arbetsmarknadsutbildning är avgörande för att fler ska kunna ta de jobb som kommer och för att undvika brist på arbetskraft, vad säger du om det?
”Socialdemokraternas Thomas Östros har uppfattningen att om man tillför 1.500 platser i arbetsmarknadsutbildning, då har vi inga flaskhalsar i svensk ekonomi. Men det kommer inte att ha någon avgörande effekt. Och att skruva tillbaka förändringarna i socialförsäkringarna och avtrappa jobbskatteavdraget, det skapar inflation och nya flaskhalsar.”
di

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Ekonomi, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *