Statskassan förlorade en miljard på alliansens sänkta fastighetsskatt

Nu är det i alla fall bekräftat.  Alliansens fastighetsavgift är både orättvis och har faktiskt kostat statskassan en miljard i förlorade intäkter. Återigen hafs och slarv från en allians som satte ihop en dålig kompromiss för att gynna sina väljare bland villa bältena runt Stockholm.  Som ju fick hälften av sänkningen.

Den borgerliga alliansen gick till 2006 års val på sänkt fastighetsskatt. Den var orättvis hette det. Resultatet blev sänkt skatt, eller avgift som regeringsalliansen döpte det till, för villaägarna med totalt 2,7 miljarder kronor, enligt siffror som Skatteverket tagit fram åt TT och som jämför statens skatteinkomster på fastighetssektorn mellan åren 2007 och 2008 då systemet lades om.

Nästan hälften av sänkningen kom Stockholmsområdet till del, enligt SCB.

Men i andra änden tog staten tillbaka 1,2 miljarder kronor i form av uppskovsränta från 575 000 hushåll med gamla uppskov på reavinster. Hushållens totala uppskov uppgick vid senaste årsskiftet till hissnande 233 miljarder kronor eller i snitt 405 000 kronor.

En annan finansieringskälla för den sänka fastighetsskatten var höjd skatt på vinster från bostadsförsäljningar. Men under 2008 rasade vinsterna i finanskrisens spår med 30 miljarder kronor och skatteintäkterna därmed likaså.

Sammantaget har omläggningen av fastighetsskatten medfört ett minus i statskassan på en dryg miljard.

Miljard försvann i skattereform – Ekonomi – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Statskassan förlorade en miljard på alliansens sänkta fastighetsskatt

  1. very interesting posts nonetheless

  2. byta bostad skriver:

    På Youbo så hittar ni bostadsannonser och det är som sagt helt gratis.

  3. Pingback: Fastighetsskatten går back « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *