Sänkta löner alliansen arbetslinje

AF

Att den moderata alliansens plan som en del av sin arbetslinje var att sänka lönenivåerna tror jag få har uppfattat inom den breda svenska allmänheten.

De är de arbetslösa med drastisk försämrade villkor som skulle vara kilen mot högre lönenivåer. Arbetslösa villiga att jobba för hälften av sin tidigare lön eller mindre skulle bli alliansens chocktrupper.

Här har den moderata alliansen lyckats till hälften. Villkoren för de arbetslösa har försämrats. 70000 fler är satta i utanförskap, Socialbidragen ökar och de långtidsarbetslösa blir allt fler med en takt av 140 nya långtidsarbetslösa per dag. Och skatterna sänkts med 100000.

Bara i april 2010 stod det 78 550 långtidsarbetslösa personer öppet arbetslösa redo att ta ett arbete direkt. Då hade de varit arbetslösa i 6 månader. En ökning med 44% sedan 2009.

Den förda politiken moderata allianspolitiken har varken påverkat avtalsrörelsen eller de svenska lönenivåerna.  

Jag hade starkt ifrågasatt om det är lönenivåerna som är avgörande för anställningar i Sverige. Vad än den samlade nationalekonomiska sakkunskapen hävdar den teoretiska forskningen säger är avgörande på sikt tror jag utbildning och kvalifikationer är avgörande även för s.k låglönearbeten.

En städare ska idag ha förutom städutbildning och rätt utseende en bra social kompetens. Och körkort. De är ett krav hos många städfirmor för vad som anses vara ett lågstatus och låglöneyrke.

Eller med andra ord. Det krävs kvalifikationer och erfarenhet även för många låglöneyrken.

Det intressanta är om man lyssnar på personer som Lars Calmfors, som i grunden är för den moderata politiken, så är det på sikt och kanske som sänkta löneanspråk kan ge fler arbeten. Något varken media eller alliansen gjorde klart i valet 2006

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och ordförande i regeringens finanspolitiska råd, menade redan inför valet 2006 att alliansen borde talat klarspråk – att sänkta reservationslöner kan ge fler jobb.
– På den borgerliga sidan ville man inte tala om att effekten skulle gå via lönebildningen utan man mörkade det.
– Det verkar vara lite samma sak nu, säger Calmfors och tillägger att de rödgröna inte är bättre i debatten.

Mer i lönekuvertet

Lars Calmfors vill också förtydliga att jobbskatteavdraget kan leda till att folk trots allt får ut mer i lönekuvertet.
– Forskningen talar för att jobbskatteavdrag som håller tillbaka lönerna före skatt – men sannolikt höjer dem efter skatt – är ett effektivt sätt att öka sysselsättningen i det långa loppet.Borgs rådgivare: "Man mörkade" – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Frågan är förstås om någon hade röstat på ett politiskt alternativ vars politik kanske och under visa förutsättningar kunde ge de försatta i utanförskap ett riktigt arbete. Ett utanförskap som ökat med 77000 enligt alliansregeringens eget sätt att räkna.

Som Aftonbladet säger i citatet nedan gick hela alliansregeringens arbetsmarknadspolitik ut på att sänkta skatter och sänkta löner skulle skapa arbete. Så sade man 2006.

Det var förstås på sikt som detta skulle ske…  

I april månad var det totalt 704 875 personer inskriva hos arbetsförmedlingen. Vara hela 6000 gick i någon form av arbetsmarknadsutbildning.

I ett papper som finansdepartementet inte hade tänkt skulle lämna huset sammanfattades den viktigaste ambitionen – sänkta reservationslöner. Det ska kännas för den som är sjuk, arbetslös eller av någon annan orsak saknar en inkomst. Och kännas ordentligt.

Skulle få folk att söka fler jobb

Syftet är att påverka lönebildningen. Löntagarnas krav ska hållas tillbaka, och mest ska de hållas tillbaka för de grupper som har de lägsta lönerna.

För fyra år sedan gick de borgerliga partierna till val på en a-kassepolitik i tre delar. Villkoren skulle försämras för att driva de arbetslösa att söka fler jobb.

Avgifterna skulle höjas, och mest i branscher med låga löner och hög arbets­löshet.

Arbetslöshet ska kosta, inte bara för den som förlorar jobbet utan också för arbetskamraterna.

Arbetslöshet ska vara dyrt | Ledare | Aftonbladet

Det vore kanske som Röda Berget skriver bra att komma ihåg att de nya moderaterna är ganska gamla moderater.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Media och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sänkta löner alliansen arbetslinje

  1. Pingback: Peter Andersson - med rätt att tycka....: Skattesänkningars övernaturliga kraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *