Det sjuder i Göteborgs stadsdelarTill skillnad från bilden som ofta presenteras utåt av Göteborg som den glada evenemangsstaden ser verkligheten annorlunda ut i många av Göteborgs stadsdelar. Det förvånar mig inte alls att socialkontoret bränns ner i en stadsdel eller att i en annan en person hotar att ta livet av sig på socialkontoret under en och samma vecka . Eller att skyhög arbetslöshet och ren fattigdom skapar en explosiv grogrund både för ’oroligheter’ och i många fall ren kriminalitet där ungdomsgäng växer in i hårdare kriminella gäng. Medan deras föräldrar ger upp och helt drar sig tillbaka från huvudfåran av det svenska samhället. Och då talar jag inte bara om invandrade svenskar utan i lika stor del om infödda svenskar sedan generationer.

Här har Göteborgs politiker misslyckats med att se signalerna. Socialkontoren i Tynnered, Frölunda-Högsbo har blivit en avstjälpningsplats för den moderat alliansregeringens misslyckande med jobben och inte minst att göra något åt utanförskapet. Kontoren översvämmas med arbetslösa som fallit utanför de etablerade socialförsäkringssystemen. Den lokala arbetsförmedlingen med ett 30-tal anställda hade sist jag pratade med handläggarna där för ett år sedan 6000 inskrivna arbetslösa.

Samtidigt väljer Göteborgs kommun att genomföra en sammanslagning av stadsdelsnämnder likt Frölunda-Högsbo som enligt vad jag hört orsakat mindre kaos i organisationen där t ex socialsekreterare vana att arbeta på helt olika sätt ska ingå i en ny gemensam organisation, få nya chefer och flytta till nya lokaler o.s.v. En organisation där alla enhetschefer får order om att söka sina arbeten så ingen kan vara riktigt säker på vem de kommer att ha som chef. Något som gäller misstänker jag även för övriga stadsdelar i GBG som t ex Tynnered. För Frölundas-Högsbo’s del ska cirkusen upprepas när ytterligare en stadsdel ska slås samman med de övriga två.

Grundansvaret för den explosiva sociala situationen i delar av Göteborg lägger jag på den moderata alliansen som ansvariga för en arbetslinjen som skapat fler personer i utanförskap och i socialbidrag där dessa stängs ute från alla möjligheter till att komma tillbaka. Men det hindrar inte att Göteborgs kommun kunde gjort mer för att möta en nedmonterad statlig arbetsmarknadspolitik mitt i den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet.

Det hade det behövt en central kommunal samordning  och organisation som kunde ta över ansvaret från socialkontoret och att de olika involverade myndigheterna på lokala nivå samordnade sitt arbete på ett sätt som inte görs idag.

I grunden är det arbetslösheten som skapar den sociala och ekonomiska utslagningen. Här behövs ett regeringsskifte.

Mer i GP:
Polis
och brandmän på plats,

Helgens oroligheter en överraskning – Göteborg – www.gp.se
Vi har ingen aning om vad som ligger bakom bränderna och stenkastningen. Det har inte hänt något särskilt i stadsdelen och vi har genomfört många bra aktiviteter under våren, säger Sven Tholander, tillförordnad stadsdelschef i Tynnered.

Under måndagen ska han träffa polisen för att diskutera situationen i Tynnered. Dessutom måste en hel del praktiska frågor lösas nu när stadsdelens socialkontor förstördes efter en brand i fredags.

Under morgonen samlades all personal på socialkontoret och gick igenom sina tjänsterum. Stämningen var, enligt Sven Tholander, dämpad.

– Det är aldrig roligt att se sin arbetsplats uppbränd och rökskadad.

Viktiga journaler som fanns i arkivskåp har klarat sig, men det finns också papper och tjänsteanteckningar som är rökskadade.

– I dag får vi hjälp av Askim med akuta ärenden och vi kommer att hitta andra lokaler, men det blir mycket arbete i onödan.

Enligt Tholander finns ingen hotbild mot socialkontoret i Tynnered. Det finns inte heller någon koppling med en incident som inträffade på socialkontoret i Frölunda i förra veckan där en kvinna hotade att skada sig själv. Det är ett rykte som cirkulerar bland allmänheten.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg, headline, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Det sjuder i Göteborgs stadsdelar

 1. Lars H skriver:

  Möjligtvis finns det någon enstaka infödd svensk i de grupperingar som nu är aktiva i Tynnered eller Rinkeby, men 99% av dem är 1:a eller 2:a generationens invandrare från utomeuropeiska områden, främst mellanöstern, balkan och östafrika. Hur jag vet det? Jo, jag arbetar med och "mot" dem… Och man får inte glömma att oavsett härkomst, så handlar det om i de flesta fall mycket hjälpbehövande unga, med mentala och sociala problem av en dignitet som kräver att samhället runtomkring skyddas från deras utåtagerande beteende.

 2. Lars H skriver:

  Claes, Jag har 20 års erfarenhet av att arbeta med invandrare inom socialtjänsten och andra yrkesområden. Erfarenheten förskräcker! Givetvis, det vill jag poängtera, är majoriteten hårt arbetande och ärliga människor. Inga problem där. Men, och det är ett stort men, det finns en ansenlig mängd invandrare som aldrig skulle fått tillträde till Svensk mark, och i synnerhet inte uppehållstillstånd. Men den institutionaliserade naivitet och politiska korrekthet som grasserar i Sverige har lett till att vi nu sitter här, med tusentals halv- eller helkriminella och i många fall svårt störda individer, som gör sitt bästa att på alla tänkbara och otänkbara sätt utnyttja systemet. Det handlar inte om rasism, eftersom dessa individer inte ens var önskvärda i sina egna hemländer. Men ingen här vågar ens knysta om problemet. Men vi ser det varje dag, i Rinkeby, I Tynnered, Rosengård… Oavsett politisk färg och inriktning, måste man ta problematiken på allvar och inte backa för obekväma sanningar. Lösningen är inte invandringsstopp, vi behöver arbetskraftsinvandring, men det krävs en betydligt hårdare gallring av vem eller vilka vi släpper in som fullvärdiga medlemmar i vårt samhälle. Och hur krasst och hårt det än kan verka måste vi vara beredda på att utvisa betydligt fler. För bara väldigt naiva människor ser inte att det finns ett större antal snyltgäster…

 3. Sally skriver:

  Invandringen är problemet!Det kostar så enormt mycketSänd pengarna till dem som svälter i afrika istället -då skulle vi verkligen rädda liv -istället för att sverige kommer att helt förstöraspolitikerna kommer i en ganska snar framtid inte ha mycket att säga till om, tyvärrHipphipp hurra

 4. PPHA skriver:

  Läs vad jag skriver så funkar nog dina argument bättre. Jag har jobbat med invandrare, anställt invandrare, har en flickvän och familj med svarta rötter.Kom inte med rasistsläggan eller bagatellisera någon som har åsikter om varför integrationen inte fungerar.Du käre Claes, har ju inget botemedel eller ser samband där vem som helst med bondförnuft förstår att runt 200 invandrargetton i Sverige aldrig kan vara hälsosamt.Politiker och en del väljare har en övertro att samhället ska lösa alla problem.Du skriver urusel "arbetsmarknadspolitik" som problemet. Jag är ganska påläst och använder förnuftet, inte några vänstervridna glasögon inköpta i dagens bidragssamhälle.80 000 svenska ungdomar jobbar i Norge. Varför?SCB sa senast att arbetslösheten öka p g a befolkningsökning (läs invandring, dags att stänga av kranen?).7 år tar det innan en en invandrare i genomsnitt får sitt första jobb. Sju hela år som ska försörjas av många skattebetalare.Läs om Somaliernas situation i GP, Lars. Men ta av dig dina glasögon först.Jag känner en kille som försökte anställa via Arbetsförmedlingen. Ca 10 invandrare kom på intervju innan han fick nog. Varför? Alla ville jobba svart så att de samtidigt ville gå på bidrag.Bosätt dig i Hjällbo eller Bergsjön, lär dig varför det inte är en bra miljö."Förövrigt antar jag att du även vill kasta ut alla de invandrarföretagare som råkar komma från 'fel' kultur också? " Är det någon som är infantil i denna debatten är det du Lars. Det är problem som alla kan se, men du kan bara prata politik, dribbla och kasta skit på alliansen och andra.

 5. Claes Krantz skriver:

  Jag är lika berusad som du bosse bah… Du kanske har klarat dig bra och skiter i andra men det är dit problem. Vad har den globala krisen att göra med en urusel arbetsmarknadspoltik? Det är två helt skilda saker men det kanske är svårt att fatta. Uppenbarligen har du liksom dina kompisar lika svårt att fatta att rör sig till lika stora delar om svenskar som invandrare som är drabbade av arbetslöshet i tynnered och frölunda. Liksom de social och ekonomiska problemem där. Och att många av dessa är universitets och gymnasieutbildade med lång arbetserfarenhet som inte kan få arbete för att fördomsfulla svenskar är livrädda för någon som ser eller låter annorlunda ut. För den delen kan inte svenskar få arbeten heller trots arbetslivs erfarenhet och utbildning. Alla invandrare är knappast analfabeter från bonnlandet vad du än tror. Den enda invandrade analfabet jag träffat var förövrigt en av de hårdast arbetande människor jag sett. Från morgon till kväll. För ja. Han hade arbete… Sen det står dig helt fritt att tycka andra är drägg om de har en icke svensk backgrund och inte är blonda och blåögda.

 6. Claes Krantz skriver:

  Bah du är ju uppenbart främlingsfientlig. Varför inte stå för detta? Sen som jag frågade andra vad ska du göra med infödda svenskar som begår brott? Enligt samma logik borde ju dessa utvisas då den svenska kulturen fått dem att begå brotten. Hur vill du integrerar dessa svenska brottsligar?Sen handlade inlägget om en urusel arbetsmarknadspolitik där både svenskar och invandrare skickas ut ur socialförsäkringssystemen att bli bidragstagare. Något jag antar du stödjer? Förövrigt antar jag att du även vill kasta ut alla de invandrarföretagare som råkar komma från 'fel' kultur också?

 7. Claes Krantz skriver:

  Arbetslösheten i november 2005 var 5%, 2007 5.2 Idag 9,8 allt enligt SCB. Sen vad har din argument med utförsäkring och en misslyckade arbetsmarknadspoltik att göra? Fråga de företagare som i dag ropar på arbetskraft med erfarenhet och kunskaper medan de arbetslösa fortsätter med meningslösa CV kurser eller som grattis arbetskraft i praktikjobb.

 8. Theo skriver:

  "Här behövs ett Regeringsskifte" hur tänker du där. Socialdemokraterna hade 2005 i snudd på lika hög arbetslöshet som idag. 9,5% år 2005 och 9,8% idag. Skillnaden är att den senaste tiden har ekonomin gått sämre, BNP gått ner. 2005 var det strålande tider och BNP vände inte förän 2008. Om sossarna är så bra, hur kunde då det vara så hög arbetslöshet? Då hade de suttit i makten flera, flera mandat. Kom inte och gnäll på att alliansen är ansvarig för krisen, den är global. Hade sossarna styrt Sverige hade vi väl sett ut som Spanien och Grekland idag.Det behövs jobb självklart. Men höjda arbetsgivaravgifter är inte vägen dit…

 9. PPHA skriver:

  Hej Claes, varför tystas kritiken mot invandringspolitiken?Här kommer ett par sanningens ord om varför det är så tyst i frågan.Sverige gick från att vara välståndsland till välfärdsland när 1968-generationen, 40-talisterna tog plats på arbetsmarknad, myndigheter och parlament. Man hade en politisk agenda som befann sig en bra bit till vänster om det gamla folkhemmet. Målen var att minska marknadsekonomins naturliga spelregler för att istället införa statliga styrmedel och lagar. Kortfattat, och lite tillspetsat gick vi från företagssamhälle till bidragssamhälle.Utan att dra vidare slutsatser gick Sverige också från att vara ett land med arbetskraftsinvandring till flyktinginvandring under denna tid. Och så har det fortsatt. Människor kommer hit från världens alla länder, 100 000 per år, utan att några krav någonsin ställs. Istället uppmuntras utanförskapet när de styrande säger sig vilja stödja ett multikulturellt samhälle. Att detta har inneburit många negativa konsekvenser förtigs, fast alla vet om det.Så till min fråga, varför förtigs detta? Varför tar man till rasistsläggan i stort sett allt som bara andas en kritisk syn på Sveriges stora invandring av kulturellt främmande människor? Jag lämnar frågan tills vidare hängande i luften och tittar istället på hur man går till väga för att tysta den allt större opinionen mot massinvandringen av främmande kulturer.1. Man släpper inte fram människor med en kritisk syn.2. Om man låter invandrarkritiker komma till tals vid enstaka tillfällen, t ex i program som Debatt och Uppdrag granskning, avbryts dessa av hätska angrepp, aggressivitet, skratt, förlöjligande och tystar dem med ett belåtet leende och epitetet ‘rasist’ eller 'facist'. Det är i och för sig mycket intressant att se hur de som anser sig som ‘goda’ tar kål på det ‘onda’. En mycket primitiv kultur har utvecklat sig som inte är fördel ‘det goda’.3. Forskare som påvisar negativa samband mellan mångkultur och demokrati publiceras inte eller felciteras.4. Invandrare som begår brott, framställs som offer för det kalla svenska samhället där de ställts utanför. Detta samtidigt som man uppmuntrar utanförskap genom att göda idéerna om det positiva i att människor ska få leva som i sina hemländer när de kommer hit!5. Man ger invandrarrelaterade fenomen positiva epitet för att blidka allmänheten. Sålunda talar man om ”papperslösa” istället för de illegala invandrare de faktiskt är. Likaså är i själva verket ”ensamkommande flyktingbarn” unga män från 16 och uppåt som efter sitt uppehållstillstånd plockar hit hela släkten.6. Att den skenande ökningen av våldsbrott skulle på något sett vara relaterad med den allt större andel invandrare från patriarkala kulturer är rasistiskt att föreslå. Istället har anmälningsbenägenheten ökat. Och att nu Sverige toppar våldtäktsstatistiken i Europa beror på jämställdhet!!! Jodå, kvinnorna förstår nu att anmäla sina banemän.7. Vänsterdebattörer, tillika åsiktsmaskiner, som Jan Guillio, Göran Greider , Gudrun Schyman och i viss mån Marita Ulvskog, har företräde i debatten där man med megafoner brister ut hur solidariteten inte har något pris och hur mycket Sverige behöver invandringen. Själva bor de knappast i mångkulturella områden och skulle aldrig vilja göra det. Återigen upprepas budskapet att makteliten står står för ‘det goda’, vad nu detta är.8. Kommentatorsfunktioner på Internets tidningssidor, stängs ner. Maria Schottenius t ex kallar dessa för ”pissrännor”. Dessa ”pissrännor” har varit det frustrerade svenska folkets få andningsventiler för att få framföra sina åsikter i framför allt invandringsfrågan. När Sverigedemokraterna publicerade de danska Muhammedteckningarna på sin hemsida, stängdes denna ner av UD med dåvarande utrikesminister Laila Freivalds i spetsen. Invandrarkritiska insändare i vanliga papperstidningar har inte publicerats på flera år.9. Politiska åsikter av icke önskvärt slag (läs; sverigedemokrater) är nu en anledning till att få sparken från jobbet. Inom polisen är detta särskilt känsligt. På allt fler arbetsfält ger man nu luddiga kurser i den svenska värdegrunden.Denna kursändring, från att hänvisa till svensk grundlag (där yttrandefriheten är den viktigaste punkten) till hänvisning till den svenska värdegrunden har blivit alltmer frekvent.I värdegrunden ingår några självklara punkter om människors lika värde och jämlikhet mellan könen. Detta är inte på något sätt diskutabelt.Men hur är det med formuleringarna ”okränkbarhet” och ”social rättvisa”. Frågan är för mig vad man kan tolka in i dessa begrepp.Social rättvisa är ju ett typiskt socialdemokratiskt begrepp, det man sedan 60-talet har använt för att reglera marknadsekonomin. Är alltså svensk värdegrund vänsterorienterad?Okränkbar kan ju användas på väldigt många olika sätt. Att inte kränka eller låta sig kränkas? Att ha ett okränkbart värde går ju faktiskt att snurra till hur mycket som helst. När kan man då känna sig kränkt i sitt värde?? Jo, t ex när man som muslimsk man blir polisanmäld för att man inte vill ta en svensk kvinna i hand med hänvisning till islam. Denna man blev då kränkt (i sitt muslimska värde?) och fick ett fett skadestånd. Kvinnorna som bar muslimsk klädsel på ett badhus och blev ombedda att avlägsna sig med tanke på säkerhetsregler, blev också kränkta. Överhuvud taget har DO blivit bombarderat med kränkta människors rätt till skadestånd de senaste 5 åren.Rätten att få leva sitt liv utan statlig inblandning, finns däremot inte i värdegrunden. Kanske är detta för liberalt för ett land som alltmer börjar få en censur av allt som staten inte anser är det rätta enligt värdegrunden. Och man är beredda att ta till totalitära metoder värdiga Nordkorea för att genomföra detta.Nu till den inledande frågan om varför man tar till sådana metoder för att tysta kritik som handlar om invandringen.Allt handlar i slutändan om identitet. Om en individ inte har någon (i och för sig omöjligt) blir resultatet förvirring, vilsenhet och som ett öppet kärl för alla stimuli som kan tänkas ge henne en.Om en nation inte har (eller tillåts) ha en egen identitet, blir resultatet precis samma sak. Totalt upphängd på vad andra kan tänkas tycka om en. Som ett litet barn. Eller ett sällskapsdjur.I Sverige tillåts vi inte hysa en sund nationalism. Här är nationalism förbundet med hakkors och brunskjortor. Vi uppmuntrar våra invandrare att vårda sin kulturella identitet, men vi förnekar att vi har vår egen. Kom ihåg Mona Sahlin; ”Invandrare har en kultur. Vad har vi? Midsommar och julskinka?” Så nedvärderande om Sverige. Och dessutom med en rejäl hink med äktsvensk avundsjuka.Men nationalism och kulturell identitet är väl inte samma sak?Nja, nationalism har blivit en högerrörelse. Istället kan vi kalla det nationell identitet, men det är bara ordvrängeri. Att vara stolt över sitt land är nationalism.Men makteliten har godkänt EN nationell identitet. Den som världssamvete. Landet med Solidaritet och Klasslöst samhälle som ledstjärna. Välfärdslandet som bryr sig och tar hand om allt och alla. Ingen svenskhet får man tala om, bara Sverige som välfärdens vagga.Tänk efter. Vi tycker i själva verket att vi är bäst i världen. Och det är inte det blonda och blåögda vi pratar om. Det är välfärden. Svenskt kött det bästa är. Svensk sjukvård den bästa är. Svensk barnomsorg den bästa är. Svenska socialförsäkringssystemet det bästa är. Försäkringskassan ger oss vår nationella identitet. Du ska inga andra gudar hava än svensk välfärd. Och politikerna vårdar vår nationella identitet väl. För utan den är vi ju inget. Ett tomt skal, ett litet barn som söker bekräftelse från vår omvärld.En väg att få denna bekräftelse är just genom att vara världssamvete. Mest i bistånd, högst flyktinginvandring. När det kommer utomjordingar hit till jorden tar vi säkert hand om dem också. För det är ju så vi är något.

 10. PPHA skriver:

  "Grundansvaret för den explosiva sociala situationen i delar av Göteborg lägger jag på den moderata alliansen som ansvariga för en arbetslinjen som skapat fler personer i utanförskap och i socialbidrag där dessa stängs ute från alla möjligheter till att komma tillbaka. "Kärnan till problemet. Ingen vill ta ansvar. Skyller på varandra. Samhället ska ta större ansvar. Satsa på information. Mer poliser. Föräldrar måste ta ansvar. SUCK.När badkaret är fullt stänger man av kranen. (Massinvandringen skapar getton).Om det är oroligheter i dessa getton så finns ett mönster (integrationen av vissa invandrarkulturer fungerar inte).Sammanfattningsvis; kanske, kanske, jag skriver kanske så jag inte blir utpekad som fascist eller rasist av vänstern, så har vi aningen för stor invandring. Kanske, kanske vi har för få krav på dem som kommer till landet. Kanske kanske samhället inte kan göra något åt dem som inte vill eller som kan integreras (man lackerar inte en bil som är köroduglig) .

 11. 1tysken skriver:

  Problemet är politiskt , makten i Göteborg är som en del vet socialdemokratisk..när skicka tillbaka inkräktarna, för det är fel att kalla denna pöbel invandrare.

 12. ragnar skriver:

  I Danmark skickas de unga våldsverkarna hem tillsammans med sina föräldrar även barnen är födda i Danmark. Samtliga blir också av med sina nya danska pass. Jag håller med -dum kommentar.

 13. bosse bah skriver:

  Är du berusad på något sätt?Har du missat att det är en global kris? Då är det unga och outbildade som drabbas hårdast. Vi lever i tuffa tider och alla har det kämpigt. Hur stor är då chansen att folk som tex inte har gymnasiekompitens ska få jobb? Alliansen har inte varit klockren under krisen och det kan man väl kanske inte kräva med en så inkompetent näringsminister men överlag har man skött det jävligt väl och Sverige har faktiskt klarat sig relativt bra.Jag inser också att det är tufft att vara invandrare idag tack vare Sossarnas fantastiskt värdelösa invandrarpolitik som inte ställt krav, skapat segregering osv. Detta är hur som helst ingen ursäkt för det de håller på med i Tynnered just nu. I höstas skyllde de på att de hade lite att göra eller att fritidsgårdar lades ner. Ironiskt nog så brännde de samtidigt ner fritidsgårdar. Nä fy fan.. drägg är vad det är och jag hoppas polisen sätter hårt mot hårt mot dessa individer väldigt snart.

 14. Karin skriver:

  Jag är inte det minsta rasist eller hatar alla invandrare. Jag är av den åsikten att de som kommer hit och förstör, snor, begår brott (innefattar snor), dom ska fan inte få stanna kvar i vårt land! I mitt nästa val så kommer jag kräva en bättre invandringspolitik!…vilket jag tror endast ett parti just nu kan stå för.

 15. Claes Krantz skriver:

  Antar du även menar de infödda svenskar som är del av gängen i Tynnered.. Liksom förstås alla de invandrare som blir utsatta för brott i tysthet. Dum kommentar.

 16. ragnar skriver:

  Det är för j-ligt att det förekommer. Det är ju alla politikers fel, eftersom vi har en enorm massinvandring. Skicka hem packet istället!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *