Jobb för unga och äldre

En intressant fråga är om det finns plats på dagens arbetsmarknad för både unga och äldre som inte kan prestera 110% i ett arbete.

Som Ann-Sofie Hermansson skriver i GP finns det idag ett stort utbud av 45-60-70% presterande arbetslösa trots att få arbetsgivare vill ha dem. Även med subventioner.

Liksom blivande och nuvarande pensionärer som förväntas  jobba till de blir 70 för att de inta har råd att pensionera sig. De finns ju också med sitt utbud på arbetsmarknaden.

Tack Anders Borg och alliansen.

Arbete är grunden för ett eget liv i dagens Sverige. Men tyvärr är det så på dagens arbetsmarknad att det saknas flera 100-tusen nya arbetstillfällen som kan möta efterfrågan från alla dessa arbetslösa. Samtidigt jobbade svenskarna övertid under t ex 2009 motsvarande 100 000 heltidsjobb.

Med fack och arbetsgivares godkännande antar jag?

Personligen tror jag mer på en förändring i synen på arbete och arbetsmarknad. Varför ska, annars fullt kvalificerade med inte 100% arbetsförmåga, gå och vänta på att en arbetsgivare ska se dem. Ge dessa istället chansen att förändra sin egen situation via egna företag, kooperativ, sociala företag eller helt nya former där den egna

Majoriteten av dagens svenska arbetsgivare tror jag struntar helt sin arbetskraft annat än som ekonomiska faktorer.

Ge istället den enskilda individen tillbaka makten över sitt arbete. Ditt borde framtidens politik inriktas.

Gå inte in i framtiden genom att se bakåt eller som Göran Johansson en gång formulerade det med arslet före på tal om socialdemokratin. Varken fack eller politik borde hämta bilden från ett Sverige som inte finns längre.    

Hur som helst håller jag med Ann-Sofie Hermansson om att vi inte kan ha en arbetsmarknad som bara är öppen för dem som presterar hundra procent eller mer. Jag håller också med henne om att om vi vill få en mer tillåtande arbetsmarknad, så måste vi komma överens om att vi vill det samt vara beredda att betala vad det kostar.

Man kan tolka Hermanssons krönika som att hon vill använda a-kassan och sjukförsäkringen som komplement till en deltidslön. I så fall anser jag hon har fel. Det vore att korrumpera två försäkringssystem som skall överbrygga tillfälliga inkomstbortfall.

Men jag kanske tolkar jag bort i tok, för jag håller med henne om att det behövs en stor överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter och staten om att ”70-procentarna behövs”.

Då måste alla ge och ta. För ungdomar kan det behövas särskilda ungdomsavtal, för äldre och ”lite kantstötta” skattesänkningar som kompenserar för lägre bruttolön. Ann-Sofie Hermansson efterlyser ett nytt Saltsjöbadsavtal – alltså ett nytt huvudavtal. Det är stort tänkt, men också rätt tänkt, tror jag.

Låt oss då för allt i världen inte vara naiva. Mycket få arbetsgivare har råd att vara idealister. Det måste till rejäla tag och kompromisser för att en överenskommelse skall bli mer än ögongodis. Men vill vi så kan vi.

Gert Gelotte: Gör plats för 70-procentare – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *