Moderata höginkomsttagare vinnare på alliansen politik

Att det är moderata kärnväljare med höga inkomster som vunnit på alliansens politik är kanske inte så konstigt eller förvånande för en del svenskar. 

Danderyd 22 600

Lidingö 12 600

Täby 9 500

Ekerö 7 100

Vaxholm 7 100

Vellinge 6 500

Regeringens ekonomiska politik har kraftigt gynnat de rikaste. Den procentenhet som tjänar mest – över en miljon kronor – har ensamma genom regeringens skattesänkningar och andra ekonomiska förändringar fått lika mycket som 25 procent av svenska folket. Inkomstskillnaderna i Sverige är nu de största sedan mätningarna började

Vi har bett Riksdagens utredningstjänst att studera hur den ekonomiska politik som regeringen genomfört under de senaste fyra åren har påverkat svenska folket fördelat på kommunnivå. Resultatet är att den Moderatledda regeringen – trots ny retorik och bortlagda pärlhalsband – främst gynnat moderata kärnväljare.

Undersökningen visar att de som tjänat absolut mest på regeringens politik bor i Danderyd, Lidingö, Täby, Ekerö och Vaxholm samt i Vellinge i Skåne. Danderyd skiljer ut sig. Här har invånarna genom generösa skattebidrag, avskaffad förmögenhetsskatt och sänkt statlig inkomstskatt fått absolut mest av alla kommuninvånare i hela Sverige.

Även om man i stället mäter som procentuell förändring, det vill säga i relation till inkomst, så visar undersökningen att invånarna i Danderyd är de mest gynnade av alla kommuninvånare i hela Sverige.

Danderydsborna har som ett direkt resultat av regeringens politik i genomsnitt fått 21 700 kronor mer än invånarna i Stockholms kommun och 24 400 mer än invånarna i Malmö.

Den kommun vars invånare behandlats sämst av den borgerliga regeringens politik är Haparanda. Haparandaborna har fått 28 700 kronor mindre än invånarna i Danderyd. Detta i en kommun som under de senaste åren har jobbat mycket aktivt och framgångsrikt med att utveckla sitt lokala näringsliv.

Att Haparanda missgynnats beror till exempel på pensionärsskatten och högre a-kasseavgifter för breda grupper LO-arbetare. Moderaternas argument för att öka klyftorna är att detta skapar fler jobb. Men verkligheten visar något annat. I takt med att klyftorna ökat har jobben blivit färre.

Sverige behöver nu en politik för fler jobb. Sverige ska tillbaka till starka offentliga finanser. Det måste vara slut på ökade klyftor.

Moderatväljarna är de stora vinnarna | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *