Kraftigt ökad ungdomsfattigdom under alliansen

Medan alliansens politiker skäller på ungdomar d.v.s vuxna 20åringar att de är lata och inte vill söka de arbeten som finns enligt Fredrik Reinfeldt med flera är det intressant att se ungdomsstyrelsen berätta om den svenska verkligheten.

Jag undrar om receptet lönesänkning alliansföreträdare pratar om gäller även för de ensamstående främst kvinnor med barn där gruppen fattiga ökat från 19 till 76%.

Och ja, man kan ha både barn och familj som ungdom i dagens Sverige. En ‘ungdomstid’ som en del velat förlänga till 29år.

Det är kanske inte så konstigt att en stor grupp förstagångsväljare stödjer de rödgröna. Speciellt inte när de rödgröna kommer med ett ungdomskontrakt där man lovar göra något för arbetslösa ungdomar.

I grunden handlar politik om viljan till förändringen av samhälle och villkoren för dess innevånare.

Fler ungdomar är utan jobb och har skulder på grund av den ekonomiska krisen, och andelen fattiga har fördubblats under 2000-talet.

Arbetslöshet försämrar dessutom hälsan bland de unga, säger Inger Ashing, enhetschef på Ungdomsstyrelsen.

– Många unga som är arbetslösa mår väldigt dåligt av sin arbetslöshet och det finns också många unga som oroar sig över sin situation. Hälsa hänger självklart ihop med försörjning, säger hon.

Statliga Ungdomsstyrelsen publicerar varje år en rapport om ungas liv, som bygger på data från flera myndigheter.

Redan 2008 varnade Ungdomsstyrelsen för att ungas ekonomiska situation skulle försämras i samband med den ekonomiska krisen. I dag har detta bekräftats.

Andelen ungdomar som har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten har nästan fördubblats sedan 2001.

Hårdast drabbade är ensamstående med barn. Här har andelen fattiga ökat från 19 till 76 procent.

Ungdomsarbetslösheten har ökat kraftigt och antalet fall hos Kronofogden har blivit 21 procent fler 2009, jämfört med året innan.

– Särskilt allvarligt när det gäller unga och arbetsmarknadsetablering är att om unga människor inte kommer in på arbetsmarknaden så har de i väldigt liten utsträckning möjlighet att försörja sig, och det påverkar möjligheten att skaffa sig en egen bostad, det påverkar också familjebildningen och att kunna leva ett vuxet liv, säger Inger Ashing.

Ungdomstyrelsens rapport visar att ungdomar som inte får jobb lättare drabbas av huvudvärk, sömnsvårigheter och självmordstankar.

För att hjälpa ungdomar föreslår Ungdomsstyrelsen en fortsatt satsning på jobb och utbildning

Dubbelt så många unga har blivit fattiga – Ekot | Sveriges Radio

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *