Är SvDs ledare styrda av moderaterna?

”Vi har blivit tillsagda på ledarredaktionen att angripa Maria Wetterstrand. Vi ska låta bli Mona Sahlin. I stället ska vi angripa Maria Wetterstrand.”

Det mest intressanta i Aftonbladet artikeln nedan är inte att man angriper Maria Wetterstrand från MP.

Det intressanta är att man gör det som det verkar på direkt order från regeringskansliet. Att den politiska chefredaktören PJ Anders Linder i täta samtal med det moderata regeringskansliet skulle småprata om fotboll eller vädret vid trevliga kaffe stunder tror jag inte ett dugg på.

Likadant. Vilka andra tidningars ledarsidor och liberala skribenter synkar sitt skrivande med regeringskansliet?

Hör det till vanligheterna att moderaterna har informella möten med journalister där statsministern får beklaga sig över att personer han inte gillar ‘inte blir granskade’? 

Fler än journalisterna på SvD har uppmanats granska de gröna. Under ett informellt möte med ett tjugotal liberala skribenter i mitten av februari beklagade sig Fredrik Reinfeldt över medias ”gullande” med Wetterstrand.

– Han tyckte att hon borde bli mer granskad, säger Staffan Thorsell, krönikör i Dagens Industri som var med på mötet.

”Det är löjligt”

Per Gudmundsson bekräftar att SvD:s ledarsida ägnat betydande utrymme åt kritik av Miljöpartiet. Men han förnekar att det skulle vara på order från regeringskansliet.

Eller med andra ord. Den moderata regeringen använder en av Sveriges största opinionsmegafoner till att angripa partiledaren i ett annat riksdagsparti. En opinionsmegafon som skattebetalarna 2009 finansierade med 45 miljoner om jag kommer ihåg rätt.

Detta för att påverka bevakningen av MP:s partiledare av andra journalister. Eller med andra ord bildsätta henne i journalisternas ögon och antar jag den bevakning de gör i valet2010. 

SvD Ledare verkar göra skäl för benämningen moderaternas Pravda.

Så här ska hon stoppas

Låta Anders Borg ta debatterna mot Maria Wetterstrand. Alliansens ekonomiske nestor ska få partiets förslag att framstå som orealistiska.

Betona vilket sällskap Maria Wetterstrand valt. MP är inget mittenparti utan har satt sig i ”vänsterskutan” och låter Lars Ohly (V) hålla i rodret.

Mitt under MP:s partikongress i Uppsala lanserade Moderaterna ett landsbygdspolitiskt program där MP utmålades som ett hot mot glesbygden. Höjd bensinskatt, ny kilometerskatt och avveckling av kärnkraften var några exempel.

Stjäla frågor. Bra livsmedelsproduktion och god matkvalitet är numer även en moderat paradfråga.

Påstå att MP helt vill avskaffa flyget. Här blev vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott ett vapen. I flera identiska debattartiklar hävdade ledande centerpartister runtom i landet att flygkaoset som följde på vulkanutbrottet var en försmak av ett miljöpartistiskt samhälle. Även FP och M stämde in i beskrivningen.

Utmåla MP som bilfientligt. Höjningen av bensinskatten är beviset.

Stor debattutmaning från Centerpartiet. 29 lokala debatter och två nationella mellan språkrören och Maud Olofsson och Andreas Carlgren. Ordern: Krossa Maria | Valet 2010 | Nyheter | Aftonbladet

Mer i Aftonbladet:
Hemlig order: Krossa Maria WetterstrandOrdern: Krossa Maria

”Du är på rätt spår. Maria är grejen. Jag kan berätta något för dig om du lovar att inte gå ut med det i radion eller någon dagstidning. Det gör inget om det kommer ut i din bok om några månader.”

”Jag lovar, varför skulle jag vilja sabotera min egen bok”, frågar jag.

Per lutar sig fram mot mig vid bardisken:

”Vi har blivit tillsagda på ledarredaktionen att angripa Maria Wetterstrand. Vi ska låta bli Mona Sahlin. I stället ska vi angripa Maria Wetterstrand.”

”Så det är Maria Wetterstrand ni ska inrikta er på inför valet?” ”Ja, så är det”, intygar Per.

”Vem har beslutat det?”

”Chefen för ledarredaktionen, PJ Anders Linder.”

”Är det på order från Moderaterna?”

”Jag vet inte, men det är klart det finns kontakter mellan Anders Linder och regeringskansliet. Men hur nära och täta kontakterna är vet jag inte.”

”Så Maria Wetterstrand uppfattas som ett hot mot en borgerlig valseger?”

”Det skulle jag tro, därför ska vi inrikta oss på att angripa Miljöpartiet, inte Mona Sahlin eller Lars Ohly”, säger Per Gudmundson.

Han förklarar för mig att det egentliga målet med kampanjen inte är tidningsläsarna utan journalisterna.

”Vi angriper inte Maria Wetterstrand i första hand för att påverka våra läsare. Vi vet självklart att våra artiklar läses av andra journalister. Poängen är att Maria Wetterstrand har kultstatus hos journalister. Journalister gillar Maria.

Angrip Maria Wetterstrand – men strunta i Mona Sahlin | Valet 2010 | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Är SvDs ledare styrda av moderaterna?

  1. B. skriver:

    Moderaterna vet att Maria Wetterstrand är en kommande politisk megastjärna. Hon avslutade partiledardebatten, som avslutades för några minuter sedan, som en sådan. Synd bara att hon inte är socialdemokrat 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *