Sänkta skatter ger inga ny jobb till arbetslösa

På ett sätt kan man säga Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har lyckats. De har kopplat jobbfrågan till skattesänkningar. Mer skattesänkningar ska ge fler jobb samtidigt som ‘bidragsnivåerna’ sänks för att bekosta skattesänkningar.

Det Anders Borg och Fredrik Reinfeldt misslyckats med är att skapa arbeten. Eller ens förutsättningar för arbetslösa att ta arbeten som kommer.

Vidareutbildning och kunskapsträning är en privatsak som man själv får finansiera. Det är ju så dyrt för staten med kvalificerad arbetsmarknadsutbildning. Speciellt om man vill sänka skatter.

De arbetslösa förväntas acceptera lägre löner och sämre villkor. Vilket förstås inte är något nytt. Alliansen vann valet 2006 på detta budskap. Då hette det arbetslinjen.

Det är på sikt som de sänkta lönerna ska ge mer arbeten menar Lars Calmförs med flera ekonomer. Utan att förstås säga något om kvalitén på dessa arbeten. Det går ju alltid att skapa en tjänande klass som lever på andra med stora disponibla inkomster.

I grunden handlar det om ett Sverige som håller på att slitas sönder i ett 2/3 dels samhälle med allt skarpare konflikter mellan de som har och inte har.

Då kanske inte några 100-lappar mer i månaden för en höginkomsttagare är så mycket. Eller?

År 2006 vann regeringen valet genom att lova fler jobb och minskat utanförskap. Resultatet av en mandatperiod med borgerlig regering har blivit det motsatta. I dag är 450 000 människor arbetslösa, över 9 procent av arbetskraften. Utanförskapet – som regeringen numera talar tyst om – har ökat med 70 000.

Det är viktigt att vara varsam med skattebetalarnas pengar. De åtgärder vi väljer ska göra nytta och skapa jobb. Om en insats inte visar sig effektiv måste man som politiker vara beredd att omvärdera och omprioritera. Allt annat är ett slöseri och urholkar de offentliga finanserna.

Nu har de borgerliga partierna var för sig utlovat ytterligare skattesänkningar som sammanlagt ligger i 100-miljardersklassen – utan att berätta hur detta ska betalas. Motivet är även den här gången att det ska leda till jobb.

Vi har låtit opinionsinstitutet Novus ställa följande fråga till svenska folket: Om du får ytterligare sänkt inkomstskatt, kommer du då att arbeta mer, arbeta mindre eller arbeta lika mycket som i dag? Svaret från dem som har arbete är uppseendeväckande och borde leda till eftertanke och självkritik i regeringskansliet:

Hela 86 procent av svenska folket uppger att de skulle arbeta lika mycket som i dag om de får ytterligare skattesänkningar. Fem procent säger att de faktiskt skulle arbeta mindre med ytterligare skattesänkningar. Bara fyra procent uppger att de skulle jobba mer. Fem procent vet inte. Regeringens uppfattning – att ytterligare skattesänkningar ska leda till jobb – finner inget stöd i människors egen verklighet.

Vi har också frågat svenska folket om vilket de anser vara det mest effektiva sättet att minska arbetslösheten.

Endast sex procent anser att sänkta skatter är den bästa strategin för att få ner arbetslösheten. Däremot anser sammanlagt 57 procent att insatser inom arbetsmarknadspolitiken, vård, skola och omsorg samt vidareutbildning är effektivt. De som vill göra det lättare att starta företag som ett sätt att skapa fler arbetstillfällen är dubbelt så många (12 procent) som de som tror på skattesänkningar som jobbskapande åtgärd.

”Här är vår politik för valets viktigaste fråga – jobben” – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Sänkta skatter ger inga ny jobb till arbetslösa

  1. Claes Krantz skriver:

    Skulle stått menar Lars Calmförs med flera ekonomer på slutet.

  2. Ante skriver:

    Först skriver du i inlägget att sänkta skatter inte ger jobb. Men sen står det att skattesänkningarna ska ge fler arbeten genom lägre löner. Då ger alltså dom lägre skatterna fler jobb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *