22 000 fler hushåll med socialbidrag 2009

Vild gissning men kan man möjligen anta att de 41% av hushållen som fick socialbidrag där man var mellan 18 och 29 år hade något att göra med ungdomsarbetslösheten.

Det ingick ju i alliansen arbetslinjen att det skulle bli svårare att komma in i a-kassan för de som inte arbetade heltid. Och studier som villkor för att vara berättigade till a-kassa togs bort av alliansen.

Som Cecilia Dalman Eek skriver i Göteborgsposten:

idag är det alltför många ungdomar som får sitt första socialbidrag långt innan de får sin första månadslön. Det finns alldeles för få jobb att söka och möjligheterna att komplettera sin utbildning har försämrats sedan Alliansregeringen tog över. Dessutom är ungdomars jobb ofta tillfälliga och kortsiktiga. I SCB:s arbetskraftsundersökning september 2009 framgår att bara 37,7% av alla ungdomar är i arbete och att hälften av dem har korta tidsbegränsade anställningar. Av alla EU-länder är det bara Spanien som har en högre andel ungdomar i korta anställningar. Sverige har fått en jojo-arbetsmarknad som konserverar ungdomslivet och gör vuxenvärldens möjligheter allt mer avlägsna. Det blir ett hinder på bostadsmarknaden där fast arbete ofta är en nödvändig biljett till de alltför få små hyresrätterna Cecilia Dalman Eek: Bidrag före första lön – Ledare – www.gp.se

En bättre benämning på alliansens arbetslinje vore kanske bidragslinjen med tanke på att den inte ger några förutsättningar för till arbete för arbetslösa och allt fler förs över från social och arbetsmarknadsförsäkringar till socialbidrag…

I fjol betalade kommunerna ut 11 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag. Det är 17 procent mer än året innan, visar Socialstyrelsens årsstatistik för 2009. Antalet hushåll som fick bistånd ökade förra året med drygt 22 000 till cirka 237 000 hushåll.

Liksom tidigare år är de flesta som tar emot ekonomiskt bistånd yngre – 41 procent av det totala antalet bidragstagare är mellan 18 och 29 år.

22 000 fler hushåll fick socialbidrag – SKTF-tidningen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på 22 000 fler hushåll med socialbidrag 2009

  1. Pingback: Socialbidragen fortsätter att öka « Ulrika Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *