Affärsvärldens unika talanger…

Det är intressant hur affärsvärlden i Sverige gärna jämför sig med elit-idrottare. Med åsikten antar jag att de själva är unika talanger.

Nu handlar det förstås om något helt annat. Vision är just ett elitsamhälle. Där vinnaren tar allt eller större delen av kakan.

Ett företag må ha 5-10 000 anställda men det är VD:s unika ledning och ordförandes prestationer i styrelserummet som ger företaget dess intäkter och framgång. 

Entreprenör är bara ett nytt ord för att bli så rik som möjligt i detta sätt att se på världen. Rikedom i sig själv är beviset på att man lyckats. Det är styrelseproffsen och VD:s höga löner som är sporren och moroten för de anställda.

Där är med förlov sagt otroligt barnslig syn på samhälle och människor. Och enkelspårig.

Ett företagsklimat där en liten elit plockar ut allt de kan går dock att hitta. Kina är ett exempel men mer rättvisande är länder som el-Salvador, Honduras eller varför inte Brasilien med större delen av de nationella tillgångarna ägda av några få familjer.

Personligen tror i alla fall inte jag att det går att hålla ihop ett samhälle där bara eliten har möjligheter. Tyvärr är det tror jag åt det hållet Sverige är på väg med allt fler skillnader i möjligheter och levnadsförhållanden mellan grupper.

Det är förstås inte bara i affärsvärlden man plockat tanken om rikedom eller fattigdom som morot. Hela alliansens jobbskatteavdrag bygger på samma tankar där människor väljer mellan att få mer pengar om de arbetar eller mindre om de ‘väljer’ arbetslöshet.

 

Men därefter går vänsterledaren och jag skilda vägar. För Ohly förstår inte att samma drivkrafter som föder klart lysande stjärnor inom idrotten sporrar till underverk i affärsvärlden. På frågan om varför han inte vill sänka skatten för andra än idrottsstjärnor svarar han att det vore att ”gynna eliten i samhället”.

Jaha? Plötsligt är Ohlys verklighetsförankring som bortblåst. Hans insikter om elitfotboll gäller förstås inom näringslivet också. Men det vägrar han att se. ”Den moroten spelar nästan ingen roll. När jag började på SJ tjänade mina chefer mångdubbelt mer. Inte var det någon drivkraft!”

Detta är ett av de märkligaste uttalanden jag någonsin sett från Lars Ohly. Hur kan han hävda att möjligheten till hög lön inte sporrar andra att jobba ännu hårdare för att få just den höga lönen? Hans observation att de höga chefslönerna på Statens Järnvägar på 70-talet inte fick någon att arbeta hårdare stämmer kanske. Men hur kan han tro att denna observation har något med dagens debatt om skatter, entreprenörskap och företagsklimat att göra?

Det intressanta är också hur Ohly undviker att se helheten. Skickliga fotbollspelare är viktiga för upp­levelsen av fotboll och de konkurrerar på en internationell marknad. Men för att Ohly skall få sin fotbollsupplevelse krävs arenor, kläder, transporter, tv-bolag, biljettsystem, sponsorer, internationella storföretag med kända varumärken och mycket, mycket annat.

Fotboll är en världsomspännande underhållningsindustri.

Hur kan någon undgå att förstå att de drivkrafter som ger oss excellenta fotbollspelare är nödvändiga för excellens även på alla andra områden?

Eller omvänt, varför föreslår Lars Ohly inte sex timmars arbetsdag och en låg enhetlig lön för fotbollsspelare? Om han väntar sig att läkare, ingenjörer och lärare skall arbeta hårt utan att kunna förbättra sin levnadsstandard, borde han väl ställa samma krav på fotbollspelare?

Men för oss som är företagare är det självklart att låga skatter och goda förhållanden i kombination med hård konkurrens bör få ge goda resultat på alla samhällsområden. Livet är trots allt mer än bara fantastiska dribblingar.

Sänkt skatt för spelare – en tabbe | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *