2/3 dels Sverige mot Sverige för alla valet 2010

Det står allt mer klart att valet 2010 kommer att handla om ett Sverige där det finns plats för alla mot en politik som för landet mot allt djupare sprickor, ett nytt 2/3 dels Sverige som växt fram under alliansen.

Ytterligare 4 år med den moderata alliansen kommer att fördjupa redan djupa sprikor mellan olika samhällsgrupper.

Det är klart att det moderata politiken går mot de som är beroende av socialförsäkringarna. ‘Bidragstagarna’ som lever på andra. D.v.s sjuka, föräldralediga, pensionärer och arbetslösa. Det är dessa grupper som generellt har förlorat mest i en helt avsiktlig politik riktad mot att de ska arbeta mer.

Ett i säg bra mål. Vem har något emot att den arbetslösa får ett arbete.

Problemet är att moderaterna saknar arbetsmarknadspolitik. Det är ekonomiska ‘incitatment’ eller morötter som ska få den arbetslösa att välja att arbeta. Alternativt ska levnadsnivån sänks till en grundnivå där ingen svälter men i övrigt inte har något mer.

De arbetslösa får helt enkelt ingen hjälp till omställning utan knuffas in i CV-skrivare kurser eller andra ‘lär känna dig själv’ utbildningar hos privata entreprenörer. Alternativt får de fungera som gratisarbetskraft praktikant där en del arbetsgivare kan ta emot så mycket som 5000kr i månaden för att handleda en praktikant.

Detta är den moderata alliansens två stora åtgärder. Det ingår varken kvalificerad praktik eller utbildningar då detta som det kallades 2006 var AMS-Trams.

Precis som GP skriver nedan på nyhetsplats är det jobben och den samhällsomvandling moderaterna vill åstadkomma som kommer att dominera valet.     

Det är arbetsmarknads och de arbetslösa som är hävstången mot ett socialförsäkringssystem och skattesystem moderaterna aldrig gillar. Som de säger det är ju bidrag att få ut pengar från en arbetslöshetsersättning den arbetande tidigare både betalat till och betalar skatt för.

Så kallar ju moderaterna det också arbetslinjen.

Vilka frågor dominerade?

– Jobben, förstås. Hur många har försvunnit under lågkonjunkturen, och vad beror det på? Hur skall unga komma in på arbetsmarknaden? De tuffaste ordväxlingarna var mellan Maud Olofsson och Maria Wetterstrand, och förstås mellan Sahlin och Reinfeldt.

Hur klarade sig Alliansen?

– Fredrik Reinfeldt körde hårt med sitt "arbetslinje mot bidragslinje", och han missade inte att påpeka att både Vänsterpartiets och Miljöpartiets kongresser ville se arbetstidsförkortningar när både alliansen och Socialdemokraterna anser att det behövs fler arbetade timmar för att rädda välfärden.

Hur klarade sig de rödgröna?

– Mona Sahlin satsade mycket på ungdomsarbetslösheten, men hon gick också hårt åt Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson för systemförändringar på arbetsmarknaden. Hon anklagade Reinfeldt för att inte ha förstått hur den svenska modellen fungerar, och Olofsson för att försöka pressa ner lönerna för alla genom att vilja införa lägre ingångslöner för ungdomar.

Vad, tror du, blir valrörelsens viktigaste fråga?

– Jag tror att vi får en förskjutning i valdebatten nu, från att mycket handlar om ekonomiskt ansvarstagande i ett krisdrabbat Europa, till ansvar för människors välfärd. Det är oppositionens taktik för att komma in i matchen igen. Maria Wetterstrand jobbade hårt på det spåret både under debatten och inför tv-kamerorna i riksdagsfoajén efteråt.

"En förskjutning i valdebatten" – Sverige – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *