Thorbjörn Fälldin sågar centern och Maud

Som det så träffande kallas, det före detta gröna partiet centern verkar göra själ för sitt namn idag. Det är då centern partiet som växt till landets största parti på sitt motstånd mot kärnkraften röstar ja till alliansregeringens proposition om en förnyad kärnkraftspoltik.

Man har ju fortfarande inte löst avfallshanteringen och då ska man inte rulla vidare, säger Thorbjörn Fälldin.

Trots kommentarer som den ovan och skarp kritik från det som finns kvar av centern utanför Stockholm. Den s.k folkrörelsen centern har försvunnit in i ett förhandlingsspel i Rosenbad som den mest lojala allianspartnern till moderaterna.

En lojalitet som troligen kommer att belönas dåligt av döma av de opinionsmättningar som placeras centern på gränsen till att utraderas från riksdagen.

Två tidigare Centerledare sågar nu efterträdarens kärnkraftsuppgörelse.

– Man har ju fortfarande inte löst avfallshanteringen och då ska man inte rulla vidare, säger Thorbjörn Fälldin.

I dag säger riksdagen ja till att slopa förbudet mot nya reaktorer. För Centern, som i årtionden förknippats med ett benhårt motstånd, är beslutet historiskt. Trots att det gått över ett år sedan Maud Olofsson gjorde upp med sina allianskollegor är upprördheten och oron fortfarande stor i delar av partiet.

– Visar det sig att man ­ersätter befintliga verk med nya är det nog många som kommer att bli missnöjda, säger Magnus Larsson, ­C-ordförande i Blekinge.

”Måste agera aktivt”

Den tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin vill inte kommentera partipolitik, men står fast vid sin åsikt om att inte satsa på mer kärnkraft förrän avfallsfrågan är löst.

Lennart Daléus, som slutade som partiledare 2001, går steget längre.

– Det allra bästa vore att den här propositionen inte godkändes, säger han.

Daléus tror inte på energiuppgörelsens målsättning: att storsatsningen på förnybara bränslen ska göra kärnkraften överflödig.

– Om man tycker att det är dåligt att driva kärnkraftverk måste man aktivt ­agera mot det och inte bara ­hoppas på att det förnybara successivt kommer att tränga ut kärnkraften

Missnöjda med Maud | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Thorbjörn Fälldin sågar centern och Maud

  1. Petri Salonen skriver:

    Har du noterat att 80 procent av svenska folket tycker att energiöverenskommelsen är positiv. Centerpartiet har genom regeringens klimat- och energiöverenskommelse säkrat ett mål om att minst hälften av den producerade energin ska vara förnybar till 2020. Överenskommelsen är oerhört betydelsefull för att Sverige ska kunna ställa om till ett långsiktigt hållbart energisystem baserat på förnybar kraftproduktion.Centerpartiet och Alliansen tar ansvar i en svår fråga. Socialdemokraterna fortsätter gapa och gnälla. Det är därför ni befinner er i ett fritt fall i opinionen.

  2. jonnydisenfeldt skriver:

    Och Birger Schlaug sågar socialdemokraterna ….När det gäller kärnkraft borde alla S-politiker gå och ställa sig i hörnet med dumstrut och vara väldigt tysta.Varför har vi fortfarande kärnkraft , en påminnelse om socialdemokraternas svek mot miljön :http://www.expressen.se/debatt/1.2023801/birger…..

  3. Pingback: Centern visar sitt Janusansikte « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *