Utan skatter ingen välfärd – Reinfeldts systemskifte

Gärna solidaritet. Men först en rejäl löneutbetalning.

Det är bästa garanten för att locka till arbete och företagande. Det är i sin tur bästa garanten för tillväxt, som är grundförutsättningen för ett fungerande välfärdssystem!

Göteborgsposten skriver i sin ledare ovan att gärna solidaritet men först en rejäl löneutbetalning. Som ska locka till arbeta och företagande.

Det är ju bra information att skattesystemet och den välfärd det betalar är någon slags frivilig solidaritetsutbetalning.

Nivån på skatter kan diskuteras men då också vad man avser dra in på om man vill sänka dem. Alliansen gjorde 2006 klart att det var på ‘bidragen’ till sjuka, arbetslösa, föräldralediga och pensionärer man ville dra in pengar för.

Bidrag vilket dessa förövrigt betalar skatt på.

Förstår inte GP med flera att det är var och ens skatteandel som går till den välfärd GP och den borgerliga säger sig värna om. Självklart gör man det. Men vision är en annan. Det är därför man undergräver just tanken på ett solidariskt samhälle. GP och de borgerliga partierna vill inte ha det.

Den moderata visionen är av samhället där var och en står för sin egen trygghet. Genom eget arbete. Där värdet på ens arbete bestäms av hur utbildad man är och vilken bransch man jobbar i. Här finns en klar skillnad i synen på människor och samhälle.

Med andra ordet ett tydligt klassamhälle där andelen av kakan ska bli större ju högre upp i pyramiden man  kommit.

Sjuksköterskor som tydligen var debattens exempel har fått hela 1700 i jobbskatterabatt. Detta på en lön 28000 vilket väl knappast kan räknas till de mest lågavlönande i dagens Sverige. I detta räknas förstås inte andra skatte och avgiftshöjningar med.

Jag undrar om GP förstår att både dessa sjuksköterskor och många andra löntagare begriper att utan ett hyggligt trygghetssystem som ger folk skydd vid arbetslöshet och sjukdom står de där ensamma. Idag är det istället så att allt fler icke arbetande får börja eller sluta sina liv i socialbidragskön tack vare en av den moderata alliansens reformer som höjde avgifterna, gjorde det svårare att komma in och införde en stupstock till a-kassan.

Man kan förresten undra hur många av sjuksköterskorna det är som fått ta ekonomiskt ansvar för en arbetslös anhörig med t ex timmarbeten utan en chans att uppfylla kraven för att komma in i a-kassan?

Räknar sjuksköterskan 100-lapparna de fått medan cancersjuka i deras vård skickas ut att jobba för att de ska kunna få ytterligare en skattesänkning tro?

Jag skulle inte tro det. Det är vad solidaritet handlar om.

Det mest intressanta är dock att de som skriker högst om skattechocker är de riktigt hög betalda. De som skulle få några hundralappar att betala i skatt med socialdemokraternas skattepolitik. De med förmögenhet och mångmiljonfastigheter.

Men där kanske man inte ska förvänta sig solidaritet…

Mer i media:
SvD, Svd2, AB

Varför måste du jobba? är en fråga de flesta föräldrar någon gång fått av sina barn. Vanligen ställs den i förebrående ton.

Svaret blir ofta något i stil med: "Älskling, jag måste jobba så vi kan köpa mat, kläder och kanske ha råd med leksaker till dig."

Den förklaringen brukar funka något sånär.

Men hur skulle det låta om vi i stället prövade Sahlins modell? "Älskling, jag måste jobba lite mer – av solidaritet med en annan mamma som också vill få mer pengar att köpa leksaker till sina barn för."

En inte fullt lika lättköpt förklaring. Men en som "kommunals tjejer" lätt skulle kunna dra till med, om vi får tro Mona Sahlins påstående i gårdagens partiledardebatten.

– Vad har de gjort för ont? Varför går du till val på att göra det ännu mindre lönsamt för lågavlönade kvinnor att arbeta, varför denna skattesmäll? frågade Fredrik Reinfeldt.

– Du har inte begripit ett dugg, svarade Sahlin. Det gör inte ont att få ett rättvist skattesystem. Kommunals tjejer sänker gärna sin lön för att hotellstäderskan skall få lägre A-kasseavgift. De kvinnor du talar om känner solidaritet djupt in i märgen.

I den stunden fick partiledardebatten nerv. Mona Sahlin inte bara svarade på frågan, hon kontrade på ett sätt som tydliggjorde en viktig skiljelinje i synen på varför vi arbetar.

Visst låter det vackert när socialdemokraternas partiledare beskriver denna modelltrogna solidaritet. Låt oss därför dra oss till minnes en av den senaste mandatperiodens mest omskrivna strejker.

För två år sedan kämpade sjuksköterskorna, med förlängda vårdköer som följd, för att få upp sina löner. Utdelningen blev inte precis något att skriva hem om. Men att drivkraften var att få rimlig lön för sin möda är ingen hemlighet.

Så hur mycket av de blygsamma löneförbättringar som följt är dessa lågavlönade vårdanställda villiga att i höst ge upp i skatt? Hur djupt in i märgen går deras solidaritet? Och hur djupt i deras plånböcker är det rimligt att politiker skall gräva, för att finansiera exempelvis en A-kassereform?

Duell om jobb och kvinnor – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Utan skatter ingen välfärd – Reinfeldts systemskifte

  1. jonnydisenfeldt skriver:

    Nu är du där igen och sprider felaktig propaganda, är det så svårt att hålla sig till sanningen ?Jobbskatteavdraget har mig veterligen inte dragits från kommunalskatten eller landstingsskatten som är de stora skatterna för vår välfärd. Du räknar väl JAS-plan, Hallandsåstunnlar och höghastighetståg till "välfärd" antar jag. Eller är det eran egen "välfärd" som riksdagsman och höga politiska tjänstemän du talar om med alla förmåner ?1700:- extra i månaden är en fantastisk vitamininjektion i de vanliga människornas vardagsekonomi, det vill du och socialdemokraterna ta ifrån dem, eller har ni verkligen accepterat det nu ? Jag tror inte på jultomten och jag tror inte på dig, det är en sak som är säker.Sjuksköterskor, metallarbetare ja alla med arbete borde akta sig för ditt parti, det är tydligt att med arbete ska man inte rösta på de rödgröna, det kommer att kännas hårt i plånboken att rösta på er.Men ni har ju de arbetslösa , eller ? Ja vill de fortsätta att vara arbetslösa så är väl en röst på er en säker biljett till att fastna i arbetslösheten, vill de ha arbete ska de nog lägga sin röst någon annanstans verkar det som.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *