Flest yngre som lämnade a-kassan

Jag undrar hur det i media kunde bli att det var mest äldre över 55 som lämnade a-kassan när en stor majoritet, 240 000 personer, var mellan 30 till 55. Alltså mitt i sitt yrkesverksamma liv.  

Ytterligare en del i alliansens arbetslinje.

I våras gav regeringen Statistiska Centralbyrån, SCB, i uppdrag att undersöka vilka grupper som lämnade a-kassan mellan 2006 och 2007. Av sammanlagt 405 000 människor var 165 000 personer 55 år eller äldre.

– Men det är ju fortfarande av ekonomiska skäl som de mellan 55 och 64 år lämnar a-kassan. För en del har avgifterna höjts mycket kraftigt samtidigt som ersättningen försämrats, självklart har värdet på försäkringen för denna grupp sjunkit och många tar hellre en risk, säger Melker Ödebrink.
Den största gruppen som lämnade a-kassan mellan 2006 och 2007 var 240 000 personer mellan 30 och 55 år – alltså arbetsföra människor med många år kvar till pension och med normal eller förhöjd risk för arbetslöshet samt i många fall låg inkomst. Ändå antyder de senaste dagarnas rapportering om SCB:s siffror att människor inte har ett behov av skydd vid arbetslöshet och att de därför lämnar a-kassan.
– Ingenting kan vara mer fel. Det kanske är så att människor måste välja mellan att klara andra utgifter för dagen eller vara med i en fördyrad a-kassa?, säger Melker Ödebrink.

De flesta som lämnar a-kassan har inte råd att vara med

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Flest yngre som lämnade a-kassan

  1. Nils Lindholm skriver:

    Scaber:'Förtida uttag av ålderspension' har fördubblats från cirkus 3 -> 6% ungefär.Men det handlar ju då kanske om bara runt 3-tusen st.Om detta då är per årskull 61-65, då blir det ju 12-tusen per år, eller 3-tusen för alla 61-65.Går du i ålderspension så avskrivs du ju.

  2. Scaber_nestor skriver:

    Det låter bättre i borgarpress.Allt kan bevisas med statistik, det handlar bara om hur siffrorna presenteras.Om det hade varit de mellan 61 och 63 som hade haft större utgång än genomsnittet hade detta blivit den stora nyheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *