Alliansen i topp i opinionsmätning och förlorar regeringsmakten

alliansen 

Ännu en opinionsmätning visar på en skarp kantring till den borgerliga alliansens fördel.

Egentligen säger bilden och rubriken allt om hur man kan ‘tolka’ opinionsmätningar lite hur man vill. Eller i det här fallet TT:s tolkning som många tidningar kör med.

Med centern och KD ute ur riksdagen finns det inget regeringsunderlag för Moderaterna. Bye, bye alliansregering som sjunker ihop till 2 isolerade borgerliga partier i riksdagen.

Om något borde vinkel på medias bevakning vara hur allians för Sverige blev slutet för två borgerliga partier liksom drömmen om att skapa en kraftfullt borgerligt regeringsalternativ.

Liksom socialdemokratins problem att mobilisera och nå en del av sina kärnväljare grupper. Vilket i det här fallet verkar vara medelklassens tjänstemän i stortstäderna och stora grupper av de som brukar räknas som traditionella arbetarväljare.

Det är höjden av ironi om det på många håll så avskydda Mona Sahlin draget att knyta upp MP i ett fast samarbete visar sig vara det enda som räddar möjligheten till ett regeringsskifte.

Förövrigt kan man undra om Fredrik Reinfeldts glada min ovan valdes med speciell omsorg av GP:s bildredaktörer därifrån klippet är hämtat. Det är inte alltid bäst att vara störst…. 

Ännu en opinionsmätning visar på en skarp kantring till den borgerliga alliansens fördel.

Och i Skops mätning är Moderaterna (M) större än Socialdemokraterna (S) – men två borgerliga partier är under riksdagsspärren.

Det är en mycket kraftig kantring i opinionen Skop redovisar. M går kraftigt framåt, med 3,7 procentenheter – från 30,3 i mätningen i april-maj till 34 procent i maj-juni. S backar från 33,7 till 30,4 procent.

I ställningen mellan blocken är omsvängningen massiv, vilket också flera tidigare mätningar pekat på. I förra Skop-mätningen hade de rödgröna stöd av 50,4 procent, vilket nu sjunkit till 46,7 procent. De borgerliga stöds nu av 48,1 procent, mot 45,3 procent i april-maj.

Också Folkpartiet ökar, med 0,7 procentenheter till 6,7 procent. Men frågan är hur glad alliansen ska vara – både Centerpartiet och Kristdemokraterna ramlar ner under riksdagsspärren, med 3,8 respektive 3,6 procent. Det är ett tapp från 5,0 respektive 4,0 procent från förra mätningen.

Alliansen åter i topp i mätning – Sverige – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Alliansen i topp i opinionsmätning och förlorar regeringsmakten

  1. Pingback: Söndagskrönika: När moderaterna äter sina egna | Thomas Hartman | In The Pendent

  2. Amanda skriver:

    Media är väl helt enkelt medvetna om att moderata väljare är tillräckligt rädda för rödgrön (det blir brunt när man blandar…) valvinst att tillräckligt många kommer att stödrösta på Kd och C för att dessa ska hålla sig ovanför spärren.Man röstar inte bara på ett parti, utan på en regering, serru.

  3. jonnydisenfeldt skriver:

    Media borde kanske titta på möjligheten att V + Fp + C + Sd alla hamnar strax under 4%-spärren. Då pratar vi om att ca 15% av Sveriges röster inte kommer att räknas.Ett nederlag för demokratin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *