Den moderata alliansens missar sitt viktigaste vallöfte

Utanförskapet var moderaternas viktigaste fråga 2006. Hur man än mäter kan man bara tolka arbetsmarknadsdepartementets siffror nedan till att moderaterna har på 4 år misslyckats med sin viktigaste fråga. 

Moderaterna har lyckats alldeles utmärkt med att skapa fler arbetslösa men förutsättningarna för dessa att vara anställningsbara har moderaterna om möjligt försämrat. Folk har förts över från socialförsäkringssystem som sjukförsäkring till en arbetslöshet med starkt försämrade levnadsvillkor utan hopp av arbete.

Detta i som det verkar i en ren okunnighet från moderaternas sida om hur den moderna svenska arbetsmarknaden fungerar.

Enkelt uttryckt krävs det kvalifikationer och erfarenhet för att bli anställd även till s.k enkla jobb. Det finns ingen låglönemarknad i Sverige och definitivt ingen arbetsmarknad för de arbetssökande som inte kan prestera 100%.

Med 1 587 591 i utanförskap d.v.s utanför den reguljära arbetsmarknad har Sverige en massarbetslöshet som moderaterna inte längre vill tala om. Trots skattesänkningar för över 70 miljarder som skulle skapa arbete har inte en person hjälpts ut ur sitt utanförskap tack vare dessa.

I valrörelsen 2010 kommer moderaterna troligen inte vilja prata om detta. Istället kommer allt att handla om finanskris och vad socialdemokraterna gjorde

Detta för att de i sort saknar en egen politik som ger resultat. Moderaternas arbetslinje är en bidrags och skattesänkar linje där istället för ett bra allmänt trygghetssystem för arbetslösa och sjuka grundtrygghet införs på nivåer där man kan undvika svält men inte mycket mer. Resten förväntas varje individ stå för själv.

Mer i media:
DN skriver om den moderata regeringens misslyckande.

Ny statistik visar att det ökat med drygt 6 000 personer de senaste fyra åren.

Siffrorna kommer från arbetsmarknadsdepartementet som sammanställt underlag om framför allt arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade. De visar att "utanförskapet", det vill säga de i åldern 16-64 år som står utanför arbetsmarknaden, ökat med 6 528 personer. Det är särskilt arbetslösa som ökat, medan förtidspensionerade och sjukskrivna minskat kraftigt.

Totalt hamnar 1 587 591 personer i utanförskapet, enligt arbetsmarknadsdepartementets definition.

Att minska utanförskapet har varit regeringens viktigaste mål. I regeringsförklaringen 2006 sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att det övergripande målet är att skapa förutsättningar för fler jobb och "därmed bryta utanförskapet". Han tillade att "över en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. Trots stark tillväxt råder massarbetslöshet".

Regeringen har under vårens politiska debatter pekat på att Sverige genomgått en djup finanskris och att landet går ur den som en av Europas starkaste ekonomier, tack vare regeringens politik. Utanförskapet hade minskat kraftigt fram till maj 2008.

Socialdemokraterna anser att "utanförskapet" har ökat betydligt mer. De har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på hur många i åldern 16-64 år som står utanför arbetsmarknaden, vilket är ett något annorlunda sätt att räkna jämfört med arbetsmarknadsdepartementets. Enligt partisekreterare Ibrahim Baylan fångar det måttet upp även de som inte ingår i något "system", till exempel unga som inte registrerat sig hos arbetsförmedlingen och som inte får någon typ av ersättning eller stöd. Han påpekar att Moderaterna använde sig av den definitionen före valet, men hävdar att de sedan ändrat måttet för att få bättre siffror.

Regeringen missar utanförskapsmål | Inrikes | TT | Senaste nytt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den moderata alliansens missar sitt viktigaste vallöfte

  1. Pingback: Victor Svedberg » Utanförskapet ökar – vem är förvånad?

  2. Pingback: Till och med de borgerliga affärstidningarna konstaterar att utanförskapet ökat | Kulturbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *