Sverige och Aghanistankriget

 

Det förvånar mig inte alls att G8 ländernas politiska elit är redo att lämna Afghanistan trots hårt motstånd från militära och säkerhetspolitiska komplex. Det innebär förstås inte att de kommer att lämna Aghanistan-Pakistan området helt.

Men ambitionerna att skapa en ny Afghansk stat kommer att överges. Något som jag hade hävdat hellre alldrig varit avsikten annat än från några neokonservativa grupper på den yttersta amerikanska högern som vill ‘rulla upp’ centralasien på den rysk-kinesiska bakgården. 

De är bara i Sverige som man talat om Aghanistankriget som främst ett humanitärt hjälpprojekt. Kanske för att det var nödvändigt att beskriva det så.

För svensk del tror jag Afghanistankriget ska ses mer I förhållande till Sveriges icke medlemskap I NATO och vårt säkerhetspolitiska partnerskap med  EU och NATOSs ledande länder.  Deltagandet I krigsoperationer inom lilla FN d.v.s Nato är priset för inbäddningen I det säkerhetspolitiska paraply som tillhandahålls av dessa länder.

För svensk del vore det bara dumt att låtsas som om det är en konflikt fråga när de svenska trupperna kommer att lämna. Det kommer de att göra när G8 länderna säger att det är dags. Precis som övriga små länder som slås under NATOs paraply I Afghanistan.

De rödgröna partierna vore korkade om de lät en en fråga som I praktiken avgörs på annan plats spräcka en regerings koalition. Nu lär det nog bli en kompromiss där som I andra frågor som räddar ansiktet på alla.

Det hade dock varit intressant att vet varför just socialdemokratin bundit upp sig så hårt I en fråga som Afghanistan. Hur har resonemangen gått inom den persson regering som tog beslutet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Afghanistan, Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *