Pensionärer väljer Reinfeldt – Unga de rödgröna

Om det är 18 till 29 åringar som visar på framtiden kan de rödgröna partiledarna sova ganska tryggt.  Med 25 procent enheters skillnad mellan alliansen och de rödgröna är det en ganska stark indikator på vad de kommer att välja i september.

Det paradoxala är att det är just bland äldre pensionärer som alliansens största parti moderaterna brukar ha störst stöd i de flesta undersöknigarna. Kanske för att det är de som generellt har den största tryggheten i dagens Sverige tillsammans med barnfamlijerna?

Den grupp som är hårdast drabbade av arbetslöshet, bostadsbrist och fattigdom förutom de i permanent utanförskap är just ungdommarna.  De är de som känner otryggheten i ett samhället där vad andra generationer tagit för självklart inte är det längre.  

Sifo har ett ganska intressant seminarie om detta i almedalen.

En specialstudie som Sifo gjort för SvD visar att de rödgröna partierna leder stort över den borgerliga alliansen bland unga.

I den senaste mätningen, gjord i juni, bland 18-29-åringar fick de rödgröna 56 procent jämfört med 32 procent för alliansen. Gapet var alltså nästan 25 procentenheter. Detta trots att de borgerliga i samma mätning för första gången sedan valet 2006 gått förbi oppositionen.

De rödgrönas övertag går tillbaka ända till 1998. Gapet mellan blocken var allra störst valåret 2002, då de rödgröna nästan var dubbelt så stora som alliansen bland unga väljare.

Åren 2005-2006 vägde det däremot nästan helt jämnt. Det var då den socialdemokratiska regeringen inte ville kännas vid en extra stor arbetslöshet bland ungdomar – trots att den låg på över 20 procent.

Nu är arbetslösheten ännu högre. Socialdemokraterna talar om "massarbetslöshet", medan den borgerliga alliansen pekar på att en stor del av de arbetslösa ungdomarna faktiskt är studerande.

Störst framgång bland unga i den senaste Sifo-mätningen har Miljöpartiet, som får 16 procent, och Socialdemokraterna som stöds av 34 procent i åldersgruppen 18-29. Vänsterpartiet ligger däremot på samma nivå som i den vanliga Sifo-mätningen.

Unga väljer de rödgröna i valet | Valet 2010 | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Almedalen2010, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *