5% fler bidragstagare 2009– Borg Sverige har den bästa ekonomin i Europa

Att Sverige har brutit en sjunkade trend av socialbidragstagare mot en ökning med 5% under 2009 hindrar förstås inte att svenska staten har den bästa ekonomin i Europa enligt Anders Borg.

Om 2/3 av svenska folket får sänkta skatter och del av en allmän välfärd spelar det någon roll om en tredje del faller bort?

Likadant att det är arbetslösa som står för den största ökningen av socialbidragstagare. Men vad hände med moderaternas tal om arbetslinjen när fler går från arbete eller a-kassa till att försörjas av kommunerna via socialbidragen?

Vi är i alla fall bäst i VM för statsfinansiella överskott så länge det finns socialförsäkringar att skära ner på och ekonomin kan eldas på med lägre skatter till en medelklass som inte behöver dem.

Vem bryr sig om framtiden då?

Di.se

Antalet svenskar som lever på bidrag sjönk med 23 procent mellan 2004 och 2008. Men 2009 vände trenden och antalet så kallade helårspersoner som försörjs av bidrag och sociala ersättningar ökade med omkring fem procent jämfört med 2008

Arbetslösheten stod för den största ökningen. Antalet arbetslösa steg med 42 procent, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

Gävleborgs län har den högsta andelen bidragsberoende i landet. Hela 20 procent av befolkningen mellan 20 och 64 år i länet lever på bidrag eller sociala ersättning. Stockholms län har den lägsta andelen, 12 procent.

Under 2010 väntas antalet helårspersoner på bidrag ligga kvar på ungefär samma nivå som 2009, enligt SCB.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på 5% fler bidragstagare 2009– Borg Sverige har den bästa ekonomin i Europa

 1. jonnydisenfeldt skriver:

  Vad är det för fel på bidrag ?Från arbetslöshet till förtidspensionering, det var ju eran slogan …Den gamla socialdemokratiska politiken kostade människoliv och trasade sönder människor : Undvik att bevilja förtidspensionering för tidigt. Det är budskapet från allmänläkaren Thorne Wallman, som i en ny avhandling visar att förtidspensionering är skadlig för hälsan på flera sätt. http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1312&blo….. Studier visar att unga förtidspensionärer löper sju gånger så stor risk att dö i förtid jämfört med jämnåriga arbetande människor. Och dödsorsakerna är sällan kopplade till pensioneringsdiagnosen. I stället är det själva förtidspensioneringen som orsakar skadorna. Människor berövas en stor del av sitt sociala nätverk och får sin självkänsla knäckt. http://www.expressen.se/ledare/1.1844133/friska…..

 2. jonnydisenfeldt skriver:

  Vad är det för fel på bidrag ?Från arbetslöshet till förtidspensionering, det var ju eran slogan …Den gamla socialdemokratiska politiken kostade människoliv och trasade sönder människor : Undvik att bevilja förtidspensionering för tidigt. Det är budskapet från allmänläkaren Thorne Wallman, som i en ny avhandling visar att förtidspensionering är skadlig för hälsan på flera sätt. http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1312&blo….. Studier visar att unga förtidspensionärer löper sju gånger så stor risk att dö i förtid jämfört med jämnåriga arbetande människor. Och dödsorsakerna är sällan kopplade till pensioneringsdiagnosen. I stället är det själva förtidspensioneringen som orsakar skadorna. Människor berövas en stor del av sitt sociala nätverk och får sin självkänsla knäckt. http://www.expressen.se/ledare/1.1844133/friska…..

 3. Claes Krantz skriver:

  2004 -2008 sjönk socialbidragstagarna. Sen kan man undra varför inga moderater ser något samband mellan regler som gör det allt svårare att komma in i a-kassan och allt fler socialbidragstagare som är utförsäkrade. Från socialförsäkring till bidrag med moderaterna är ju en ganska bra slogan…

 4. jonnydisenfeldt skriver:

  Men … vad hände med den globala härdsmältan, existerar den inte i den socialdemokratiska tankebilden ???Hur såg siffrorna ut 2005 ? 2004 ? … vem styrde då ?

 5. jonnydisenfeldt skriver:

  Men … vad hände med den globala härdsmältan, existerar den inte i den socialdemokratiska tankebilden ???Hur såg siffrorna ut 2005 ? 2004 ? … vem styrde då ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *